– Vi vil se en økt eksport av strøm fremover, og slik bør det være. Men det er ikke gitt hvordan dette vil påvirke strømprisen i Norge. Vi har sett eksempler på at prisene har gått både opp og ned, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

Mandag la Det internasjonale energibyrået og Nordisk energiforskning frem en rapport som viser at det kreves store endringer i de nordiske landene for at de skal nå klimamålene. Der nevnes blant annet en dobling av strømprisen.

– Vi har rekordlave strømpriser, og det forventer alle at kommer til å vare en stund, men det å skulle gjette strømprisen om 15 år blir bare spekulasjoner.

Flere faktorer

– Strømprisen vil selvsagt være avhengig av Norges klimapolitikk, men også hva som gjøres i for eksempel Sverige og Tyskland. I tillegg vil det også avhenge av i hvor stor grad for eksempel transportsektoren blir elektrifisert, sier ministeren.

Et annet punkt som vil påvirke strømprisen er mengden strøm som eksporteres ut av landet.

Det er gitt to konsesjoner til utbygging av strømkabler til Storbritannia og Tyskland, og det vil ikke være unaturlig å øke kapasiteten videre. Det er også en nødvendighet, fortsetter Lien.

Han er ikke med på premisset til Benjamin Donald Smith i Nordisk energiforening, som mener at krafteksporten vil føre til store økonomiske gevinster til aktører i strømmarkedet, mens forbrukerne vil tape.

– En kan ikke bare se på markedsprisen om en er bekymret for forbrukerne. De betaler jo også for de grønne sertifikatene, som vi nå går inn for å fjerne når avtaleperioden går ut.

– Har fungert

Frp var selv med på å innføre sertifikatordningen i 2012.

– Det er et system som har fungert. Vi har fått opp produksjonen av fornybar energi, og vi har fått ned strømprisene. Men det er også en ordning som ikke kan vare evig. Vi må over til et system som er mer markedsbasert.

– Hadde vi sluttet å eksportere strøm ville prisene stupt, men samtidig er det ingen som hadde kommet til å investere i fornybar energi.

Lien viser til forskning som sier at utgiftene til utvikling av det norske kraftsystemet ville vært 30 prosent høyere enn det er i dag om vi kun hadde basert oss på egen produksjon og eget forbruk.

– Når alternativet er subsidier som kundene må betale er det ikke noen tvil om at en markedsdrevet prisutvikling er det beste på lang sikt.

– Det er umulig å si noe om hvordan dette vil slå ut på sikt, men det er åpenbart at en markedsrevet prisutvikling er det som vil gi mest verdiskapning til lavest kost, noe alle vil tjene på over tid.