- Vi hadde greid lokale forhandlinger bedre enn denne streiken, sier Morten Berg, eier og driver ved Ørland Kysthotell.

Han har én klar beskjed til partene i hotell- og restaurantsreiken:

- Kom dere til forhandlingsbordet!

Les også: Flymaten kan bli streikerammet ved midnatt

Inne i fjerde uke

26 dager inn i streiken, står det fortsatt bom fast mellom NHO Reiseliv og Fellesforbundet som har tatt ut alle 7700 medlemmer i streik landet rundt.

- Vi har signalisert veldig klart at vi vil forhandle, men det er det veldig liten interesse for hos NHO Reiseliv, sier kommunikasjonsansvarlig Vidar Grønli i Fellesforbundet torsdag ettermiddag.

På Brekstad i Ørland kommune klarte familien Berg og åtte ikke-streikende ansatte å holde hotellet åpent i en ukes tid etter at 21 ansatte ble tatt ut i streik 24. april. Så måtte de stenge. Og i motsetning til kjedehotellene, har ikke lokaleide og frittstående andre å lene seg på når inntekter faller bort.

Onsdag meldte NRK Trøndelag at Bårdshaug herregård i Orkanger kan komme til å nedbemanne med tre-fire ansatte som følge av streiken. På Brekstad kan det samme skje.

- Vi kommer til å gå med dundrende underskudd i 2016. Vi tåler en del, men blir det for stort, risikerer vi å måtte si opp ansatte for å redusere kostnadene, sier Morten Berg, best kjent som gründer, eier og daglig leder ved dynefabrikken Mascot Høie og som Ørlands rikeste mann.

Men det hjelper lite med en privat formue på et par hundre millioner, når hotellansatte streiker i en konflikt styrt fra Oslo.

Les også: Fellesforbundet drev ulovlig boikott av Scandic Hotels

Kjedenes konflikt

- Jeg vasket toaletter og gulv i en ukes tid. Som eiere har vi prøvd å holde det gående, men når vi ikke har noe kokk, går det ikke. Det er vanskelig å drive hotell uten mat, sier han.

Han opplever at dette fra NHO Reiselivs side er kjedenes konflikt og at han hører lite fra NHO Reiseliv.

- Vi har ikke flere hoteller å støtte oss på som de store kjedene har. Denne streiken er noe skit, sier han.

Les også: - Har råd til å streike i flere år

Særlig begeistret er heller ikke direktør Mikeal Forselius ved Røros Hotell, et annet frittstående hotell rammet av streik på fjerde uka. Ved Røros Hotell, inkludert Erzscheidergården, Vertshuset og Kaffestuggu, er 47 ansatte ute i streik. Nesten like mange er igjen av ledelse eller ikke-organiserte. Nok til å holde hotellet åpent, men ikke flere enn at hotelldirektøren må trå til både som stuepike, frokostkokk, servitør, resepsjonist og nattevakt.

- Lederne og jeg jobber døgnet rundt. Vi har jo nok å gjøre til vanlig og jeg skulle vært i gang med høstsalget. Det må vente. Isteden har jeg flyttet familien inn på hotellet så jeg kan være tilgjengelig hele tiden og kunne sove litt mellom øktene, sier han.

Les også: Her er dine rettigheter som gjest ved hotell- og restaurantstreiken

Godtar hovedkravet

I en kronikk i Adresseavisen 6. mai, kritiserte Forselius partene i konflikten, i særdeleshet det han kalte «pampene i NHO og Fellesforbundet» for ikke å ville reiselivets beste. Blant poengene hans i kronikken var spørsmålet om lokal forhandlingsrett, et hovedkrav fra Fellesforbundet i streiken.

«Fellesforbundet kriger for lokal forhandlingsrett. For min del er dette ikke noe problem!» var Forselius' klare holdning. Han utdypet: «Når det gjelder dette kravet er det ikke de frittstående hotellene som er bygget for turistnæringen som setter en stopper. Her er det NHO, på oppdrag for de store kjedene som sitter på sine kontorer i Oslo, Stockholm og Brussel, som er redde for å miste kontrollen».

- Denne streiken er en krig mellom kjedene og Fellesforbundet, men det går ut over oss som driver familieeide eller lokaleide hoteller, sier Forselius.

- Min holdning er at det ikke er noe problem å innfri kravet om lokal forhandlingsrett. Og så lenge ulempetilleggene som kreves holdes på et nøkternt nivå, kan jeg godt gå med på det også, sier han.

Adm.dir. Mikael Forselius ved Hotel Røros har ingenting imot å gi ansatte lokal forhandlingsrett. Han vil ha slutt på streiken. Foto: Geir Tønset, Adresseavisen
Ørland Kysthotell er stengt på grunn av streiken. Foto: Wikipedia