Det er konseptet food trucks som nå kommer til Trondheim. Trenden kommer, som så mye annet, fra USA. Tre restaurantdrivere i Trondheim har allerede søkt kommunen om å få selge restaurantmat på hjul på offentlig grunn.

Michael Minervini som driver restaurantene Aisuma, Bari, Frati og Una, skal selge pizza fra en stor pizzabil.

- Jeg har blitt spurt om å bidra med mat på blant annet Pstereo-festivalen, men har foreløpig takket nei. Men nå bygger vi en food truck, en autopizzeria, som har samme ovn som på Una med vedfyring, sier Minervini.

Bilen som for tiden innredes og lakkes, skal være klar i månedsskiftet mai-juni. Den er sju til åtte meter lang og 2,5 meter bred. Navnet på bilen er Una Auto Pizzeria.

LES PÅ PLUSS: Åpner ny bryggeripub i Trondheim

- Spent på behovet

- Jeg vet ikke hvor mye den vil bli brukt, og er spent på behovet. Vi er nå i kontakt med kunder og utreder. I hovedsak ser vi for oss å bruke den på festivaler, arrangementer, firmafester og andre store sammenkomster, sier Minervini.

Også gourmetrestauranten Credo og Jossa Mat og Drikke har i slutten av juli en gammel Mercedes klar som food truck. Eier og kokk Heidi Bjerkan på Credo forteller at de vil bruke bilen til å vise frem seg selv og samarbeidspartnerne.

- Food trucken som bygges skal brukes til prosjekter i samarbeid med bøndene vi samarbeider mest med, for å synliggjøre også hva de gjør. Maten blir etter sesongen og hvilken gård vi presenterer. Det er egentlig litt som Credo og Jossa, sier Bjerkan.

I kjøkkenet i bilen blir det også softismaskin og salg av egenprodusert brus og produkter fra gårdene Credo samarbeider med.

Konkurranse er sunt

Credo har et ønske om å få plassere bilen ved restauranten.

- I første omgang ønsker vi å stå i veita utenfor Credo, for å få mer gjennomgangstrafikk og positive vibber i Ørjaveita, sier Bjerkan.

Hun frykter ikke at food trucks blir konkurrenter til restaurantene.

- Nei, jeg tror konkurranse er sunt. Mat til å ta med konkurrerer ikke mot restauranter, det er et supplement. Men til lunsj er det gull, sier Bjerkan.

- Sjarmerende

En av gründerne bak vegetarrestaurantene Hagen og Persilleriet, Per Viderup, har også søkt om å få selge falafel fra en matvogn.

- Det er et nytt konsept, Falafelkompaniet. Falafel er noe alle liker, også de som er skeptiske til grønnsaker. Man blir mett og det smaker kjempegodt. Jeg har lyst til å lage en god falafel, sier Viderup.

Han skal lage de stekte falafelbollene av blant annet byggryn og erter.

Viderup har søkt om å få stå på Torvet, og vil ha bilen klar i slutten av neste uke.

- Det er en relativt hjemmesnekret bil, og jeg skal få den så pen og sjarmerende at den kan stå på Torvet. Jeg ønsker å stå der det er behov og folk. Ikke alle som driver restauranter er så glade for at står en food truck utenfor, sier Viderup.

Han tror ikke matsalget fra bilene er et blaff.

- Det er trendy og sjarmerende. Det har til alle tider vært smultringvogner og pølseboder, så dette er ikke noe nytt. Men nå prøver vi å lage god mat i bilene, sier Viderup.

LES PÅ PLUSS: Bøndene gir oss vårt daglige kålhode

- Ønsker kvalitetsmat

Midtbykoordinator Knut Johan Vik i Trondheim kommune forteller at de ønsker bilene som selger mat velkommen.

- Vi ønsker oss kvalitetsmat. Gjerne noe som styrker og tilfører noe nytt til byen. Vi ønsker oss mer liv og røre, og dette er positivt. Vi vurderer både design på bilene og salgskonseptet, sier Vik.

Kommunen holder på å lage foreløpige retningslinjer for biler som selger mat.

- Vi har ikke retningslinjene på plass enda, men jobber med det. Kommunen har tenkt å lage en prøveordning i 2016, for å teste ut konseptet. Vi jobber med aktuelle plasser for bilene, sier Vik.

Han forteller at de regner med å tillate matsalg på offentlig grunn på blant annet Torvet og Brattøra. Kommunen vil gi tillatelse i perioden juni-oktober, og i tidsrommet fra klokka 10 til 19. De ønsker i starten å gi tillatelse til tre biler.

- Det kreves en salgsbevilling som kommunen gir, og de må ha et organisasjonsnummer og være registrert hos Mattilsynet. De kan søke om plass via Midtbyen Management. Deretter inngår eieren av bilen en leieavtale med Trondheim kommune, sier Vik.

Eier og kokk Heidi Bjerkan på Credo har også søkt om å få selge mat fra bil. - Food trucken som bygges skal brukes til prosjekter i samarbeid med bøndene vi samarbeider mest med, sier Bjerkan. Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen
Fra denne bilen skal restaurantdriver Michael Minervini selge pizza. Una heter også restauranten han driver på Solsiden. Foto: Illustrasjon: HK Reklamebyrå
- I hovedsak ser vi for oss å bruke den på festivaler, arrangementer, firmafester og andre store sammenkomster, sier Michael Minervini om matvognen. Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen
- Det har til alle tider vært smultringvogner og pølseboder, så dette er ikke noe nytt. Men nå prøver vi å lage god mat i bilene, sier Per Viderup i Falafelkompaniet. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen