- Det er veldig viktig å få på plass en refinansiering, sier styremedlem Eilif Due i Norske Skog.

Etter en rekke lånefinansierte oppkjøp på starten av 2000-tallet, har Norske Skog pådratt seg en massiv gjeld. Den rentebærende gjelden, det vil si obligasjoner og andre langsiktige lån, er på 8,5 milliarder kroner. Regner man med leverandørgjeld og annen gjeld er den totale gjeldsbelastningen ifølge Dagens Næringsliv oppe i 12,5 milliarder kroner

Liker du å følge med på næringslivsnyheter fra Midt-Norge?Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

Skrev ned 482 millioner som tap

I tillegg til at papirprodusenten må betale enorme summer i renter og avdrag på lånene, har det vært uenighet med selskapets revisor om verdien på selskapets eiendeler.

Onsdag meldte Norske Skog at det skriver ned 482 millioner kroner i utsatte skattefordeler i Norge og Australia. Tapet blir bokført under fjerde kvartal av fjoråret. Det gjør at det totale underskuddet for 2015 ble på hele 1,44 milliarder kroner.

Etter nedskrivingen har selskapet bokført 72 millioner kroner i egenkapital ved inngangen av 2016. Det betyr at gjelden er over 173 ganger høyere enn egenkapitalen.

- Hvor dramatisk vil du si at situasjonen er for Norske Skog?

- Det er en kritisk situasjon. Det er derfor det jobbes knallhardt med å få på plass en løsning for en refinansiering av gjelden, sier Due.

Ville skrive ned større verdier

I tillegg til nedskrivningene på den utsatte skattefordelen, ønsket selskapets revisor å skrive ned verdien på eiendelene ved flere av Norske Skogs fabrikker. Dette valgte Norske Skog imidlertid å se bort fra.

Selskapet har gjort sine egne vurderinger av verdiene, og kommet til at de ser annerledes på fremtidsutsiktene i papirbransjen enn revisoren.

- Vi har konkurransedyktige avdelinger som alle er på den nedre delen av kostnadskurven og verdien på eiendelene våre er i tråd med våre europeiske konkurrenter. Vi ser ikke noe behov for en nedskriving av faste eiendeler, uttaler konsernsjef Sven Ombudstvedt i en børsmelding.

Gjeldstilbud til långiverne

Noe av grunnen til at Norske Skog ikke vil skrive ned større verdier, er at produksjonen går bra i mange av fabrikkene. Konsernledelsen og styret er overbeviste om at papirprodusenten er fullt ut levedyktig, under forutsetning av at noe av gjelden utsettes og noe slettes.

Derfor har selskapet i flere runder kommet med ulike tilbud til kreditorene. Det er i første omgang to obligasjonslån som forfaller i henholdsvis 2016 og 2017 det forhandles om.

Mens 75 prosent av kreditorene som har obligasjonslån som forfaller i 2017 har sagt ja til planen, noe som er nok til at dette lånet kan refinansieres, er det verre med lånet som forfaller i 2016. Her har kun 40 prosent av kreditorene takket ja til tilbudet. Skal det bli godkjent, må imidlertid hele 90 prosent av kreditorene si ja.

Går låneforslaget gjennom, vil det bety at rundt én milliard av gjelden blir slettet, og at selskapet vil betale betydelig mindre i renter og avdrag. Nå har kreditorene fått frist på seg til å takke ja innen mandag 21. mars klokken 13.

- Har dere en plan B hvis dette tilbudet ikke blir godtatt?

- Vi har alltid flere alternativer. De fleste av alternativene er ikke så ulike det tilbudet vi allerede har gitt, sier Due.

- Norske Skog Skogn går bra

Due er også styreleder i Allskog som eier 2,8 prosent av Norske Skog, og representerer på den måten skogeiernes interesser. Også denne næringen håper Norske Skog vil komme godt ut av gjeldsforhandlingene.

- Som styreleder for Allskog kan jeg på generelt grunnlag si at Norske Skogs virksomhet på Skogn er utrolig viktig for skogeierne i Midt-Norge, sier Due.

- Hvis du tar på deg hatten som styreleder for Norske Skog igjen, hvordan vil du si at utsiktene for Norske Skogs fabrikk på Skogn er?

- Jeg skal ikke gå inn på de enkelte fabrikkenes prestasjoner, men jeg kan si såpass at Norske Skog Skogn går bra, og har isolert sett hatt en god valutaeffekt med den svakere krona, sier Due.