Fikk blomster: Da ordfører Vibeke Stjern kom tilbake på kontoret sitt på rådhuset i Åfjord etter å ha vært på pressekonferanse i Trondheim ventet det blomster på skrivebordet. Foto: RICHARD SAGEN

Da hun skjønte at det ble ja til vindkraftparker i Åfjord, hadde ordfører Vibeke Stjern (Ap) tatt vinterferie. Hun var på hytta, uten mobildekning.

- Jeg sto oppi sofaen til hyttenaboen og rettet mobilen opp mot mønet, det eneste stedet med mobildekning. Da jeg forsto at det ble ja gikk jeg en skitur i måneskinnet. Jeg tenkte at det skal fortsatt finnes uberørt natur i Åfjord og at dette er ikke fossil energi, det er helt rent. Det er ikke snakk om gruvedrift, sier Stjern.

Det er tirsdags ettermiddag og hun er tilbake på kontoret på rådhuset. Dagen startet klokka halv seks på hytta, hun ble hentet av en snill far med snøscooter. Så bar det rett til pressekonferanse i Trondheim. Nå har hun mobildekning.

- Jeg har fått i alle fall 70 sms-er så langt i dag, det er tommelen opp fra alle, sier Stjern.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Er det lov å være festbrems?

Reineiere vil ha erstatning

Men like lenge som Stjern har kjempet for å få vindkraftpark i Åfjord, har reineier Terje Haugen, leder i Nord-Fosen reinbeitedistrikt, kjempet mot.

- Dette er noe stort tull, rett og slett, sier Haugen og skuer utover Kvenndalsfjellet. Reinflokken beiter på baksiden, men hva skjer når fjellet ikke er skog lenger, men vindmøllepark?

- Sammen med to andre reineiere har jeg 1050 dyr. Å ha rein i en vindpark blir rett og slett helt umulig, hvordan kan noen mene at jeg skal kunne drive med rein i et industriområde, spør Haugen. Til sammen er det 2100 rein på Fosen. Haugen frykter de fleste av disse nå forsvinner.

- Det er veldig betenkelig, at vi har et storsamfunn som bare skal ha og ha. Vår næring bygges ned, og det løftes ikke en finger for at vi skal kunne fortsette. Det er ikke snakk om noen vindmøller som skal stå og surre i ensomhet, som noen later til å tro. Nei, det blir et helt industriområde. Vindmøllene skal vedlikeholdes og veiene brøytes. Jeg tror ikke det er slutt med rein i området i 2020, men det vil være langt færre enn det er i dag, sier Haugen. Nå forbereder reineier seg på en ny kamp, kampen om erstatning.

- Det kommer et sluttoppgjør, og reineiere som må avslutte driften må få kompensasjoner. Jeg er forberedt på at det blir en lang og hard kamp, og jeg har overhodet ikke tenkt å stå med lua i hånda, sier Haugen som har drevet på rein på Fosen siden 1985.

Milliarder til næringslivet

Ordfører Stjern skjønner tankene til reineier Haugen.

- Det er en grunn til at jeg ikke spretter sjampisen i taket, jeg vet at noen synes dette er en blytung dag. Selv om vind er miljøvennlig, så er det klart at jo mer vi bygger ut, jo mer snevrer vi inn for dem som lever av naturen. Jeg har forståelse og respekt for at ikke alle synes dette er en gladnyhet, men jeg både håper og tror at det fortsatt skal være mulig å finne steder som er uberørte. Vi har mye natur, sier Stjern som sier hun har lyttet mye til reineierne i prosessen frem til vedtaket om vindkraftparker. Hun har også lyttet til det lokale næringslivet.

- Vi har sett til Sverige for å gjøre oss noen tanker om hva vi kan tjene på dette, og vi antar at lokalt næringsliv vil sitte igjen med rundt 20 prosent av investeringene som gjøres her i anleggsperioden. Det blir noen milliarder det. Etter at parkene er oppe og går vil det bli 40–50 faste ansatte, det er ganske mye, sier Stjern.

Ifølge Trønderenergi er det anslått at lokale aktører vil kunne være med å konkurrere om kontrakter verdt én til to milliarder kroner i forbindelse med utbyggingen. Blant annet skal det bygges 241 kilometer med vei.

Sikrer lokal verdiskapning

Fosen Facilities Solutions (FFS) var oppe og gikk allerede i god tid innen avgjørelsen om vindparker på Fosen kom.

- FFS er stiftet av tre lokale bedrifter, Årnes handel, bygg og bo, Fosen bo og catering og Åfjord regnskap. Hovedoppgaven vår er å sikre lokal verdiskapning i forbindelse med utbyggingen av vindkraftparken. De store, som Stjern og Syltern, vil uansett få jobber, men vi vil serve de lokale og mindre. Med å slå oss sammen håper vi at flere får én sjanse til å bidra. Alle som har en tjeneste å tilby blir en del av et større nettverk og det sikrer verdiskapning her i Åfjord, sier Oddbjørn Rømma fra Åfjord regnskap.

På kjøpesenteret Parken i Åfjord har Anne-Britt Jensen blomsterbutikk. Ektemannen Egil Jensen er innom og tema er selvsagt vindkraft.

- Jeg syns dette er en gladnyhet. Det er så mye som har stått på vent i Åfjord, som blant annet ny svømmehall. De ekstra inntektene dette vil gi kommunen vil komme godt med, sier Egil.

Kona er enig, men begge skjønner også at dette ikke er en gledens dag for alle.

- Jeg har full forståelse for dem som ble lei seg i dag, det er mye natur som blir tatt i bruk, sier Anne-Britt.

Håp om jobb og svømmebasseng

Ekteparet Jensen er uansett begge enige om er det én som skal hylles så er det ordfører Vibeke Stjern.

- Uten Vibeke hadde det ikke blitt noe av dette, hun har brukt utrolig mange timer på dette og jeg tror ikke folk flest aner hvor mye dette betyr for oss på sikt, sier Egil.

Også Karoline Larsen på vinterferiejobb i møbelbutikken liker det ordføreren har fått til.

- Vibeke vil det beste for alle i bygda, det er det jeg liker med henne, sier Larsen som er russ ved Åfjord videregående skole til våren.

- Jeg flytter gjerne tilbake hit etter studier, men da må det finnes en jobb til meg. Det tror jeg det er større sjanser for med vindkraftutbygginge. Dette en fin mulighet både for lokale entreprenører og servicenæringen, som for eksemplet hotellet. Åfjord blir mer attraktivt, sier Larsen.

- Og ordfører, blir det svømmehall i bygda nå?

- Ja, nå skal det bli svømmehall, sier ordfører Vibeke Stjern med et smil.

Lokal verdiskaping: Oddbjørn Rømma fra Åfjord regnskap er leder i Fosen Facility Solutions, som skal sikre at penger legges igjen i nettopp Fosen. Foto: RICHARD SAGEN
Nytt kai-område: Med kart viser varaordfører Jon Husdal, teknisk sjef Lars Helge Kolmannskog og infosjef Kim Roger Asphaug frem planene for det nye kaiomårdet, i bakgrunnen ses Storheia hvor det skal komme vindmøller. Foto: RICHARD SAGEN
Håper på jobb: Karoline Larsen er russ på Åfjord videregående skole, og flytter gjerne hjem igjen etter studier. Da må det finnes jobb, det tror hun det er større sjanse for nå. Foto: RICHARD SAGEN
Vil ha svømmebasseng: Anne-Britt og Egil Jensen er glade over at det kommer vindmøller, nå håper de kommunen tar seg råd til svømmebasseng. Foto: RICHARD SAGEN