- Nyhavna må få flere boliger.

Vi vil ha folk og liv i bydelen, og den må bli attraktiv for både barnefamilier og andre. For at Nyhavna skal bli en spennende bydel, må boligandelen opp, sier kommunalråd Ingrid Skjøtskift i Høyre.

I saksfremlegget til ny kommunedelplan for Nyhavna foreslår rådmannen i Trondheim at det bygges rundt 2500 boliger når bydelen skal omformes fra industrihavn til en sentrumsbydel. Ifølge forslaget skal det være en fordeling på 60 prosent næringsbygg og 40 prosent boliger. Det innebærer cirka 270 000 kvadratmeter (m²) næringsareal og cirka 200 000 m² boliger. En slik utbygging vil gi rundt 10 000 arbeidsplasser på Nyhavna.

- 2500 boliger er altfor lite i et 30-årsperspektiv, som Nyhavna skal bygges ut i, sier Skjøtskift.

Fremmer alternativ

Kommunedelplanen skal behandles i bygningsrådet tirsdag til uka, før den går til byutviklingskomiteen og bystyret for endelig behandling.

Høyre vil fremme et alternativt forslag i bygningsrådet, hvor det legges opp til bygging av langt flere boliger. Skjøtskift vil foreløpig ikke tallfeste antallet.

Hun påpeker også at planforslaget fra administrasjonen ikke svarer på begeistringen over arkitekt Ole Wiigs visjon «Trondheim 50-50», som viser hvordan det kan tilrettelegges for at 50 000 flere kan bo i sentrums-nære områder innen 2050.

- «Trondheim 50-50» utløste mye begeistring, og Ole Wiig trekker fulle hus når han snakker om ideen. Det forteller at det har skjedd mye i byen, og at mange har fått et annet syn på urbanisering og en mer kompakt by. Derfor må vi legge til rette for at flere kan bo sentralt i byen. Målet med Nyhavna må være å nærme seg noe av visjonen Ole Wiig og Tobb har beskrevet, sier Skjøtskift.

- Defensivt og passivt

I Adresseavisen på julaften presenterte Wiig visjonen «Trondheim 50-50», som hans firma Narud Stokke Wiig har laget på oppdrag fra boligbyggelaget Tobb.

Arkitekten ser for seg 24 000 nye innbyggere på Nyhavna, mens Brattøra kan få 10 000 og Midtbyen 9000. Arkitekten er derfor skuffet over forslaget til kommunedelplan for Nyhavna.

– Det er altfor defensivt og passivt. Forslaget møter ikke de utfordringene som Trondheim står overfor, hvis vi ikke ser i øynene at det skal komme rundt 3000 flere mennesker til byen per år, og hvis det skal være en spennende by med stort mangfold, sier Wiig.

Han er også kritisk til at rådmannen går inn for å bygge ut i tradisjonelle kvartaler.

– Det er kjedelig og for konformt. Boligene har også en kjedelig kvartalsstruktur, som er en måte å drive byplanlegging på som minner mer om svunne tider. På Nyhavna trenger vi en inspirerende og fremtidsrettet byplan, sier Wiig.

- Følger ikke med i tiden

Han påpeker at Nyhavna har en unik beliggenhet ved fjorden.

- Det er et stort område som bør inneholde mange funksjoner og et mye større boligomfang. Trondheim har cirka 200 000 innbyggere, men i dag bor under 5000 i Midtbyen. Nesten alle som skal på konserter og kino er avhengige av transportmidler. Her kan vi legge til rette for at flere kan benytte seg av gangavstanden. Byplankontoret følger ikke med i tiden. Det er et paradigmeskifte, og folk ønsker å bo urbant med korte avstander, sier Wiig.

Byplankontoret foreslår en byggehøyde på fem til sju etasjer på Nyhavna. Ved Lademoen sta-sjon og lengst nord på Strandveikaia/Ladehammerkaia foreslås tyngdepunkter for handels- og servicefunksjoner. Her åpnes det for høyere bygg.

- Tilsnikelse

I saksfremlegget bruker Trondheim kommune en illustrasjon fra visjonen «Trondheim 50-50», uten å oppgi at Tobb sto bak forslaget, og at arkitektfirmaet Narud Stokke Wiig har opphavsretten. I bildeteksten står det at visjonen legger opp til en bebyggelse på fem til sju etasjer.

- Det er en tilsnikelse å bruke vår illustrasjon til inntekt for seg selv, og å hevde at vårt forslag innebærer at det ikke skal bygges høyere enn fem til sju etasjer. Det er feil, sier Wiig.

Han påpeker at «Trondheim 50-50» bare er en skisse for Nyhavna, og at han snart vil sende kommunen en mer konkret modell som viser potensialet for en urbanisering av bydelen med vekt på boliger.

- Ikke rent boligområde

Også kommunalråd og gruppeleder Geir Waage i Arbeiderpartiet mener det må planlegges for flere boliger enn 2500 på Nyhavna.

- Saksfremlegget er et godt utgangspunkt til den politiske behandlingen, og det er bra saken endelig har kommet. Vi tror det er mulig å få til flere boliger på Nyhavna enn det rådmannen legger opp til. Det er viktig at vi legger opp til både arbeidsplasser og boliger, og ikke gjør det til et rent boligområde, sier Waage, og viser til Nedre Elvehavn.

- Vi mener miksen av arbeids-plasser, boliger, butikker og serveringssteder er noe av grunnen til at Nedre Elvehavn fungerer så godt. Det vil ta mange år før vi er ferdig med å utvikle Nyhavna, med ti detaljreguleringer for de ulike områdene. Det er viktig at vi i deler av området får handel i første etasje, slik det henvender seg til folk som er i området, sier Waage.

Også Arbeiderpartiet mener det kan bygges høyere enn fem til sju etasjer.

- Vi tror det på deler av området kan bygges høyere. Det er viktig å få en variasjon i byggehøydene i hele området, slik at det ikke blir en massiv vegg fra Møllenberg, sier Waage.