1. november 1995, i trange lokaler på Moholt. Sammen med studiekamerat og medgründer Alf Egil Bogen startet Vegard Wollan opp Atmels teknologiavdeling i Trondheim.

De to hadde nettopp funnet opp en mikrokontroller som hadde potensial til å bli den mest effektive verden så langt hadde sett. Under en reise til Atmels hovedkontor i Silicon Valley var de to gründerne var så overbevisende at Atmel valgte å satse millioner av dollar på trondheimskontoret.

I 20 år har Wollan gjennom ulike roller i selskapet drevet frem utviklingen av mikrokontrolleren, som etter hvert har fått utallige bruksområder både i biler, smarttelefoner og hvitevarer og stadig vinner kontrakter med Samsung, Sony og LG. Bare for å nevne noen.

Nå er den karrieren over

- 20 år er passe lang tid. Jeg har tenkt på andre ting jeg vil gjøre. Skal det bli noe av det, er det på tide å gjøre det nå, sier Wollan.

Mistet sønnen

Tankene om at han kanskje kunne tenke seg å gjøre noe annet har ikke kommet over natten. Og de har ikke utviklet seg i et vakuum. Et viktig bakteppe for å forstå avgjørelsen er de dramatiske hendelsene på hjemmebane som har skjedd den siste tiden.

I mars i år mistet han sønnen Håkon, bare 19 år gammel. Håkon hadde vært syk i lengre tid med en sykdom kalt Duchenne. Sykdommen gjør at kroppens muskler gradvis svekkes, helt til lunge- og hjertemuskulaturen blir for svak til å fungere som den skal.

De siste to og et halvt årene har Wollan hatt en avtale med Atmel som har gitt ham en så fleksibel arbeidssituasjon at han har kunnet bruke hver dag sammen med sønnen.

- Uten en slik avtale hadde jeg nok sluttet for lenge siden. Men nå fikk jeg være så mye sammen med Håkon som det var mulig å få til. Familien og Håkon har vært den klart viktigste prioriteringen min de siste årene, sier Wollan.

Sønn og beste venn

Sykdommen Duchenne er veldig sjelden. Den utmerker seg ved at den rammer unge gutter. Kun 1 av mellom 3–4000 gutter får den. For Håkons del begynte den å vise seg i åtteårsalderen.

- Frem til da hadde han deltatt på ski, han hadde sprunget og drevet med alle aktivitetene som andre barn gjør. Etter hvert som han ble svakere har vi lagt til rette for ham slik at han har kunnet gjøre så mye som var mulig. Vi tilpasset telefoner, nettbrett og alt for ham slik at han kunne gjøre mest mulig selv. De siste årene spilte jeg og Håken et totimers sjakkparti hver dag. Han ble etter hvert bedre enn meg, og begynte å utfordre folk på nettet. Vi spilte helt til det siste, selv om jeg måtte flytte brikkene for ham på slutten. All tiden vi tilbrakte sammen gjorde ham ikke bare til sønnen min, men også min beste venn, forteller Wollan.

Tiden for å slutte jobben i Atmel var derfor også delvis timet opp mot sommeren, som han hadde håpet at han skulle få sammen med sønnen.

- Nå ble det dessverre ikke slik. Men da det ble klart at det ikke ble slik, hadde jeg allerede kommet langt i å tenke at jeg var moden for å gjøre andre ting, sier Wollan.

Kjøpt opp av konkurrenten

En viktig hendelse på det profesjonelle planet som oppsto midt oppe i dette, var at Atmel ble solgt til hovedkonkurrenten Microchip i januar i år. Helt siden Bogen og Wollan utviklet sin AVR-kontroller, har den ligget i hard konkurranse med Microchips PIC-kontroller.

Nye eiere betyr endringer i organisasjonen og at man må finne posisjonen sin på nytt.

- Nederst på et lysark i en presentasjon vi fikk fra Microchip sto det: «Do you need to prove yourself again?». Selvsagt må man gjøre det konstant i denne bransjen for å hevde seg. Men det minner deg samtidig på at skal du gjøre en så god jobb som du ønsker, må du gå inn 110 prosent og holde dette tempoet over flere år for å oppnå det du ønsker. For min del kjente jeg at jeg var klar til å prøve noe nytt, sier Wollan.

Akkurat hva det er han skal gjøre, har han ikke avgjort ennå.

- Jeg vil bruke litt tid på å få ting til å sette seg etter den perioden jeg har vært gjennom. Men jeg har mange ideer og har snakket med mange spennende folk, så i løpet av sommeren og høsten har jeg nok funnet et nytt prosjekt, sier Wollan.

Gjennom hele perioden i Atmel har det vært viktig for Vegard Wollan (til venstre) å være synlig for de ansatte og følge med på produktutviklingen. Foto: Morten Antonsen
Vegard Wollan mistet sønnen Håkon i mars etter lengre tids sykdom. Han forteller at Håkon var en eventyrer som elsket å reise og oppdage nye steder både med bil og fly. Bildet er tatt under en av turene familien hadde til Stavanger. Foto: Privat