Hersvik mener politikerne burde ha kontaktet oljeselskapet før de uttalte seg til media. Ottervik mener Det norske fortsatt har et forklaringsproblem overfor offentligheten og Trondheim kommune.

Det var til tider høy temperatur da administrerende direktør Karl Johnny Hersvik i det trondheimsbaserte oljeselskapet møtte politikere og administrasjon i Rådhuset i Trondheim torsdag.

Både Ottervik og Høyres kommunalråd Yngve Brox sier at de sitter igjen med spørsmål etter møtet der Hersvik forklarte seg om selskapets avgjørelse om å legge deler av driften av Ivar Aasen-feltet i Nordsjøen til Stavanger.

- Jeg synes fortsatt det er vanskelig å få det totale bildet av hvor tyngdepunktet for driftsorganisasjonen skal ligge. Jeg skjønner at ledelsen av det ligger Trondheim, og jeg hører at de forteller om antall ansatte i Trondheim, men det er vanskelig å få det hele og fulle bildet på hvordan de ser for seg gjennomføring og drift, sier Ottervik til Adresseavisen.

Vedtak i Stortinget

Utgangspunktet for saken er dette: Da Stortinget vedtok den såkalte plan for utbygging og drift (PUD) av Ivar Aasen-feltet i 2013, bestemte de også at driftsorganisasjonen skulle legges til Trondheim.

Ifølge Det norske skal nå fem stillinger av en total driftsorganisasjon på 30–35 personer flyttes fra Trondheim til Stavanger. Hersvik sier at dette er stillinger som også vil levere tjenester til olje- og gassfeltet Alvheim, som allerede driftes fra Stavanger.

Alvheim vil kreve mest arbeid, og derfor er det hensiktsmessig å legge stillingene til samme by, ifølge Hersvik.

I møtet med politikerne ga Hersvik uttrykk for at han mente at hele debatten hadde kommet skjevt ut, og han sa at han ikke klarte å forstå temperaturen som hadde oppstått. Da Ottervik i møtet advarte mot å utfordre Stortinget, reagerte han:

- Dette selskapet har investert knallhardt for å spre kompetanse over hele landet. Det er vanskelig å få høre at fordi vi har behov for å samlokalisere fem stillinger så blir vi spikret på veggen. Vi har brukt utrolig mye ressurser på å bygge opp dette kompetansemiljøet, men måten dette fremstilles på har jeg store problemer med, sa Hersvik, og fikk svar fra Ottervik:

- Hvis det er mindre dramatisk enn vi har oppfattet, så legg det på bordet. Da vil vi bejuble det, sa hun.

- Dette er innenfor rammene

Under møtet sa Hersvik at de ikke hadde vurdert om denne flyttingen var i strid med vedtaket i Stortinget. På spørsmål fra Adresseavisen om det er noe de burde har vurdert, svarer han:

- Vi er helt sikre på at dette er innenfor rammene som ligger i PUD, slik den er etablert per i dag. Det er ikke noe nytt i vår måte å operere på, utover det andre operatører allerede har etablert.

Ottervik sier at dette er noe som bør ettergås av olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

- Statsråden bør forsikre seg om at dette er innenfor de rammene Stortinget har gitt, sier hun.

Yngve Brox sier at han sitter igjen med nesten like mange spørsmål som han hadde før møtet, og sier at han ikke føler seg trygg på at Det norske følger forutsetningene i stortingsvedtaket.

- Jeg synes de burde vært langt tydeligere. Hvis dette er en ikke-sak, som de antyder, så burde de forklart det bedre. Når de ikke gjør det, så vil vi følge dette opp overfor Stortinget og regjeringen, sier han.

Brox peker også på at Høyre og Frps stortingsrepresentanter fra Sør-Trøndelag i et leserinnlegg i Adresseavisen denne uken etterlyste en avklaring fra Det norske. Hvis ikke bør Olje- og energidepartementet be om en slik avklaring, ifølge representantene.

Oljeprisen stupte

Da Ivar Aasen-utbyggingen ble vedtatt lå oljeprisen godt over 100 dollar per fat, mens den hittil i 2016 har ligget rundt 30 dollar per fat. I sin innledning til politikerne understreket Hersvik at oljekrisen vil være langvarig og alvorlig, og sa at selskapet hadde satt i gang et massivt forbedringsprogram.

Han sa også at beslutningen om å bygge ut Ivar Aasen, en investering på 27,4 milliarder kroner, neppe ville blitt tatt i dag. Til Adresseavisen sier han at de i tilfelle måtte bygd ut feltet på en annen måte.

- Vår ambisjon er at denne type felt skal bli besluttet utbygd også med en oljepris under 40 dollar, men da må det gjøres ting med operasjons- og gjennomføringsmodellen. Det vi kan implementere av disse forbedringene på Aasen, det gjør vi, sier han.

Runden: Administrerende direktør Karl Johnny Hersvik og kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske hilser på Ingrid Marie Sylte Isachsen (SV) og Geirmund Lykke (KrF). Til høyre: ordfører Rita Ottervik. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Oppmøte: Flere av politikerne i formannskapet avbrøt vinterferien for å møte Hersvik (stående) og Brøske fra Det norske. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen