På en gressflekk ved utløpet til Stordalselva i Åfjord står Rolf Holmen og ser utover fjorden. Bak ham ligger Fosen fjordhotell som han tok over for halvannet år siden. På den andre siden av elven skal han nå bygge nye boligrigger.

I likhet med andre lokale aktører ønsker også han å få sin del av de økonomiske ringvirkningene utbyggingen av Fosen vind vil få for regionen.

– Vindparkutbyggingen skaper optimisme i området, og mitt inntrykk er at de fleste som bor her er positive til utbyggingen. Selv om en konsentrert anleggsperiode med mye trafikk og folk nok ikke kommer til å bli bare fryd og gammen, sier Holme.

Innkvartering

Han er daglig leder i det nye selskapet Fosen bo og catering som har som mål å betjene utbyggingen av vindparkene i regionen med innkvartering og bespisning på en profesjonell og kostnadseffektiv måte. Men de har foreløpig ikke gjort noen endelige avtaler.

– Vi har en positiv dialog med Statkraft som er byggherre for prosjektet.

Totalt anslår Statkraft at lokale og regionale aktører vil kunne konkurrere om kontrakter som til sammen er verdt et sted mellom en og to milliarder. Det inkluderer også varer og tjenester til arbeidernes daglige liv under utbyggingen.

Bolig- og cateringselskapet er et av tre som stiftet Fosen facility solutions i forkant av vedtaket om vindparkutbyggingen.

– Intensjonen med begge selskapene har alltid vært lokal verdiskapning. Derfor inngikk vi et partnerskap mellom flere leverandører av forskjellige tjenester.

Liker du å følge med på næringslivsnyheter fra Midt-Norge? Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

Nye arbeidsplasser

– Det kommer selvsagt til å komme endel store firmaer hit fra andre steder med spesialkompetanse, men det blir også helt sikkert nye arbeidsplasser. Blant annet kommer vi nok til å ha behov for ekstra bemanning ved både hotellet og cateringen.

På det meste vil det være et sted mellom fire og fem hundre arbeidere på Fosen for å bygge vindparkene på Storheia, Kvenndalsfjellet, Harbaksfjellet og i Roan.

Holmen har han en plan om at noe av det han eventuelt tjener skal gå til oppussing av hotellet, noe han håper vil gi større trafikk til regionen på sikt. Men han ser også større på det hele.

– Jeg håper og tror at det vil komme kommunale inntekter ut fra utbyggingen som vil bety mye for distriktet. Både her i Åfjord, men også i Roan og Bjugn. Og de nye arbeidsplassene som kommer i kjølvannet av dette vil bety veldig mye.

Inspirasjon

Etter å ha drevet hoteller i både Russland, Norge og Baltikum har han også sitt å si om kommuneledelsen i Åfjord.

– Jeg mener de er helt unike pådrivere. Og når kommunen er såpass frempå inspirerer det oss til å gi det lille ekstra, sier Holme og fortsetter:

– Det gir inspirasjon til å skape noe som kan bli varig og gi en tiltrekning til regionen.

Et av tiltakene fra kommunen har vært selskapet Vindsenter Fosen.

Lokal verdiskapning

– Vi er et selskap som jobber for å få til mest mulig lokal verdiskapning gjennom å skaffe informasjon om prosjektet og informere det lokale næringslivet om mulighetene som ligger i det, sier prosjektleder Kjell Inge Skaldebø i Vindsenter Fosen.

For det er mange som kan tjene på at det kommer mange til området, både på kort og lang sikt.

– Under selve utbyggingsfasen vil det jo bli veldig hektisk her, men vi har hele tiden sagt at gullet vårt er de faste arbeidsplassene i ettertid. Vi får endel arbeidsplasser i området som er av en type vi ikke har fra før, fortsetter Skaldebø og trekker frem teknikere, ingeniører og andre eksperter innen fornybar energi.

Utfordringer

– Men det fører jo også til utfordringer. Det skal jo utdannes folk her som skal jobbe med dette, og det må gjøres i nært samarbeid med dem som skal drifte parken. En skal jo jobbe i store høyder, og da kan en ikke være skuddredd.

Selskapet er på overflaten nytt, men Skaldebø kan fortelle at arbeidet har pågått lenge.

– Vi har jobbet med dette prosjektet de siste 12 årene, og har blant annet frigjort endel arealer i sentrum slik at vi for eksempel kunne bygge et kjøpesenter, avslutter Skaldebø.