Når korpsmusikken brer seg over byen 17. mai kan streiken i hotell- og restaurantbransjen være inne i sin fjerde uke. Det får naturlig nok konsekvenser for arrangementene både på grunnlovsdagen og i pinsehelgen.

– På Scandic Bakklandet har vi kansellert 17. mai-arrangementene, dels på grunn av at det har vært lite booking, men også fordi det er krevende å skulle gjennomføre slike arrangementer med så få ressurser, sier Gry Eriksen, distriktsdirektør for Midt-Norge i Scandic.

– Ved hotellet vårt på Nidelven går både pinsehelgen og 17. mai som planlagt. Scandic Solsiden holder konfirmasjoner i helgen, men er fremdeles stengt for overnatting. På Lerkendal vil også konfirmasjoner og kampdagsarrangementet 16. mai gå som planlagt, men vi stenger for overnatting i pinsen og tar en ny vurdering på det til neste uke, sier hun.

– Begynner dette å tære på økonomisk?

– Det er ikke noe jeg har brukt tid på å tenke på enda. Selvfølgelig tærer det på økonomien, men det er menneskene jeg er mest opptatt av nå. Både gjestene og de ansatte. Både de som streiker og de som ikke gjør det.

Som planlagt

For Thon-hotellene i Trondheim går alt som normalt også inn i langhelgen.

– De arrangementene vi har er i all hovedsak på Britannia Hotell, og de går som planlagt. På de andre hotellene har vi fremdeles åpent for vanlig overnatting, sier konserndirektør Morten Throvaldsen i Thon Hotels.

– Det er ingen som er tjent med en streik, så vi håper at det løser seg. Men vi har ikke sett noe på det ennå, sier han.

Ved Clarion Hotel & Congress i Trondheim ser de seg nødt til å stenge hotellet i pinsehelgen, for så å åpne igjen onsdag 18. mai.

– Det betyr at det ikke bli kurs, konferanser eller overnatting, men vi har noen konfirmasjoner som er bestilt, og de vil bli gjennomført. Når det gjelder 17. mai vil restauranten være stengt, men vi har et arrangement med buffé, sier hotelldirektør Hilde Alice Kvernrød.

Påvirker økonomien

– Vi ser fra dag til dag på hva vi klarer å gjøre med den bemanningen vi har. Redusert drift vil selvfølgelig ha en innvirkning på økonomien vår, men akkurat nå forholder vi oss til at dette er en lovlig konflikt, så får vi gjøre opp status når streiken er over.

På Quality Hotel Augustin går alt som normalt i helgen, men de må stenge igjen på søndag.

– Vi klarer ikke å holde åpent mer enn to dager. Det var planlagt buffé i restauranten 17. mai, og det var fullt opp med bordbestillinger, men det lar seg ikke gjennomføre. Når den dagen kommer har streiken pågått i over fire uker, og folk begynner å bli slitne. Da må vi prioritere, og det viktigste er å kunne tilby rom, sier hotelldirektør Cathrine Stadsvik ved hotellet.

Kan få følger

Den prioriteringen betyr at de også har sett seg nødt til å avlyse alle konfirmasjoner og kurs i helgen.

– Vi er et lite lokalt hotellselskap med fire hoteller, og alle fire er berørt av streiken. Det kan få katastrofale følger for oss ettersom vi driver som franchise og ikke har et konsern i ryggen.

Også Bårdshaug Herregård i Orkdal har sett seg nødt til å stenge i pinsehelgen og til over 17. mai. I et innlegg på sin Facebook-side forklarer de stengingen med at de ikke har i nærheten av nok ansatte på jobb disse dagene til å holde åpent.