I går besøkte Kristiansen og Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng den midtnorske virksomheten til oppdrettsgiganten Lerøy.

Det ble både sjøsprøyt og vind i håret da følget krysset leia fra Hitra over til Hemne i en rib-båt med 500 hestekrefter, for å besøke Lerøys topp moderne settefiskanlegg i Belsvik. Anlegget kostet 350 millioner kroner, og fôrer opp 14 millioner laksesmolt i året.

På vei tilbake fikk de også se oppdrettslokaliteten Hausan, der syv-åtte Lerøy-ansatte produserer 7000–8000 tonn laks i løpet av en produksjonssyklus.

- Jeg har vært mye på Vestlandet i det siste, og jeg må si det er godt å komme til et sted der man ikke bare snakker om ledighet og elendighet, sa Kristiansen.

Rekordpriser

I motsetning til i oljebransjen så er det bonanza i oppdrettsnæringen, med rekordhøye priser og store overskudd til selskapene. Eksportprisen for laks var i forrige uke på 59 kroner per kilo, som var hele 20 kroner høyere enn i samme uke i fjor.

Samtidig som Kristiansen besøkte Hitra, så godkjente styret i Lerøy Seafood Group regnskapet for 2015, og et utbytte til eierne på 655 millioner kroner.

Men de høye prisene skyldes delvis at myndighetene har bremset veksten, inntil næringen får kontroll på lakselus og andre problemer.

Administrerende direktør Sven Amund Fjeldvær i Lerøy Midt sier at nullvekst er en stor utfordring, og gjør at næringen ikke klarer å utvikle seg. Fjeldvær mener dagens grenser for antall lus i anleggene er for lav, særlig våravlusningen der maksgrensen er på 0,1 lus per fisk i snitt.

- Det plager ikke laksen å ha verken 0,5 eller én lus på seg, men en del lobbyister er bedre enn vi er, mener Fjeldvær.

Mer forskning

Kristiansen sier at næringen må balansere ønsket om vekst med skjerpede miljøkrav, og at de bare vil bli høyere. Samtidig mener hun at det offentlige må stimulere til mer forskning og utvikling.

Dagens regjering har utlyst utviklingskonsesjoner for å få frem teknologiske nyvinninger, og Fjeldvær presenterte Lerøys konsept som er et lukket anlegg i form av et rør i sjøen.

Kristiansen sier at utviklingskonsesjonene er et riktig tiltak, men mener likevel at det må satses enda mer.

- Det offentlige må være villig til å satse enda mer penger på forskningssiden, og være med på å bygge et næringspolitisk virkemiddelapparat som kan være med å bidra, sier hun til Adresseavisen.

Sammen med Arbeiderpartiet har LO derfor utarbeidet en liste på fem punkter de mener vil gi bidra til økt sysselsetting og utvikling i næringen:

Stimulere til foredling og bearbeiding på land gjennom å gjennomgå systemet med konsesjoner.

Øke forskning og teknologiutvikling gjennom støtteordninger og risikoavlastning.

Få til bærekraftig vekst gjennom ny teknologi.

Bedre utnyttelse av restråstoff.

Styrke utdanningene på alle nivå innenfor marine og maritime fag.

Stenseng i Arbeiderpartiet sier at de ønsker å styrke hele verdikjeden:

- Man skal bearbeide mer hjemme og vi må rekruttere og utdanne flere som vil satse på næringen. Det handler om å satse mer på forskning for å få bukt med lus og rømming, og det er derfor vi har sagt at vi ønsker et helhetlig forskningsprogram for hele havrommet, sier Stenseng.

Mye innleie

Sven Amund Fjeldvær fortalte under besøket at Lerøy Midt slakter rundt 70000 tonn laks i året, tilsvarende rundt 3900 vogntog med fisk.

Selskapet foredler rundt 40 prosent av fisken selv, og har opptil 500 arbeidere i sving når produksjonen går for fullt. Men svingninger i aktiviteten gjør at de har et stort behov for å leie inn arbeidskraft, men ifølge selskapet jobber de midlertidige på akkurat samme betingelser som de fast ansatte.

- De har samme lønn og samme bonusordning, men vi kan ikke ansatte dem fast, for vi har jobb til dem kanskje bare halve året, fortalte Frode Arntsen, leder for industrivirksomheten i Lerøy Midt.

Kristiansen sier et Lerøy er et godt eksempel for bransjen, og at havbruksnæringen er velorganisert sammenlignet med fiskerinæringen.

- Det er godt å høre hvordan Lerøy håndterer innleie av arbeidskraft, og det er ikke sånn over alt. Det er mange fiskeforedlingsbedrifter vi ikke kommer inn på en gang, og det er mye snusk i deler av næringen, sier hun.

Moderne: Lerøys settefiskanlegg i Hemne kostet 350 millioner. Administrerende direktør Sven Amund Fjeldvær var vert for LO-leder Gerd Kristiansen og Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng under besøket. Foto: jens petter søraa
Smolt: Administrerende direktør Sven Amund Fjeldvær i Lerøy Midt viste LO-lederen rundt i settefiskanlegget i Hemne. Foto: jens petter søraa
Teknologi: Lerøy Midt-sjef Sven Amund Fjeldvær viste frem selskapets anlegg for lukket oppdrett. Foto: jens petter søraa