- Jeg ønsker ikke å terge på meg verken fagforeninger eller andre, men dette er noe vi i hvert fall bør diskutere, sier Reinertsen.

På vegne av ingeniørbedriften Reinertsen AS møtte han onsdag politikere og andre ledere fra oljebransjen til et dialogmøte i forkant av Norskehavskonferansen på Stjørdal.

Samtidig viste tall fra Statistisk sentralbyrå en kraftig økning i ledigheten i Norge, hovedsakelig drevet av lavere oljepris og et fall i investeringene på norsk sokkel.

Over 700 ansatte borte

Hos Reinertsen AS har over 700 ansatte mistet jobben etter at oljenedturen slo inn, og Thomas Reinertsen mener kravene til arbeidsgiverne bør lempes på slik at de de tør å ansatte folk igjen.

- Nå har vi vært gjennom to år med en kraftig brems i aktiviteten, men vi har strengt tatt ikke andre verktøy å håndtere det med enn vi hadde før, sier han.

Både LO og NHO har bedt regjeringen endre permitteringsreglene, slik at perioden hvor ansatte kan permitteres forlenges fra 30 til 52 uker.

Reinertsen mener derimot at permitteringsreglene ikke er det viktigste grepet. Han mener man også bør åpne for større andel innleid arbeidskraft, økt mulighet for midlertidige ansettelser og endringer i oppsagtes fortrinn ved nye ansettelser innen tolv måneder.

Dagens regjering har allerede gitt større rom for midlertidige ansettelser, men Reinertsen mener regelverket bør mykes enda mer opp, i hvert fall for en periode.

- Vi kunne for eksempel gjort det i en toårsperiode, sånn at bedriftene tør å ta risiko igjen. Dette handler ikke om at vi ønsker å frarøve noen deres goder som har blitt bygd opp over tid, men at vi ønsker armslag i en periode, sier han.

Vil diskutere turnus

Reinertsen ønsker også å diskutere turnusen for Nordsjøarbeidere, der de jobber to uker og deretter har fire uker fri.

- I dagens marked har vi nesten aldri noen ute i to uker i strekk, men kanskje bare i tre-fire dager. Når arbeidstakerne likevel skal ha kompensasjon, så vår vi veldig høye lønnskostnader, men veldig liten inntekt, sier han.

Reinertsen er klar over at det er kontroversielle tema han bringer på banen, men mener det viktigste er at bedriftene begynner å ansatte folk på nytt.

- Jeg ønsker først å fremst å ta opp noen tema som vi kjenner på, og som kan skape grunnlag for debatt. Sammen er det grunnlag for å skape ny vekst. Det ønsker begge sider av bordet, sier han.

Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (Sp), som tidligere har vært politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet, vil ikke avfeie forslagene fra Reinertsen, selv om de er kontroversielle.

- Vi skal ha gode ordninger for arbeidstakere i Norge, og jeg er ikke beredt til å ta stilling til ideene som Thomas gir uttrykk for her. Men det vil være veldig tydelig på, er at vi som politikere i denne regionen må tørre å ta diskusjonen, sier han.

Vigdenes sier at bransjen selv må ta ansvar for kostnadsutfordringen de står overfor, men at politikere også legger rammer som påvirker kostnadene. Han mener at utgangspunktet for en fordomsfri debatt aldri har vært bedre.

- Jeg ønsker at vi skal være den regionen i Norge som har de mest næringsvennlige politikerne, men det må være under forutsetning av at vi også sikres arbeidsplasser og verdiskapning.

- Bør ikke vannes ut mer

Hos arbeidstakersiden blir derimot Reinertsens innspill tatt svært dårlig imot. Regionsjef Per Koen Kolstad i Norges Ingeniør- og Teknologiorganisasjon (NITO) i Midt-Norge peker på at arbeidsmiljøloven ble endret i fjor, og sier at den ikke bør vannes ut mer.

- Særlig fordi dette dreier seg om utfordringene for én spesifikk bransje, mens arbeidsmiljøloven gjelder for hele Fastlands-Norge. Dette er også første gang jeg har hørt noen ta opp lovens rett til gjenansettelse, og en slik endring vil jeg være fryktelig uenig i, sier han.

Kolstad mener bedriftene har gode nok muligheter til å ansatte folk igjen i dag.

- Dette er helt unødvendig, og jeg håper virkelig ikke at myndighetene ikke vurderer tiltak som dette, sier han.

Ordfører Ivar Vigdenes i Stjørdal mener politikerne bør diskutere innspillene fra Reinertsen. Foto: Kim Nygård