I arbeidsmarkedet er Trøndelag kjerringa mot strømmen.

- Her i Trøndelag er det positivisme, selv i et helsvart arbeidsmarked for landet for øvrig, sier Bente Wold Wigum, fylkesdirektør i Nav Sør-Trøndelag.

Wold Wigum viser til den store bedriftsundersøkelse for 2016 som Nav i Sør- og Nord-Trøndelag har gjennomført, og som blir presentert tirsdag. Nær 1.600 bedrifter har deltatt i undersøkelsen som ble gjennomført i februar og mars i år, og svarene er slett ikke bare trist lesning.

Det bygges i landsdelen

Hele 23 prosent av trønderske bedrifter forventer økning i antallet sysselsatte det kommende året, mens bare ni prosent forventer nedgang.

I alle hovednæringsgrupper er det en høyere andel bedrifter som forventer økning i antall sysselsatte, enn som forventer nedgang. Et flertall av bedriftene tror likevel at de vil ha samme antall ansatte neste år.

Optimismen er klart størst i bygg- og anleggsbransjen og trevareindustrien, hvor 40 prosent av bedriftene ønsker å ansatte flere. I andre enden av skalaen er finans- og forsikringsbransjen, hvor en større andel enn tidligere tror de vil ha færre ansatte om ett år. I finansnæringen forbereder hver femte bedrift seg på nedskjæringer.

Problemet for dem som vil ansatte flere er derimot å finne kvalifisert arbeidskraft.

- I undersøkelsen oppgir én av ti at de i løpet av de siste månedene har mislyktes i å rekruttere personer med ønsket kompetanse. Det må vi ta på alvor, sier Wold Wigum.

- Liker å mekke

Inne i verkstedet til Volvo Maskin Service på Heimdal har tre unge mannfolk valgt riktig. To er ferdige som lærlinger i sommer, mens den tredje er utplassert fra Melhus videregående skole hvor de alle har gått på linjen for reparasjon av anleggsmaskiner.

- Vi har begge fått fast jobb, så vi blir her også etter lærlingtiden, sier 20-åringene Rune Monsvold og Erik Rye. Andreas Trottland Brattli (19) går siste året på skolen, men går rett over i lærlingplass når skolen er ferdig og dagens lærlinger går over i fast jobb.

- De fleste som er lærlinger her går rett over i fast jobb, sier Kenneth Iversen som selv var lærling i 2006, i dag er han serviceleder ved Volvo Maskin Service.

- Vi ansetter faktisk de fleste lærlingene og bare de siste månedene har vi ansatt fem-seks nye mekanikere, herfra og nordover til Alta, sier markeds- og administrasjonsleder Jannicke Johansen. På Heimdal har Volvo i dag 31 ansatte.

Lærlingene er glade for å kunne gå rett over i fast jobb, men det er ikke det som var den viktigste årsaken da de valgte studieretning.

- Jeg valgte linje ut fra interesse, jeg liker å mekke, sier Monsvold.

- Jeg også, at det i tillegg er lett å få jobb er egentlig bare en fin bonus, sier Rye.

Må ha flere sykepleiere

- De vanskeligste yrkene å rekruttere er sykepleiere og andre helsearbeidere, samt elektrikere og grunnskolelærere. Helse og sosialtjenesten mangler hele 500 personer, sier Wold Wigum. Til sammenligning mangler bygg- og anleggsbransjen 265 personer.

Nå vil Nav bruke undersøkelsen til å sørge for at flere bedrifter får tak i ønsket kompetanse

- Vi må lede folk til de ledige jobbene, få dem til å se hvor jobbene er, sier Wold Wigum som også viser til at Nav i de to trøndelagsfylkene i år har laget felles bedriftsundersøkelse fordi folk flytter mer på seg enn før.

- Hvordan ser fremtiden ut?

- Det er jo alltid vanskelig å si noe sikkert, men vi i Trøndelag har et veldig balansert arbeidsliv og dersom det ikke oppstår nye kriser så ser jeg lyst på fremtiden. Ettersom vi har relativt få bedrifter innen oljesektoren og oljerelatert industri er vi heller ikke like konjunkturutsatt, som andre fylker som har merket fallet oljeprisen bedre. Det blir gjerne sagt at det kommer en ny oppgang i 2018, og om ikke annet så vil situasjonen i alle fall stabilisere seg, sier Wold Wigum som har dette rådet til unge som skal velge yrke:

- De kan godt holde et øye til arbeidsmarkedet og velge et yrke de vet trengs. Men de må også ha et øye til hva de er interessert i og dermed god på.