– Folk virker til å være opptatt av sin egen boliglånsrente, og det er bra at folk følger med. En bør ta en gjennomgang på låne- og sparevilkår en gang iblant, sier forbrukerøkonom Maria Setsaas i Danske Bank.

Liker du å holde deg oppdatert på næringslivet i Midt-Norge? Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

I fjor byttet en av ti boliglånsbank viser Norsk Finansbarometer, som årlig utarbeides av TNS Gallup. 65 prosent oppga at rentebetingelsene var en av årsakene til bankbyttet. I overkant av tre tusen personer over 18 år er spurt i undersøkelsen.

Og det kan være gode penger å hente på å bytte bank. Ifølge Finansportalen.no skiller det flere tusen kroner per måned mellom bankene med lavest rente, og de med høyest (se grafikk). Sitter du for eksempel som bankkunde i Sparebank1 Modum vil du kunne spare nesten 5000 kroner i måneden ved å gå over til Landkreditt Bank.

Noe å spare

For de store bankenes del er forskjellen mindre. Men i eksempelet i grafikken kan det fremdeles gi deg noen tusenlapper ekstra i året å rutte med om du skifter bank. Likevel mener Setsaas at en ikke bør bytte bank uten å tenke seg litt om.

– Det kan være litt å spare på å skifte, men det er også ting en ikke tenker på som dukker opp og som kan gjøre at forskjellen til syvende og sist ikke blir så stor, sier hun.

– Har du inntrykk av at folk bytter bank når det lønner seg?

– Det varierer avhengig av forholdet folk har til banken sin. Noen setter for eksempel pris på det kundeforholdet de har med banken sin, og samler alt på et sted, mens andre kun går etter boliglånsrenten og bytter en gang iblant.

Det er også årsaken over halvparten av de spurte oppgir for ikke å bytte bank. De er rett og slett fornøyd med det de har. Men en av fem svarer også at de ikke tror det er mye å spare på et bankbytte.

Og lurer du på om naboen har bedre lånerente enn deg kan du sjekke vårt interaktive rentekart.

Ekstrautgifter

Setsaas trekker frem etableringsgebyrer på lån og sikkerhet som ting folk ikke tenker over når det er snakk om å skifte bank for å få gunstigere lån.

– Det er sånt som spiser opp av forskjellen. Derfor er det ikke mye å tjene på å bytte bank ofte. Da bør en heller sette seg ned med banken sin, ta en rådgivningssamtale og gå gjennom situasjonen slik den er nå.

For eksempel vil en endring i boligverdi være et forhandlingskort når du snakker med banken.

– Vilkårene for lånet blir jo avgjort når en søker om det. Har verdien av boligen din steget er det for eksempel en ting som kan gi deg bedre betingelser enn de du allerede har.

Rentejusteringer

Skal en tro finansbarometeret er det ikke mange som tar seg bryet med å ta den runden med banken. 68 prosent oppgir at de ikke har reforhandlet boliglånet det siste året, mens bare 21 prosent sier at de har forhandlet frem en lavere rente.

– I tillegg justerer jo bankene boliglånsrenten etter hva andre banker gjør, så over tid vil i hvert fall de største bankene ha like lånetilbud. En bør ikke henge seg for mye opp i korte perioder med renteforskjeller.

Men det finnes også mulighet for å få enda bedre rentebetingelser enn de ordinære lånene vi har listet opp her. Sparebanken Øst tilbyr for eksempel en rente på 1,85% hvis lånet går til å bygge et såkalt nullhus til samme pris.

De lokale bankene i Trøndelag kan skilte med renter fra 2,57% til 3,65%. De fleste ligger dermed på omtrent samme rentenivå som storbankene, mens for eksempel Hemne Sparebank ligger et stykke over de største bankene.