To av gründerne som kjempet om profesjonelle investorer og andres gunst under arrangementet Live Crowdfunding på Studentersamfundet onsdag, var Johanne Viksaas (24) og Elise Tinnan Gjelseth (24) fra Bodø, som står bak oppstartsselskapet Minmemoria.

Foran en full storsal presenterte de produktet de har laget, Memoria. Det er en digital minnebok og plattform for kommunikasjon mellom pårørende, helsepersonell og demenspasienter på sykehjem. På nettbrettet kan den demente sammen med helsepersonell og familie se bilder og lese historier fra eget liv.

- Velferdsteknologi for demente handler stort sett om at de skal kunne bo hjemme så lenge som mulig. Men når de ikke klarer det lenger, så trenger de også sosiale løsninger, sier Viksaas.

- Motiverende

De to gründerne har allerede et ferdig produkt, men hadde meldt seg på konkurransen fordi de trenger penger til å kunne komme ut i markedet, som er både er sykehjem og pårørende. De vil lage informasjonsbrosjyrer og drive opplæring i bruken av Memoria på sykehjem.

- Ved testing på sykehjem har Memoria vært med på å redusere bruken av angstdempende medisiner for en pasient. Når hun ble urolig, ble bildene og historiene brukt slik at hun kunne hente seg inn igjen. Det er motiverende, sier Viksaas.

Samlet inn over 2,5 mill.

Under Technoport-arrangementet og i ei uke før, har profesjonelle investorer og andre folk kjøpt aksjer i de fire oppstartsselskapene Minmemoria, Dropracks, Flowmotion Technologies og Stikkmenn. De rundt 400 som deltok på arrangementet i Studentersamfundet kunne via den digitale plattformen Myshare kjøpe aksjer via mobiltelefonen.

Til sammen kom det inn 2 347 460 kroner til de fire selskapene. I tillegg la Kunnskapsparken på 200 000 kroner i potten. Dette er tredje året Technoport arrangerer en konkurranse om folkefinansiering. Til sammenligning kom det inn vel 500 000 kroner til de fire selskapene som deltok i fjor.

Den største summen, 1,1 million kroner, gikk i år til Flowmotion Technologies, som dermed ble vinneren av folkefinansieringskonkurransen.

- Passer produktet

Selskapet har utviklet et redskap som holder go pro-kamera i ro, selv om brukeren beveger seg i høy hastighet og med mye vibrasjoner. Produktet kan blant brukes til å festes kameraet på ei stang, sykkel eller en hjelm.

En av gründerne bak Flowmotion Technologies, Lars Flesland, forteller at de meldte seg på konkurransen under Technoport fordi de synes det passer produktet deres.

- Vi synes det er et fantastisk arrangement og det er spennende. Vi føler at det passer for oss. Alle har sett en shaky video på You Tube. Det er lett å relatere seg til produktet, sier Flesland.

Han forteller at tidspunktet for å hente inn penger også var riktig.

- Vi lanserer produktet i mai på Kickstarter, og forhandler også om å starte produksjon. Derfor var timingen riktig, sier Flesland.

Kickstarter er et nettsted for folkefinansiering.

- Vanskelig uten penger

Selskapet Dropracks utvikler en ny type takstativ for biler. Det er nedsenkbart, og gjør det enklere å laste utstyr inn og ut av skibokser eller laste ned utstyr som sykler og kajakker fra biltaket. Også de trenger penger for å komme seg videre, og derfor var det viktig å komme til finalen i crowdfunding på Technoport, forteller produktutvikler Helge Å. Dimmen i Dropracks.

- Det gjør at vi kan utvikle produktet videre og ta det med på verdens største bilutstyrsmesse i september. Det blir vanskelig uten mer penger, sier Dimmen.

Dropracks leter etter en partner, som allerede er i markedet, slik at de kan starte produksjon og lansere takstativet i 2017.

Spillutvikleren Eric Holten Haugen, som står bak spillselskapet Eight Legged Steed Studios, presenterte spillkonseptet Stikkmenn sammen med sønnen Jonas (6). Stikkmenn er et barnevennlig iOS- og Android-spill, og Jonas er med på å teste ut spillet.

Flowmotion Technologies vant etter å ha fått inn den største summen, 1,1 million. En av gründerne, Didrik Dimmen, ankom scenen på bmx-sykkel da han presenterte selskapet. Foto: Martin Andersen