Anders og Aster Granum har vært på leting etter enebolig sentralt i Trondheim, fordi de skal flytte med familien til Trondheim fra Lillestrøm. De har ønsket seg bolig i områdene fra Rosendal til Gløshaugen, men opplever at de har gått langt over prisantydningene. Anders Granum, som opprinnelig er fra Trondheim, forteller at de har vært med på flere budrunder i det siste.

- Det går hett for seg, og er stressende. Det handler om mye penger. Ei årslønn flyr før du har snudd deg. Jeg er overrasket over at så mange går over prisantydning, sier Anders Granum.

- Jeg er overrasket over de høye prisene, sier Aster Granum.

Ekteparet har vært flere turer til Trondheim i år for å gå på visninger. Boligene som har hatt prisantydninger fra 7,5-9,5 millioner har gått langt over. En enebolig i Ludvig Daaes gate på Rosenborg som gikk for 10 850 000, ble solgt hele 3 150 000 kroner over prisantydningen.

- Mye å pusse opp

Mandag kveld var ekteparet Granum på visning av en stor enebolig på Bakkaunet med en prisantydning på 8,75 millioner. De bestemte seg for å legge inn bud på den.

- Det er litt færre visning her, jeg tror den går for cirka prisantydning, sa Anders Granum etter visningen.

- Det er mye å pusse opp her, sa Aster Granlund.

Men etter en budrunde tirsdag var boligen deres for 9,8 millioner, vel én million over prisantydningen.

- Vi hadde en maksgrense på 10,5 millioner, og det handler ikke om hva huset er verdt til slutt men om hvor mye penger du har, sier Anders Granum.

Ekteparet har planer om å pusse opp boligen for 1-1,5 millioner, og lage utleiedel i kjelleren.

- Flere på visning

De synes meglerne bommer vel mye med prisantydningene.

- Jeg tror det er for å få flere på visningene. Men det selges få eneboliger i dette området, og det er tilbud og etterspørselen som regulerer prisen, sier Anders Granum.

Tirsdag la eiendomsmeglerbransjen frem statistikk for salget av brukte boliger i mars. Boligprisene steg 1,8 prosent i Trondheim i mars, og på landsbasis 1,9 prosent, viser statistikken fra Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no. Det er rekordhøyt for mars siden disse målingene startet i 2003. Av storbyene er det kun Oslo som har høyere prisstigning enn Trondheim.

De siste 12 månedene har boligprisene i Trondheim steget med 4,4 prosent. Men prisene på familieboliger, delte boliger og eneboliger, har steget enda mer. Delte boliger som rekkehus og tomannsboliger, har steget 7,9 prosent det sist året og eneboliger 5,8 prosent. Samtidig har prisene på leiligheter kun økt 3,7 prosent.

Mars måned isolert viser samme tendens, prisene på delte boliger og eneboliger steg henholdsvis 2,5 prosent og 2,3 prosent, mens leilighetene steg 1,6 prosent.

- Oftere over prisantydning

Analysesjef Jan Håvard Valstad i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge forklarer det med stor etterspørsel og begrenset tilbud av familieboliger i Trondheim.

- Stor etterspørsel skyldes at alderssegmentet med størst vekst i Trondheim inneværende tiårsperiode er i aldersgruppen 30 til 40 år, som består av småbarnsfamilier i etableringsfasen med barn og ønske om hage og barnevennlige utearealer, sier Valstad.

Han forteller at familieboligene som har kostet over seks millioner kroner i år, oftere går over prisantydningen enn andre boliger.

- Vi ser at for dyre objekter er det en tendens til at de går mer over prisantydning. Det kan være fordi det er færre av dem, renta er lav, folk har fått økt inntekt og har en robust økonomi. De har ikke problemer med å forsvare høyere kjøpesum for en bolig de skal bo i over lang tid, sier Valstad.

Tok 25 dager å selge

Han avviser at meglerne setter lave prisantydninger med vilje, og mener det er tilfeldig at noen dyre familieboliger går langt over prisantydningene.

- Per definisjon er det relativt sjelden at de spesielle familieboligene, med solrike utsiktstomter og påkostede boliger, kommer for salg. Avhengig av interessentene i markedet kan det ta kortere eller lengre tid å få solgt en slik bolig, men ofte sitter det noen på gjerdet og venter, og da oppnår selger en pris som ikke direkte kan sammenlignes med området eller boligtypen generelt, sier Valstad.

Han viser til at mens det i gjennomsnitt tok 25 dager i Trondheim fra en bolig ble annonsert til den var solgt i mars, tok det kun 15 dager i Oslo. På landsbasis tok det 37 dager.

I mars ble det solgt 419 boliger i Trondheim, og det er 6,3 prosent færre enn i samme måned i fjor. Ifølge Eiendom Norge skyldes nedgangen at påska i sin helhet var i mars måned i år.