Eieren av Frati, Michael Minervini, forteller at det blir sitteplasser til 200 gjester.

- Stedet skal drives under eget navn og stå på egne bein, selv om det blir mulig med gjennomgang fra Frati, sier Minervini.

Foreløpig er ikke navnet på puben klart.

- Det er det siste vi bestemmer, sier Minervini.

Kjelleren under Frati er 500 kvadratmeter, hvor deler av den er en gammel hvelvkjeller med buede tak, som er rundt 300 år gamle. Hovedinngangen til bryggeripuben blir ut mot Munkegata, på høyre side i bygget hvor oljeselskapet Det Norske har sitt hovedkontor på Torvet når du ser mot bygget.

- Selger mest av eget øl

Frati gjenåpnet i Residencekvartalet etter flyttingen fra Munkegata for ett års tid siden. Sammen med gjenåpningen startet restauranten også med brygging av eget øl i kjelleren.

- Vi brygger selv og det er spennende. Vi har god plass her, og laget også urtehagen, stort nytt kjøkken og bryggeri. Vi selger nå mer av vårt eget øl på Frati enn vanlig industriøl, sier Minervini.

Han forteller at Frati selger fem-seks egne ølsorter.

- Bryggerimesteren gjør en flott jobb, så hvorfor ikke utvide ølkonseptet, sier Minervini.

Bryggeripuben skal ikke konkurrere med Frati om matsalg.

- Du skal få kjøpe litt mat, men vil du ha full meny må du gå på Frati. Det skal være god, men enkel barmat, sier Minervini.

- Ingen trend

I dag er det bare Trondheim Mikrobryggeri som driver bryggeripub i Trondheim, hvor de selger sitt eget øl. Men det har kommet mange nye produsenter av håndverksøl de siste årene.

- Vi har ligget litt etter, men nye produsenter med mye kreativitet har skapt økt interesse for øl de siste årene. Det er ikke lenger bare 50 år gamle menn som drikker øl, men også jenter i 20-årene kjøper øl, sier Minervini.

Han tror ikke lokalt brygget øl er en kortvarig motetrend.

- Nei, det har bare så vidt startet her. I USA har det vokst i mange år. I Danmark var det for ti år siden små bryggerier over alt, nå er de beste igjen, sier Minervini.

Han mener vi nå ser mer og mer på øl på samme måte som vin, og vurderer de ulike typene og smakene.

Frati har også søkt om tillatelse til å selge ølet sitt andre steder enn i egen restaurant, som på restaurantene Una og Bari.

- Torvet stadig bedre

På hjørnet av Residencekvartalet står lokalene etter restaurant Lille fortsatt tomme, og det har de gjort siden konkursen i eierselskapet Torvet Restaurant i september i fjor. Nylig gikk også fiskerestauranten Ågot Lian ved Torvet over ende. Men Minervini regner med det går fint å fylle både en restaurant og en stor bryggeripub med gjester i denne delen av Midtbyen.

- Mange spurte om det etter at vi bestemte oss for å flytte Frati. Vi flyttet bare noen hundre meter fra der vi var før, og har mer enn doblet omsetningen. Det er overdrevet at det ikke er folk i byen og på Torvet. Det er mange arrangementer på Torvet, og det blir bedre og bedre. Det er flere folk på kveldene og uteserveringen har bra nivå, selv om det ikke er varmt. Folk trekker folk, sier Minervini, som også håper det kommer en ny restaurant i de tomme hjørnelokalene etter Lille.

Har mange restauranter

Michael Minervini er en av de største restaurantdriverne i Trondheim. Foruten Frati, driver han restaurantene Aisuma i Fjordgata, Bari i Munkegata og Una på Solsiden. I tillegg driver han Frati Catering og Banksalen Restaurant, som ligger i den eldste delen av bygget til Sparebank 1 Midt-Norge. Her holdes bryllup, julebord og andre arrangementer.

I deler av kjelleren hvor Michael Minervini åpner ny bryggeripub til høsten, er det en 300 år gammel hvelvkjeller Foto: Håvard Haugseth Jensen
Inngangen til den nye bryggeripuben blir i det gamle grovkjøkkenet til tidligere Hotel Recidense. Oljeselskapet Det Norske har hovedkontor i det tidligere hotellet. Foto: Håvard Haugseth Jensen