Gjersvold kan ikke utelukke nye nedbemanninger i kraftkonsernet, men etterlyser også endrede skatte- og avgiftsbetingelser for å takle fremtidens energimarked.

Overskudd av kraft har presset strømprisene nedover, og gjorde at Trønderenergi fikk et nullresultat etter skatt og nedskrivninger i fjor.

Samtidig ser konsernet for seg en fremtid der stadig flere produserer sin egen strøm, for eksempel med solcellepaneler på taket. Hvis kundene løsriver seg fra strømnettet, blir også nettleieinntektene mindre.

- I 2030 tror vi at husstandene både vil produsere og forbruke strøm. Det vil både føre til lave priser, og at vår mulighet til å fakturere mindre. Her må både myndigheter og selskaper tilpasse seg slik at de blir minst mulig skadelidende, sier Gjersvold.

Inntektsfall

Trønderenergis samlede omsetning endte i fjor på 1,523 milliarder kroner, en nedgang fra 1,558 milliarder året før.

På grunn av lite nedbør var kraftproduksjonen mindre enn i ett normalår, og dessuten var prisene svært lave. Trønderenergi oppnådde en snittpris på 20,9 øre per kilowattime, som var 6,7 øre lavere enn i 2014. I tillegg skrev de ned verdien på vindparkene Valneset og Bessakerfjellet med 156 millioner kroner, og dermed fikk forretningsområdet energi et driftsunderskudd på 57 millioner kroner.

Gjersvold sier at ti øre på strømprisen utgjør 200 millioner i inntekter for selskapet, og at de i år er forberedt på enda lavere priser.

- Vi har vært forberedt på lave priser frem til 2020, men det som har overrasket oss litt er hvor kraftig nedgangen har vært. Vi hadde regnet med priser på litt over 20 øre per kilowattime, men ikke ned på 16–17 øre som vi ser nå, sier Gjersvold.

Han sier at presset på lønnsomheten vil bli enda større i år, men at de likevel forventer et overskudd ettersom de ikke har planlagt større nedskrivninger av verdier.

Kan selge ut vindkraft

Gjersvold sier at de må jobbe kontinuerlig for å forbedre driften i selskapet. Han sier at det kan bli aktuelt å utsette investeringer, blant annet vedlikehold av kraftverk. Han kan heller ikke utelukke nye nedbemanninger.

- Det er ikke umulig. Vi har tatt ned organisasjonen ganske kraftig allerede, men vi må ta ut den effektiviten som finnes. Enhver organisasjon har mulighet til å forbedre seg, sier han.

Trønderenergi har en eierandel på 7,9 prosent i det store vindkraftprosjektet Fosen Vind på Trøndelagskysten, og må ta en tilsvarende andel av investeringene på rundt elleve milliarder kroner.

Gjersvold sier at det er neppe er aktuelt å selge seg ned i Fosen Vind før investeringene er gjennomført, men sier at det derimot kan bli aktuelt å selge andre vindparker, både eksisterende og planlagte. Det samme gjelder konsernets eierandeler i småkraftverk.

Vil ha skattekutt

I tillegg ønsker Gjersvold en skattekutt for vannkraft. Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) la sist fredag frem regjeringens energimelding, men har sagt at skatt en finansministerens ansvar.

Kraftselskapene betaler en ekstraskatt, grunnrenten, på toppen av vanlig selskapskatt, og for 2016 er den økt til 33 prosent. Gjersvold ønsker at selskapenes friinntekt økes, slik at ikke grunnrenteskatten slår inn før de får en avkastning på syv prosent.

- I dag betaler vi en ekstraskatt etter en avkastning på én prosent, så i praksis skattes vi hardere enn oljebransjen, sier han.

Nettvirksomheten fikk i fjor et driftsresultatet på 324 millioner kroner, og her forventer Gjersvold fortsatt et godt resultat i 2016. Men fremveksten av alternative energikilder som gjør kundene mindre avhengige av strømnettet, gjør at selskapet stiller spørsmålstegn ved fremtiden til det tradisjonelle nettmonopolet

- Vi er utsatt for de samme kreftene som mediebransjen eller banknæringen. Det kommer krefter skyllende innover oss, og det gjør blant annet at myndighetene må se helt annerledes på reguleringen og skattleggingen av kraftnæringen, sier han.

Gjersvold sier at både næringen og myndighetene må være forberedt på det som kommer, slik at endringene blir en mulighet, ikke bare en trussel.

- Forbereder vi oss ikke på endring, så blir vi oversvømt når demningen ryker, sier han.