– B2Holding er et fordrings og finansieringsselskap. Vi kjøper og restrukturerer mislighold gjeld, sier Jon Harald Nordbrekken.

Han er fra Brekken i Røros kommune, og er gründeren bak børsklare B2Holding, og jobber 60 prosent for selskapet som styreleder. Ifølge Finansavisen, som først omtalte børsnoteringen, har han aksjer for rundt 340 millioner kroner i selskapet. I tillegg har han også en opsjonsordning. Også flere trøndere, som avtroppende Salmar-sjef Leif Inge Nordhammer og Q-Free-gründer Kai Bogen har mindre andeler i selskapet. Totale investeringer er på 1,45 milliarder kroner.

Fartstid

– Vi startet selskapet for litt over fire år siden. I dag er vi et stort selskap med rundt 1500 ansatte, og kontorer i 12 land.

Til tross for flere store investeringer og salg har han gått litt under radaren for de fleste.

– Det er jeg egentlig veldig fornøyd med, sier han før han forteller om bakgrunnen sin.

– Jeg startet Aktiv Kapital i 1991, var administrerende direktør frem til 1999 og styreleder i selskapet frem til 2004. Vi startet med syv ansatte, og gikk på børs i 1997. Etter det startet jeg Bank2 i 2005 hvor jeg og familien fremdeles er store eiere, og hvor jeg sitter som nestleder i styret. I 2008 solgte vi Gothia Financial Group, som vi også startet i 2005, til Herkules Kapital. Det var også en hyggelig reise.

Karantene

Etter at han solgte Gothia fikk han karantene fra å starte opp konkurrerende bedrifter i tre år.

– Jeg hadde ikke så veldig mye å ta meg til annet enn å drive litt med eiendom, så da karantenen var over startet jeg opp B2Holding. Det har gått veldig fort siden den gang, sier han.

Selskapet ble etablert i november 2011, og har per i dag en portefølje med en bruttoverdi rundt 40 milliarder norske kroner.

– Vi forhandler misligholdt gjeld. Vi kjøper gjeld i bulk fra banker, hvor også nasjonale myndigheter kan være en part i forhandlingene hvis bankene er pålagt å rydde opp i balansen, noe bankene ofte blir. Så stiller vi en diagnose på hvert enkelt krav og setter kravene på nye nivåer. Det kan for eksempel være snakk om å selge en bygård hvis selskapet som eier bygården har gått konkurs, som en del av det kravet banken eier, sier Nordbrekken.

Selskapet tar seg også av privatpersoners gjeld.

– Hvis en person skylder fem millioner, og hverdagen til personen er slik at han eller hun ikke klarer å betjene et lån på mer enn to millioner, så blir tre millioner ettergitt og nedbetalingen justert etter det.

Krevende

– Vi hadde egentlig ikke noe sterkt ønske om å bli børsnotert, men det er en del av de store investorene som har som krav at selskaper skal være børsnoterte for at de skal investere i dem. Men det er krevende å være børsnotert, sier gründeren til Adresseavisen.

– Hva er det som er krevende med det?

– Det er all rapporteringen. Alt det skal informeres om. Det tar mye tid. I tillegg er det konkurransefordeler med å ikke være børsnotert.

Trøndere

Nordbrekken har bodd i Oslo i 40 år, men nå er han tilbake på hjemgården på Røros.

– Men med kontorer i tolv land blir det endel reisevirksomhet. Jeg pendler blant annet ukentlig til Oslo.

Med seg under oppstarten hadde han ifølge Finansavisen flere trøndere. Q-Free-gründer Kai Bogen gikk sammen med en til inn med 10 millioner, og avtroppende Salmar-sjef Leif Inge Nordhammer gikk inn med seks millioner. Ivar Koteng, eiendomsinvestor og styreleder i RBK, spyttet i starten inn tre millioner kroner.

Trønderen Rune Husby, som den gang var daglig leder for selskapet til Kai Bogen, satt også i styret for B2Holding de første tre årene, og jobbet også som konsulent inntil for kort tid siden.

– Jeg er veldig godt fornøyd med jobben Husby gjorde for oss i oppstarten, avslutter gründeren.