–Det er helt greit at de kommer med dette tilbudet til oss som har opparbeidet oss retten til Avtalefestet Pensjon (AFP), men det holder ikke. Det er tariffen jeg vil ha, sier Laila Stenersen (58).

Hun er ansatt i Expert på Lade, og om noen timer skal hun på jobb. En jobb hun trives i, og har hatt i 28 år. Selv om kompensasjonen hjelper, ønsker hun hele tariffavtalen tilbake.

Liker du å holde deg oppdatert på næringslivet i Midt-Norge? Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

–Jeg har vært frustrert og tenkt mye på det. Det har jo litt med alderen å gjøre også, for når det gjelder AFP-delen blir jeg veldig berørt. Men det handler om hele tariffavtalen. Den har gitt oss arbeidstakere en sikkerhet som vi nå har mistet.

Streik

Striden har sin kjerne i at Expert i månedsskiftet februar/mars informerte sine ansatte om at de ville melde seg ut av arbeidsgiverorganisasjonen Virke, og med det avslutte tariffavtalen de gjennom Virke har med fagforeningen Handel og Kontor (HK), som organiserer rundt 150 ansatte i Expert.

Med det mister de ansatte blant annet retten til AFP. Som kompensasjon sier Expert nå at de vil utbetale livrente til de som er berørte, og at utbetalingene til enhver tid skal være den samme som gjeldende AFP-avtale.

I fagforeningen HK stusser de på Experts pensjonsløsning.

–Jeg setter spørsmålstegn ved at de skal kompensere krone for krone. AFP-tillegget utgjør for heltidsansatte er rundt 40000 kroner i året fra dagen de fyller 62 år og til de dør, så det blir jo dyrt, sier Bjørn Mietinen, nestleder i HK.

Han forteller at gjennomsnittlig levetid etter fylte 62 år er rundt 25 år, noe som betyr at det vil koste bedriften rundt en million per ansatt.

–Det er snodig at de gir avkall på en så god ordning som AFP når de vet at staten dekker en tredel av utbetalingene derfra.

Nå har HK levert plassoppsigelser til Riksmeglingsmannen og Expert. Om de ikke vinner frem i meglingen kan 150 ansatte ende med å gå ut i streik.

–Et angrep

I HKs moderorganisasjon, LO, ser de alvorlig på at Expert har valgt å droppe tariffavtalen.

–Om det blir en trend i arbeidslivet at flere melder seg ut av arbeidsgiverorganisasjoner vil det bli krevende å opprettholde partsforholdet i arbeidslivet. Det blir som å gå tilbake til den tiden da arbeidstakerne sto der med «lua å hånda», sier distriktssekretær Kristian Tangen i LO Sør-Trøndelag.

De ser alvorlig på et Expert har valgt å droppe tariffavtalen.

–Alvorlighetsgraden blir ekstra stor når det er snakk om bedrifter av en slik størrelse. Problemet er at ansatte mister innflytelsen de har gjennom dagens tariff, fortsetter Tangen og legger til:

–Dette er et angrep på den norske arbeidslivsmodellen, og må sees på som fagforeningsknusing.

De 23 berørte Expert-butikkene ligger under Expert Norge AS, som eies av Expert AS, som igjen eies av Awilhelmsen Capital AS og Dolphin Invest AS, som har 45,44 prosent av aksjene hver. Resten av landets Expert-butikker drives som franchiser, og er derfor ikke med i tariffavtalen fra før av.

Reelt valg

I en pressemelding skriver Expert at de har gjennomført avstemninger i 19 av de 23 butikkene som til nå har vært omfattet av tariffavtalen. Ti stemte for å droppe tariffavtalen. De siste fire butikkene skal ha avstemninger tidlig neste uke.

–Jeg synes det er drastisk av dem å gå til det skrittet. Rekkefølgen blir feil. Når de avslutter avtalen før vi blir spurt blir det så de tvinger frem en avtale, mener Stenersen.

Det er ikke Expert enige i.

–Det er ikke riktig, slik det er blitt fremstilt i media, at ledelsen ønsker å tvinge nye avtaler på de ansatte. Vi har ønsket å gi våre ansatte et reelt valg mellom dagens tariffavtale og en ny avtale med bonusordning. For å kunne gi dette valget, var vi nødt å si opp den gjeldende hovedavtalen gjennom Virke, sier HR- og personalleder Morten Hovland i Expert Norge AS.

Han har tidligere uttalt at det ikke er snakk om fagforeningsknusing.

–Det syns jeg er helt, helt feil. Det vi ønsker å oppnå er en mer prestasjonsrettet kultur i vår virksomhet og det vil gi oss mer fornøyde kunder.

–Vi oppretter en avtale for de som ønsker å pensjonere seg ved fylte 62 år som gir de samme vilkårene som AFP gir til enhver tid, avslutter Hovland.

Dette må du vite om AFP:

Selv om du jobber i en bedrift med AFP-avtale er det ingen selvfølge at du har krav på avtalefestet pensjon ved fylte 62 år.

Ansiennitet

Hovedregelen er at du i syv av de siste ni årene før du fyller 62 må ha jobbet minst 20 prosent i en eller flere bedrifter tilknyttet AFP-ordningen, det må være din hovedinntekt, og bedriften må ha vært tilknyttet i hele ansiennitetsperioden.

Ytelser

Du har ikke rett på AFP om du får utbetalt ytelser uten motsvarende arbeidsplikt fra du er 59 til du blir 62 om den årlige ytelsen overstiger 1,5G, altså rundt 135000 kroner, per år.

Her er det riktignok et unntak som kan godtas om ytelsen er et ledd i en større seniorpolitikk på arbeidsplassen.

Uføretrygd

Uføretrygd kan ikke kombineres med AFP etter fylte 62 år. Du kan dog få utbetalt uføretrygd den måneden du fyller 62.

Hvorvidt det lønner seg å si fra seg uføretrygden til fordel for AFP er en avgjørelse som bør tas i samråd med Nav.

Utestasjonering

Er du stasjonert i utlandet opparbeider du deg annsienitet i AFP hvis bedriften har fått godkjent søknad om at utstasjonerte arbeidstakere skal være omfattet.

AFP anbefaler derfor at du tar kontakt med din arbeidsgiver dersom du er usikker på om bedriften har fått innvilget en slik søknad.

Øvrige inntekter

Har du andre inntekter som overstiger pensjonsgivende inntekt fra bedriften du jobber i under ansiennitetsperioden mister du også retten til AFP. Men også her finnes det unntak.

Krav til lønn

Det siste året før du søker om AFP må du ha hatt en årsinntekt tilsvarende 1G, altså rundt 90000. Månedslønnen din når du søker, omregnet til årslønn, må også tilsvare samme beløp.

I tillegg er det egne regler for perioden etter fylte 62 år.

Se AFP sine nettsider for utfyllende informasjon.

Kilde: AFP.no