– Etter et langt liv i Salmar er det jo både vemodig og emosjonelt å slutte. Dette er et selskap jeg har blitt veldig glad i, og som har vært en viktig del av mitt liv, sier avtroppende konsernsjef i Salmar, Leif Inge Nordhammer.

Han meldte onsdag sin avgang etter to perioder som konsernsjef i selskapet som driver med lakseoppdrett, og som har sitt hovedkontor på Frøya i Sør-Trøndelag. Den første perioden var fra 1996 til 2011, den andre fra 2014 og til nå.

Da jeg ble forespurt å begynne igjen i 2014 måtte jeg tenke meg grundig om før jeg takket ja. Jeg ønsket allerede da at dette måtte bli for en begrenset periode, så det som skjer nå er i tråd med mine egne ønsker.

Sterk vekst

Nordhammer forteller at det derfor passer godt å gå av nå som styret i Salmar har funnet en erstatter. Den nye konsernsjefen tar over første januar neste år. Hvorvidt Nordhammer fortsetter i stillingen frem til den tid er foreløpig uvisst, men han vet i hvert fall hva han skal gjøre all den tid han fremdeles er sjef.

– Det handler om å ha et utrettelig fokus på det operasjonelle, og prøve å bli bedre til det vi allerede er gode på. Jobbe med detaljene og med det som skal til for å bygge videre på godfot-kulturen vi har i bedriften. Det er gjennomføringsevnen det kommer an på, sier han.

Dette er også de tiltakene han hadde i tankene da han kom tilbake som konsernsjef i selskapet. Resultatet av jobben han har gjort er at selskapets verdi på Oslo Børs har steget fra i underkant av 9 milliarder kroner i januar 2014 til rundt 25 milliarder kroner i skrivende stund.

Nå ser Nordhammer frem til en noe roligere periode etter nesten 18 år som konsernsjef for det som i dag er landets tiende største børsnoterte selskap.

Havmerdene

– Det er klart at det å lede et så stort selskap til tider er krevende og intenst, og etter å ha gjort det i så mange år er det godt å kunne ta litt mer styring over egen tid. Når det er sagt er jeg forespurt å bidra videre på enkelte områder innen Salmar, så det er en mulighet.

Helt borte fra næringen blir ringreven med andre ord ikke.

– Det er snakk om å jobbe med utvalgte prosjekter. Jeg har for eksempel i jobbet tett opp mot den skotske delen av vår virksomhet hvor jeg har vært styreleder i mange år, og det kan også for eksempel være snakk om å bidra ved vår virksomhet på Island som vi skal utvikle videre.

Det at han nå gir seg som Salmar-sjef like før de nye havmerdene står ferdige er ikke noe han tenker på.

– En kan ikke gå rundt å tenke på sånt. De er bare en liten del av det vi driver med, selv om det er en svært viktig del. Havmerdene kommer, og det vil være fisk i dem til neste sommer.

Arvtaker

– Nordhammer har jobbet her lenge, og har i begge periodene gjort en god jobb for Salmar, sier styreleder Bjørnar Flatgård i Salmar.

Styret har den siste tiden jobbet for å få på plass Nordhammers arvtager i selskapet som teller 1200 ansatte.

– I all beskjedenhet vil jeg tillate meg å si at dette er en av verdens mest spennende jobber. Med de kriteriene vi satte opp var det ikke veldig mange aktuelle kandidater.

Valget falt på Trond Williksen. Han er for tiden konsernsjef i Akva Group og har nesten 30 års erfaring fra ulike stillinger innen fiskeri- og oppdrett.

Akva Group har tidligere blant annet levert en flåte med forbåter til Marine Harvest som kan fore opptil 2,5 millioner laks daglig.

– Williksen har en variert og god bakgrunn. Han er en god leder som har skapt gode resultater. Vi er positive til fremtiden, og tror vi har funnet en leder som kan fortsette den positive utviklingen vi har hatt de siste årene. Williksen skal være med å ta selskapet til nye høyder, sier Flatgård.

Flytter

Williksen selv ser frem til å ta over jobben som konsernsjef i Salmar.

– Det er et fantastisk spennende selskap med mange dyktige folk som jeg ser frem til, og setter pris på, å komme inn i, sier han.

–Blir det så du flytter utover til Frøya?

– Ja, jeg kommer til å ha hovedbase på Frøya og jobbe derfra.

Nyheten om at Nordhammer går av som konsernsjef i oppdrettsselskapet kom bare minutter etter at resultatet for første kvartal 2016 ble offentliggjort.

Selskapet hadde de tre første månedene i 2016 en samlet omsetning på to milliarder kroner, noe som er en økning på 25 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor. Selskapets driftsresultat endte på 566,5 millioner kroner, opp fra 360,8 i samme kvartal i fjor, ifølge børsmeldingen.

Trond Williksen blir ny konsernsjef for Salmar fra 1.januar 2017. Foto: Morten Antonsen