– I 20 år var jeg aktiv trommeslager, og HMS er jo ikke akkurat det mest rocka begrepet i verden. Men hadde vi brydd oss om det hadde kroppen min hatt det mye bedre nå.

Slik innledet Einar Tørnquist frokostseminaret om helse, miljø og sikkerhet (HMS) på Digs i Trondheim torsdag, for så å vise en video som ikke akkurat ga økt appetitt for det som ble servert.

LES PÅ PLUSS: Slo alarm om sikkerhet på norsk sokkel dagen før dødsulykke

– Jeg spilte trommer på en lite ergonomisk måte. Det ingen fortalte meg er at en av senene til overarmsmuskelen slites over noen knoker når en spiller som jeg gjorde, og da er eneste løsning det dere så på videoen. Den må klippes helt av.

For oppstartsbedrifter

– Legene advarte meg om at musklene mine kunne bli litt asymmetrisk, men jeg har vel strengt tatt ikke merket så mye til det. Jeg er jo ikke akkurat den som bruker mest tid på trening, fortsatte Tørnquist til latter fra de rundt 20 oppmøtte.

Seminaret ble arrangert i anledning verdensdagen for godt arbeidsmiljø, med Arbeidstilsynet som initiativtaker. Seminaret var myntet på gründere.

– Vi har noen felles interesser, vi i Arbeidstilsynet og dere som driver med oppstart av nye selskaper. Blant annet er et godt arbeidsmiljø en vesentlig suksessfaktor. En ukes sykefravær koster en bedrift 13 000 kroner. Det kan være nok til at et selskap i oppstartsfasen går dukken, sa Truls Johannessen, prosjektleder for Ny i arbeidslivet.

LES PÅ PLUSS: - Noen arbeidsplasser produserer sykmeldte hele tiden

Ny i arbeidslivet er et tiltak fra Arbeidstilsynet som jobber mot både unge arbeidstakere og nye bedrifter.

– Unge arbeidstakere har rundt 50 prosent større risiko for å havne i en ulykke. I tillegg er jo ikke akkurat en HMS-konsulent det første en henter inn når en starter noe nytt.

– Amnesti

Tre gründere var hentet inn til å fortelle om sine erfaringer fra oppstartstiden, og til å fortelle om hva tiltakene betyr for dem.

– Som 20-åring hadde jeg klart å skrape sammen noen kroner til en rusten varebil og litt verktøy. Jeg har fått amnesti for i dag så jeg kan fortelle hvordan vi arbeidet den gangen, og jeg kan vel si at vi ikke akkurat fokuserte mye på HMS. Men heldigvis var Arbeidstilsynet lite ute, så vi fikk være i fred, fortalte Jon-Olav Sigvartsen med en småfleipete tone til latter fra salen.

Det er 16 år siden han startet det som nå er Norgeshus JOS-Bygg, og siden den gang er en mann med en sliten bil og noe verktøy blitt til 20 tømrere og en omsetning på 70 millioner i året.

– Vi jobber utendørs og langs veiene. Alle ser hva vi gjør, og alle ser om vi driver på en bra måte. Godt HMS-arbeid gjør derfor at både potensielle kunder og ansatte ser at vi er en seriøs bedrift.

Arbeidsmiljø

Men HMS favner mye mer enn bare sikring ved arbeid i høyden og med potensielt skadelige verktøy.

– Vi feirer og sørges over kontrakter vi vinner eller taper i fellesskap. I fjor gikk vi i overskudd for første gang, og en del av dette betalte vi ut som bonus. Da fikk alle like mye, sa Kjersti Eline T. Busch, en av personene bak Salt under seminaret. Poenget hennes var at et godt samhold og en fellesskapsfølelse er viktig for arbeidsmiljøet i en bedrift.

Salt driver med formidling av kunnskap, rådgivning og forskning knyttet til havet og kysten.

– Det å ha det trivelig på jobb og å vektlegge kommunikasjon er viktig. Og også i tyngre tider er det mulig å for eksempel permittere folk på en skikkelig måte som gjør at de ikke bærer nag.

Den siste av gründerne som skulle formidle noen velvalgte ord var Torill Langklopp, daglig leder på Stokkøya Sjøsenter og Strandbaren.

– Ikke sexy

– Da vi startet for ti år siden hadde jeg følgende forhold til HMS: Det er komplisert. Men jeg har tre råd. De ansatte trenger fritid og lønn til rett tid. Kontrollørene trenger ikke å være fiender, men kan også hjelpe deg. Og til sist; ansett folk som er flinkere enn deg eller kan noe annet. For det finnes faktisk folk som liker å stå opp tidlig eller fylle ut skjemaer.

– HMS er ikke sexy, men det gir en trygghet de ansatte verdsetter.

– I tillegg må en tenke på at folk må ha et liv utenom bedriften også. Blant gründere kan det virke som en kul greie å jobbe 80 timer i uken, men det er ikke bra for deg i lengden, avsluttet Busch.