Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp) vil derimot ikke støtte forslaget.

Da Stortinget godkjente utbyggingsplanen for Ivar Aasen-feltet lå det som forutsetning at det skulle driftes fra oljeselskapet Det norskes hjemby Trondheim, og Bjørnstad var en av de første som reagerte da det ble kjent at flere stillinger i driftsorganisasjonen havner i Stavanger.

Representantene Marit Arnstad (Sp) og Eva Kristin Hansen (Ap) har nå sendt inn et såkalt Dok 8-forslag i Stortinget, der de ber regjeringen stille som vilkår for videre utvikling av feltet at hele driftsorganisasjonen legges til Trondheim.

Bjørnstad, som også er næringspolitisk talsperson i Frp, vil likevel ikke støtte et forslag som i praksis ber partifelle og olje- og energiminister Tord Lien (Frp) sette selskapet på plass.

- Umulig praksis

Bjørnstad sier at det ikke er tvil om hva Stortinget la til grunn da de godkjente utbyggingsplanen, men at det ikke er Stortingets oppgave å detaljstyre oppfølgingen av saken gjennom nye vedtak.

- Det er ingen tvil om hva Stortingets intensjoner har vært, og det er det som må følges opp, gjerne bilateralt mellom statsråden og selskapet, sier Bjørnstad.

- Hvordan følger statsråden opp saken?

- Det har jeg ikke direkte oversikt over, så det må han svare på selv. Men han er fullstendig klar over hva stortingskomiteen sa i sin merknad.

- Hvis du ikke vil støtte forslaget, så må du være trygg på at Lien følger opp dette overfor selskapet?

- Uansett hva selskapet etter hvert gjør, så vil det skape en umulig praksis å ha stortingsvedtak om slike ting. Det er ikke Stortingets oppgave, sier Bjørnstad.

- Ikke detaljstyring

Marit Arnstad og Eva Kristin Hansen er ikke enige i at dette vil være detaljstyring fra Stortinget. Arnstad sier at oljeselskapene har stor frihet i sin virksomhet, men at lokalisering av driftsorganisasjoner er ett av få områder hvor Stortinget har innflytelse over dem.

- Dette handler reelt sett om å følge opp en forutsetning som Stortinget allerede har lagt til grunn, og da er blir det helt feil å kalle dette for detaljstyring, sier hun.

Arnstad sier at de er åpne for å drøfte andre måter å gjøre dette på, men at de da må være sikre på at saken faktisk følges opp.

- Da må statsråden og departementet være villige til å forplikte seg offentlig på at hele driftsorganisasjonen for Ivar Aasen-feltet legges til Trondheim, sier hun.

Støtter intensjonen

Høyres stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag, Torhild Aarbergsbotten, sier at partiets stortingsgruppe ikke har fått diskutert forslaget, og kan ikke si om partiet vil støtte det fullt og helt. Men Aarbergsbotten sier at hun og partifelle Frank Jenssen er enige i at driftsorganisasjonen i sin helhet skal ligge i Trondheim, noe som også ble vedtatt av fylkesårsmøtet i Sør-Trøndelag Høyre i en resolusjon.

- Ja, det er slik vi har tolket godkjennelsen. Dette handler ikke bare om fem stillinger i Trondheim eller Stavanger, men om en sak som skaper presedens. Oljeselskapene får disponere ressurser fra fellesskapet, og da skal de også gi noe tilbake. At oljeaktiviteten spres langs kysten betyr mye for legitimiteten og forståelsen for hvor viktig denne næringen er. Mister vi aktivitet, så forsvinner også noe av forståelsen, sier hun.

Aarbergsbotten sier derfor at hun støtter intensjonen i forslaget fra Arnstad og Hansen.

Fem stillinger

Ifølge Det norske er det fem stillinger av en total driftsorganisasjon på 30–35 personer som flyttes fra Trondheim til Stavanger.

Administrerende direktør Karl Johnny Hersvik har tidligere sagt til Adresseavisen at de er helt sikre på at de opptrer innenfor rammene som ble gitt av Stortinget, selv om fem stillinger flyttes til Stavanger.

På spørsmål fra Adresseavisen om de har vært i kontakt med kontakt med Olje- og energidepartementet for å forsikre seg om dette, svarte han:

- Vi er ofte i kontakt med Olje- og energidepartementet, og har ingen indikasjoner på at de vurderer dette på en annen måten enn Det norske.

Adresseavisen fikk tirsdag ettermiddag ikke svar på spørsmålene som ble sendt til Olje- og energidepartementet.

Eva Kristin Hansen (Ap).
Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp) mener at Det norske må legge hele driftsorganisasjonen for Ivar Aasen-feltet til Trondheim, men støtter ikke stortingsforslaget om saken. Foto: Kim Nygård
Ap og Sp etterlyser større engasjement fra olje- og energiminister Tord Lien (Frp). Foto: Kristin Svorte