- Dette er den største ødeleggelsen av naturen i Trøndelag i moderne tid, sier leder Lars Haltbrekken, som er svært skuffet over planene.

- Store mengder verdifull natur, halvparten av den urørte kystnaturen som er igjen i Sør-Trøndelag, vil gå tapt. Vernede vassdrag og truede fuglearter vil bli berørt. Det samme gjelder et viktig sørsamisk reindriftsområde, sier Steinar Nygaard, leder i Naturvernforbundet i Sør-Trøndelag.

Nygaard synes det er trist «at Statkraft med hjelp fra utenlandske selskap skal ødelegge verdifull, norsk natur.»

Kommentar: Seks grunner til at vindkraft er en dårlig ide

Spille på lag med naturen

- Vi trenger ny fornybar energi, men i dette tilfellet skjer det på bekostning av naturmangfoldet. Vi må spille på lag med naturen, ikke ødelegge den. Verden står overfor to enorme utfordringer, utryddelsen av naturmangfold og klimakrisen.

Vi møter ikke de to krisene ved å gjøre inngrep i naturen som virker negativt inn på dyre- og planteliv, sier Haltbrekken, som heller vil at Norge skal satse bredt på energieffektivisering.

Stiller spørsmål ved lønnsomheten

Han setter også spørsmålstegn ved hvordan et prosjekt som ble erklært ulønnsomt for ett år siden plutselig er blitt lønnsomt igjen.

- Her lukter det press fra politikere som har tvunget igjennom en avgjørelse, sier Haltbrekken.

Også Forum for Natur og Friluftsliv Sør-Trøndelag (FNF), et samarbeidsnettverk for elleve naturvern- og friluftsorganisasjoner på fylkesnivå med 33 000 medlemmer, er skuffet over planene.

Næringsminister Monica Mæland: - En god nyhet

Åfjord-ordføreren: Vindkraftutbyggingen et slags Klondyke for regionen

- En svart dag for trøndersk natur

- Dette er en svart dag for trøndersk natur. Det er sjelden en enkeltbeslutning fra noen få selskaper ødelegger så mye natur som denne beslutningen, sier fylkeskoordinator Staffan Sandberg i FNF.

- Det går tapt store naturområder som er viktige for både naturmangfold og friluftsliv, den samlede belastningen er dårlig utredet. Det burde finnes grenser for hvor mye natur man kan ødelegge og fortsatt omtale det som grønn energi, grønne arbeidsplasser og grønn næringsutvikling, sier Sandberg.

- Vindkraftutbyggingen innebærer at den trønderske naturen skal huse like mange vindturbiner som hele resten av Norge til sammen. Europas største vindkraftutbygging betyr tapte naturområder og reduserte muligheter til friluftsliv i framtiden, sier daglig leder Frode Støre Bergrem i Trondhjems Turistforening.

- Utbygging midt i trøndelagskystens indrefilet

Han peker på at vindkraftutbyggingen krever svært store inngrep.

- Anleggsveiene er brede. De gigantiske 145 meter høye turbinene vil være betydelig høyere enn Tyholttårnet, og vil dominere det visuelle inntrykket over enorme områder. Dette kommer midt i Trøndelagskystens indrefilet. Naturområdenes attraksjon for friluftsliv og grønt reiseliv blir kraftig redusert, sier en skuffet Støre Bergrem.

Glede i Bellona og Zero

Både Bellona og Zero hilser utbyggingen velkommen.

- Jeg er glad for vindkraftplanene på Fosen. Samtidig har jeg stor forståelse for lokale interesser og deres synspunkter på ødeleggelse av naturen. En overgang til grønn energi er helt nødvendig i klimakampen.

I et større perspektiv er de menneskeskapte klimaendringene en større trussel enn at naturmangfoldet blir berørt. Det er en utvikling vi er nødt til å akseptere, sier leder Frederic Hauge i miljøstiftelsen Bellona.

Også leder Marius Holm i miljøstiftelsen Zero er glad for planene for et vindkraftverk på Fosen.

- Må leve med naturinngrepene

- Norge står overfor en enorm jobb de neste årene for å bli kvitt den fossile energien. Utbyggingen på Fosen er et viktig skritt. Energiproduksjonen vil bli så stor at dersom hele bilparken i Norge var elbiler ville Fosenutbyggingen gi energi til halve bilparken, sier Holm.

- Men er ikke de store inngrepene i naturen en høy pris å betale?

- All bygging av ny energiproduksjon innebærer inngrep i naturen. Det som skjer av inngrep på Fosen er til å leve med. Alternativet, å ikke bygge ned den fossile energiproduksjonen er mye verre. Ved å bygge ut vindkraft er vi i forkant av utviklingen.

Vi må ha de alternative energiformene klare før vi faser ut den fossile energien, sier Zerolederen.

Også Framtiden i våre hender er positiv til vindkraftplanene.

- Verden trenger et skifte fra fossil til fornybar energi for å få ned klimagassutslippene. Selv om dette betyr at urørt natur blir rammet, er det helt nødvendig at Norge er med på det grønne skiftet. Derfor støtter vi planene om vindkraftutbygging på Fosen, sier leder Arild Hermstad.