Konsernsjef i Kongsberg Gruppen, Walter Qvam, trengte ikke betenkningstid da han ble spurt om å bli ny styreleder Skandinavias største uavhengige forskningsorganisasjon.

- Det var ikke noe å lure på. Jeg er opptatt av teknologi og hvor viktig det er for Norge. Trondheims-miljøet er utrolig sterkt og Sintef spesielt, så jeg synes det er interessant å få anledning til å bidra i det miljøet, sier Walter Qvam.

Han ble valgt som ny styreleder onsdag ettermiddag, og tar over etter Ragnvald Rasmus Sunde som har vært styreleder de siste sju årene. Qvam er født i Steinkjer, og er utdannet sivilingeniør fra NTH, nå NTNU, og har tilleggsutdannelse fra INSEAD i Singapore.

Han går av som konsernsjef Kongsberg Gruppen i juni i år, etter å ha hatt jobben siden 2008. Før det har han blant annet vært direktør i Det Norske Veritas og direktør for person- og godstrafikken i NSB.

Målet er verdensledende

Erfaring fra å lede store organisasjoner håper Qvam å tilføre Sintef.

- Sintef er en stor og kompleks organisasjon, som alle slike teknologiorganisasjoner er. Jeg har jobbet i mange år med i denne typen organisasjoner, og har erfart hvor viktig det er at personer med ulik kompetanse finner hverandre på tvers, sier Qvam.

Sintef er Skandinavias største uavhengige forskningsorganisasjon. Forskningsinstituttet har som mål å være verdensledende innen satsingsområdene fornybar energi, klima- og miljøteknologi, olje og gass, havromsteknologi, helse og velferd og muliggjørende teknologier.

Qvam mener Sintef er viktig for omstilling.

- Norge er i omstilling, fra å ha lent oss mot oljesiden til å måtte bygge en bredere plattform. Jeg mener Sintef har en viktig rolle i denne omstillingen i et 20-årsperspektiv, sammen med NTNU og andre institusjoner. Mye handler om teknologi på den ene eller andre måten, sier Qvam.

Mer digitalisering

Han peker også på andre globale utviklingstrekk som påvirker Norge.

- Det er digitaliseringen og mer autonomitet, som tingenes internett og «big data». Da er det avgjørende med tilstrekkelig kompetanse som bedriftene kan trekke på. Sintef er allerede godt inne i flere av segmentene, blant annet Raufoss-miljøet er tydelig til stede. Det kommer til å bli enda større behov fremover. Jeg mener derfor hele kompetansemiljøet som Sintef representerer er avgjørende for omstillingen Norge skal gjennom, sier Qvam.

Sintef er partner i et nasjonalt kompetansesenter for lettvektsmaterialer og automatisert produksjon på Raufoss.

Oljen stor i fremtiden

Lavere oljepris og færre nyinvesteringer i næringslivet førte til at Sintef i fjor varslet kutt i kostnadene, fordi bedrifter utsatte eller kansellerte forskningsoppdrag.

- Det er en betydelig innstramming i alle typer investeringer, det merker alle som har oppdrag for oljeindustrien. Det betyr omstilling. De fleste norske aktører har en relasjon til oljen, og må benytte anledningen til å se hvordan man kan komme inn på andre områder med kompetansen man har. Når man leser norske aviser kan man få inntrykk av at olje er ut. Men olje vil fortsatt være en stor og teknologisk krevende industri for Norge, som vil vare lenge. Men Sintef må nok også tilpasse seg et annet nivå på oljeinvesteringene, sier Qvam.

Høye ambisjoner viktig

For at Sintef skal greie ambisjonene om å være verdensledende på sine satsingsområder, er det hardt arbeid som gjelder.

- Det er utrolig viktig å holde fast på høye ambisjoner, og Sintef bør ikke ha andre ambisjoner enn å være verdensledende på de områdene man satser på. Nesten alle norske virksomheter vet at det ikke er Trøndelags-mesterskapet eller NM man skal lykkes i, men at man i lengden må lykkes internasjonalt. Det er hardt arbeid å tiltrekke seg de mest spennende oppdragene og de mest kompetente menneskene. Det skaper ringvirkninger og en god spiral. Sintef og NTNU er svært viktige i den sammenhengen. Uansett hvor stor et selskap er, så er det viktigere nå enn tidligere å ha kontakt med mange aktører, og samarbeide med og lære fra mange. Utviklingen skjer nå mye raskere enn tidligere, sier Qvam.