Lars Victor Askheim hadde vært kjøpmann i Rema i 15 år da han ikke fikk fornyet kontrakten for butikken sin etter 31. desember 2012. Nå saksøker den tidligere kjøpmannen Rema 1000 ved styreleder Ole Robert Reitan, for grunnløs oppsigelse av avtalen for de butikken Askheim drev i Fredrikstad.

Saken var berammet for Sør-Trøndelag tingrett denne uken, men er utsatt på grunn av sykdom. I sluttinnleggene levert tingretten, kommer det frem at oppsigelsen skjedde på grunn av en handel av nesten 400 pakker Omo vaskepulver i mars 2012.

Liker du å holde deg oppdatert på økonominyheter i Midt-Norge? Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

Les også: Reitans el-regning for Høyesterett denne uken

- Ikke forbudt

Rema mener kjernen i saken er at Askheim i mars 2012 slo inn pakkene med vaskepulver i kassen for å oppnå tilstrekkelig antall salg for å kvalifisere til en rabatt på rundt 10 000 kroner rett før kampanjeperioden utløp. Og at Askheim gjorde dette for å lure til seg penger.

Ifølge Askheims advokat, Halstein S. Sjølie, bestrides ikke selve hendelsen. Men Sjølie påpeker at Askheim brukte sine egne penger, om lag 7000-8000 kroner, på å kjøpe vaskemidlet som ga selskapet han drev butikken gjennom, rabatten på 10 000 kroner.

- Det er ikke forbudt å kjøpe varer i egen butikk. Han har kjøpt og betalt varene, men så er man altså uenige om hvordan man skal betrakte dette, sier Sjølie til Adresseavisen.

Les også: Rema slår tilbake i søndagskrigen

Les også: Rekordresultat for Reitan

Ville bedre resultatet

I sitt sluttinnlegg til Sør-Trøndelag tingrett skriver Sjølie:

«Askheim har ikke opptrådt uærlig eller på en måte som er egnet til å skade Rema. I det meste kan han bebreides for å ha overført private midler til eget AS og at han benyttet Remas lokaler til egen lagringsplass» om hendelsen som førte til at han ikke fikk ny kontrakt for 2013.

- Hvorfor går han til sak først nå?

- Han ble betraktet å være en veldig flink Rema-forhandler og ble forespeilet å bli tatt inn i varmen igjen. Derfor har han ventet på det. Når han da ikke har hørt noe, har han tatt ut et søksmål før foreldelsesfristen går ut, sier Sjølie.

- Hva er hans egen forklaring på at han ikke fikk fortsette?

- Man er uenig her om hvordan man bedømmer et faktisk forhold. Vi er jo ikke enige i at episoden med vaskepulveret er grunnlag for å si opp avtalen, sier Sjølie som tvert imot mener det forelå en bindende avtale om at Askheim skulle få forlenget kontrakt.

- Han ble blant annet invitert på kontraktsinngåelsesmøte og budsjettmøte for 2013, sier Sjølie.

Rema 1000 avviser at det var noen slik avtale.

Les også: Oslo-politiet har henlagt alle anmeldelsene fra Rema 1000 om søndagsåpne butikker

Rema: – Enige om å avvikle

Advokat Øystein Myre Bremset som representerer Rema 1000, ønsker ikke å kommentere saken overfor Adresseavisen. I sitt sluttinnlegg skriver han at franchisekontrakten ble avviklet «i forståelse mellom partene» og at «Askheim uttalte at han aksepterte Remas beslutning om å ikke forlenge kontrakten» og dermed også tapte retten til å kreve erstatning fra Rema.

Uansett, mener Rema: Vaskepulver-episoden ga dem «grunn til å terminere kontrakten» som det heter i sluttinnlegget fra advokat Bremset.

Ønsket forlik

- Er det forsøkt inngått forlik i saken?

- Vi har i utgangspunktet sagt at vi ført og fremst ønsket å komme til enighet med Rema. Men det har ikke Rema ønsket, så da er det her vi står, sier Askheims advokat Halstein S. Sjølie.

Han ønsker ikke å opplyse om hvem som skal vitne i saken, om det innen ny beramming ikke blir inngått forlik.

- Ren vilkårlighet

Lars Victor Askheim drev to ulike butikker i Fredrikstad, først på Evjekaia fra 1998 til 2008 og deretter på Sellebakk. Som franchisetaker hadde han ansvar for egen drift, ansatte og økonomi som alle landets Rema-kjøpmenn har.

I løpet av de 15 årene kunne Askheim vise til et snittresultat før skatt på 1,2 millioner kroner. Siste driftsår, i 2012, hadde han en samlet omsetning på drøyt 74 millioner kroner og et overskudd før skatt på 2,6 millioner kroner.

Advokat Sjølie skriver i sitt sluttinnlegg:

«Deler av driftsmaualen for Rema er lagt opp slik at mange vil måtte bryte den i sin daglige drift av butikken. Når Rema ikke reagerer mot andre enn Askheim, blir det ren vilkårlighet i Remas behandling av sine Frenchisetakere».

Lars Victor Askheim har ikke ønsket å la seg intervjue i saken.

Rema 1000 ved styreleder Ole Robert Reitan er saksøkt av en tidligere Rema-kjøpmann. Foto: Poppe, Cornelius, NTB scanpix