Gjersvold mener at nettkundene i deler av regionen kan spare tusenvis av kroner hvert år hvis ett selskap får kontroll over strømnettet, og håper at nye myndighetskrav vil sette fart på sammenslåingene.

- Vi tror på etableringen av ett stort uavhengig nettselskap, gjerne der ingen er majoritetseier. Selskapet vil nok også hete noe annet enn Trønderenergi, sier Gjersvold, og håper det gjør forslaget mer spiselig for de mindre selskapene.

Bakgrunnen er at regjeringen ser ut til å få flertall for sin nye energilov, som vil pålegge energiselskapene å skille nettvirksomheten fra produksjon eller salg av kraft, uavhengig av antall kunder.

Forslaget har blitt kalt både dyrt, byråkratiserende og distriktsfiendtlig av EL og IT Forbundet og opposisjonen på Stortinget, men kritikken har blitt avvist av olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

Liker du å holde deg oppdatert på økonominyheter i Midt-Norge? Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

Prisforskjeller

I Sør-Trøndelag er strømnettet delt mellom ti ulike selskaper, mens det i Nord-Trøndelag er NTE som drifter nettet alene. Trønderenergi drifter området med lavest nettleie, og i det dyreste området må en snittkunde betale nesten 4000 kroner mer i året. Hvis de nye reglene gjør at lokale e-verk må bygge opp egne administrasjoner for nettvirksomheten, kan det bety enda større forskjeller i nettleien.

Gjersvold ser også sørover til Møre og Romsdal, hvor det er enda flere nettaktører og enda større forskjeller i nettleien.

- De fleste stedene vil kundene få betydelig lavere nettleie, og enkelte steder vil det bety 3000–4000 kroner i året. I tillegg blir det gjerne bedre forsyningssikkerhet. I Tydal har nettleien gått ned, vi har investert 40–50 millioner kroner i nettet og lønnsomheten har økt etter at vi overtok, sier han.

Men Gjersvold sier at han forstår at de mindre selskapene vil være skeptiske, og at de vil være bekymret for lokale arbeidsplasser. Derfor må de store selskapene gå foran, sier Gjersvold med et nikk i retning NTE.

Til og med lokalisering av hovedkontoret vil ligge på forhandlingsbordet, ifølge Trønderenergi-sjefen, selv om det sitter lengre inne enn å gi fra seg navn og majoriteten av aksjene.

- Dette dreier seg ikke om distriktspolitikk, men om mest mulig rasjonell drift. Selv om både folk og næringsliv ute i distriktet vil være de som tjener mest på dette, sier han.

Arbeidsplasser og beredskap

Hos de mindre energiselskapene i Sør-Trøndelag er få ønsker om sammenslåing, selv om flere frykter høyere kostnader på grunn av myndighetenes krav. Administrerende direktør Per Otnes i Selbu Energiverk sier at de må gjøre en avveining mellom å øke administrasjonskostnadene eller å skille ut nettvirksomheten.

- Rent ideelt så ønsker vi å fortsette som eget selskap. Da beholder vi arbeidsplasser i bygda, og vi mener nærhet til kundene gir bedre beredskap, sier Otnes, som sier at nettvirksomheten har 14–15 ansatte.

Daglig leder Per Arne Kaarstad i Hemne Kraftlag sier at de ikke ønsker å bli tvunget inn i en større enhet, selv om det nye regelverket vil kunne øke kostnadene.

- Vi kommer til å gå på med krum hals for å bestå som et selvstendig nettselskap, i tråd med signalene som eierne har gitt oss, sier Kaarstad, som også peker på lokale arbeidsplasser og beredskap.

Han kaller forslaget til ny energilov for «nok et tiltak fra regjeringen for å bygge ned de viktige samfunnsaktørene i Distrikts-Norge».

Administrerende direktør Anders Rønning i Røros Elektrisitetsverk sier at de nå må ta et strategisk valg for veien videre, men at de i utgangspunktet ønsker å bygge opp en egen, slank administrasjon for nettvirksomheten.

- Vi ønsker selvsagt å beholde beslutningsmyndigheten over nettet her i området, og i tillegg er nærhet viktig for beredskapen. Det tredje punktet er arbeidsplassene, som selvsagt er veldig viktig, sier han.

Daglig leder Eirik Jørum i Orkdal Energi sier at de også ønsker å fortsette på egne ben, og at de har startet prosessen med å tilpasse seg de nye reglene.

- Det skyldes ikke først og fremst arbeidsplassenen, men vi tror det gir best beredskap og service overfor kundene, sier han.

I forkant

Noen selskapene har allerede skilt ut nettvirksomheten og innfridd de nye kravene. Rissa Kraftlag har gått sammen med Fosenkraft om opprettelsen av et eget nettselskap, og daglig leder Per-Arne Sæther i førstnevnte sier at det er et forsøk på å tilpasse seg reglene lokalt.

- Vi er smertelig klar over at myndighetene ønsker å legge et press på oss, så vi er nødt til å være flinke, sier Sæther.

Kun i Nord-Trøndelag får Gjersvold respons på ønsket om nettsammenslåing, men konsernsjef Christian Stav i NTE snakker først og fremst om hva som kan skje hvis de tar over driften av strømnettet i Trøndelag.

Han sier det er et «godt utgangspunkt» at Trønderenergi er villig til å gi fra seg aksjemajoriteten, men at NTE ikke har tatt stilling til eventuelle krav rundt eierskapet.

- Jeg er enig i at om vi skal få til strukturendringer så må de store gå foran. Så tror jeg at hvis vi hadde tatt over drift og vedlikehold av nettet i hele Trøndelag, så hadde vi oppnådd vesentlig kostnadsbesparelser, sier han.