Charlotte Rønning snur hamburgeren og trykker lett på koteletten for å sjekke om den er ferdig. Til vanlig står hun på kjøkkenet ved Trondheims-restauranten Graffi. Nå er det matlaging til streikefeller i hotell- og restaurantnæringen på gresset ved Skansen.

- Jeg ville helst vært på jobb, men sånn er det når det er streik. Da får vi gjøre det beste ut av det, sier hun.

Ingen kontakt

620 ansatte ved hoteller og restauranter i Sør-Trøndelag går inn i sin tredje uke med streik, alle tatt ut før siste opptrapping lørdag som betyr at alle landets fylker nå er berørt. 13. mai kan enda 269 medlemmer bli tatt ut, hvorav et 20-tall i Sør-Trøndelag. Blir det ingen løsning innen da, vil nesten 7700 hotell- og restaurantansatte være i streik pinsehelga og trolig også 17. mai.

Per dato er det ingenting som tyder på løsning.

- Det er ingen kontakt mellom partene. Dette kan trekke ut, sier nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad.

Han er også på Skansen denne lørdagen for å treffe de streikende og være til støtte. Oppmøtet er godt, men mens Charlotte Rønning griller for sine streikende kollegaer, er restauranten hun er ansatt hos fortsatt åpen for gjester, til tross for streiken.

Les også: I denne streiken vil ingen av partene reiselivets beste

For ennå er det mange nok som ikke er organisert i denne bransjen, til at de fleste hoteller og restauranter kan holde det gående. Det gjør de både av hensyn til inntjening og av plikt overfor ansatte som ikke streiker. Denne bransjen har lavere organiseringsgrad enn nesten alle andre næringer.

- I Sør-Trøndelag er om lag 50 prosent av ansatte i hotell vi har tariffavtale med, fagorganisert. Hadde vi hatt hundre prosent, ville denne streiken vært over på to dager, sier streikeleder i Fellesforbundet i Sør-Trøndelag, Børge Ånesen.

- Bransjen preges av mange unge ansatte som har dette som tilleggsjobb til studier som tilkallingsvikarer eller sommerjobb. Eller de er innom bransjen i kortere perioder. De har ikke hatt for vane å organisere seg, sier Ånesen.

Les også: Fagbevegelsens eget selskap bruker uorganiserte ansatte under streiken

Flere enn før

Han ser likevel fremgang: For fire-fem år siden lå organiseringsgraden i denne bransjen i fylket på rundt 30 prosent. Siden streiken startet 24. april, har Fellesforbundet fått 480 nye medlemmer, 60–70 i Sør-Trøndelag.

- Vi ser at en streik gjør folk mer bevisste. Skal man ha bedre arbeidsvilkår, må man ta standpunkt og være med å påvirke, sier han.

21 år gamle Anders Barstad meldte seg inn i fagforeninga for tre måneder siden. Nå sitter han på gresset på Skansen, i streik sammen med kollegaer fra eget og andre hoteller.

- Jeg tenkte på å organisere meg allerede da jeg var lærling. Kravene fagforeninga stiller for bransjen, virket interessante; hva man skal ha rett på i en bransje som går opp og ned, sier Barstad, bartender ved Scandic Nidelven Hotel i Trondheim.

Tillitsvalgt ved Scandic Nidelven, resepsjonist Ingvild Stjern, tror mange lar være å organisere seg fordi de ser på en jobb i hotell eller restaurant som et mellomsteg.

- Viktigheten og styrken i fagforening kan ikke være kommunisert godt nok til de unge, for da ville de vært organisert, mener hun.

- Men vi ser forbedring. Vi hadde 32 fagorganiserte hos oss; nå er vi 57, skyter hovedtillitsvalgt Mads Aaknes Rydjord inn. Også han ansatt ved Scandic Nidelven, som hovmester.

Les også: Streik setter konfirmasjonsfester i fare

Ryddig konflikt

- Hvordan ser dere på at hotellet fortsatt er åpent mens dere streiker?

- Det er helt innafor. Hotelldirektøren vår, Kjetil Vassdal, fortjener skryt for hvordan han har håndtert streiken. Alt tyder på at han har forberedt seg godt slik for å løse situasjonen på en god måte for alle parter, sier Rydjord.

Det ser ut til å være tilfellet flere steder i fylket. For mens konflikten både i Oslo og Bergen har ført til beskyldninger om løgn, streikebryteri og til og med spørsmål om søksmål, har ikke Fellesforbundet noe spesielt å utsette på bedriftenes håndtering av streiken i Sør-Trøndelag.

Les osgå: Hotellstreiken gir medlemsvekst for Fellesforbundet

- Kan streike i flere år

Hvor lenge streiken vil vare, er umulig å si, mener Fellesforbundets representanter. Forrige streik i hotell- og restaurant, var for 14 år siden i 2002. Den varte i 33 dager.

Den gangen sto hotell- og restaurant utenfor Fellesforbundet. Nå er de innenfor, og har fått betydelig bedre råd til å streike: Streikekassa er på 1,9 milliarder kroner, bekrefter Krogstad og Ånesen. Ifølge NTB koster streiken forbundet 23 millioner i uka. Fredag varslet forbundet at streikebidraget økes med 620 kroner til 4000 per uke fra uke to av streiken.

- Vi har nok penger til å streike i flere år, om det skulle være nødvendig. Går Fellesforbundets streikekasse tom, kan vi få hjelp fra LO eller andre forbund, også internasjonalt, sier Ånesen.

Krogstad nikker bekreftende.

- Arbeidsgiversiden (NHO reiseliv, journ.anm.) hadde nok ikke ventet at denne streiken ville få det omfanget den har fått. Tradisjonelt har det vært skjeve partsforhold i denne bransjen. Endelig setter vi foten ned, sier han.

Dag 1: Streikende i Trondheim går straks inn i sin tredje uke. Her fra dag én, 24. april, og streikevakter ved Clarion Collection Hotel Bakeriet (Home Hotel Bakeriet). René Räisänen (nattevakt), Samuel Segai (resepsjonist/kjøkken) Rikke Lund (resepsjon) og Mariell Johansen (resepsjon). Foto: Morten Antonsen
Fra Nidelven: Tillitsvalgt Invild Stjern (resepsjonist), hovedtillitsvalgt Mads Aaknes Rydjord (hovmester) og Andreas Barstad (bartender) alle fra Scandic Nidelven. Foto: Marianne Tønset