- Det er vanskelig å si hvor store kuttene skal bli. Vi er midt inne i en diskusjon med bedriften om hva omfanget blir. Vi vet ikke hva som blir vedtatt og venter i spenning på hva som blir lagt frem.

Det sier Tekna-tillitsvalgt Arnfinn Lunde i Teekay Offshore i Trondheim. Selv om selskapet har vært mindre rammet enn flere andre oljeserviceselskaper etter at oljeprisen for alvor begynte å falle, har også Teekay kommet i press som følge av nedturen.

- Det er ikke kommet et definert tall på hvor store kuttene blir. Det som er sagt er at man ønsker en mer fremtidsrettet organisasjon for mer effektiv drift, sier Lunde.

Klart i juni

Økonomidirektør i Teekay Offshore, Tor Olav Bye-Andersen, bekrefter at selskapet er inne i en prosess med effektivisering.

- Vi har jobbet med et program siden november i fjor. Det ble annonsert noen endringer før påske, mens arbeidet skal være avsluttet i midten av juni, sier Bye-Andersen.

Endringene som ble annonsert før påske innebar at 28 stillinger ble kuttet på kontoret i Trondheim.

- En effektivisering betyr vel også en nedbemanning. Har dere noe anslag for hvor mange som kan bli rammet?

- Det er for tidlig å slå fast hvor mange som blir berørt i denne runden. Det diskuteres med fagforeningene nå. Så skal vi ha nye runder med de ansatte. Det er viktig å være ryddig i prosessen, sier Bye-Andersen.

- Kontoret i Trondheim består

Etter det Adresseavisen kjenner til har enkelte i Teekay-miljøet vært bekymret for at kontoret i Trondheim kan bli lagt ned og slått sammen med et annet kontor. Dette avviser Bye-Andersen.

- Det er ingen planer om å endre rollen til Trondheim. Styringen av den flytende produksjonsvirksomheten skal fortsatt skje i Trondheim. Vi ser etter synergier med kontoret i Stavanger, men virksomhetene er veldig forskjellige. De driver med tankskip mens vi drifter oljeplattformer. Det blir ikke vesentlige endringer, sier Bye-Andersen.

Adresseavisen kjenner også til at noen frykter hele avdelinger kan bli flyttet fra Trondheim og over til andre kontorer i utlandet, deriblant Manila i Filippinene.

- I beslutningen vi tok før påske ble en del stillinger flyttet til Teekay sitt kontor i Manila. Dette er snakk om transaksjonsroller innenfor dokumentstyring og regnskap. Det er transaksjonelle roller som blir vurdert for flytting til Manila også i den pågående prosessen, ikke hele avdelinger, sier Bye-Andersen.

Skip uten kontrakt

Teekay Offshores kontor i Trondheim drifter flytende oljeproduksjon. Det vil si at de leier ut skip som kan hente opp olje til oljeselskapene. Selskapet er multinasjonalt og har hovedkvarter i Vancouver i Canada.

Bye-Andersen forteller at Teekay er i en litt annen situasjon enn andre oljeserviceselskapet, blant annet fordi de har mange langtidskontrakter.

Nå går kontrakten på ett av selskapets skip, Petrojarl Varg, ut. Dette fordi Varg-feltet utenfor Stavanger skal stenges. 70 personer offshore vil miste jobben når dette skjer i høst, men disse er ikke i samme selskap som kontoret i Trondheim.

Ifølge Bye- Andersen er det ikke noen andre kontrakter som går ut med det første.

-Vi har kontrakter som varer en stund til, men ingenting er sikkert lenger. Vi merker at det er stor interesse for enhetene våre i markedet. Oljeselskapene kutter og vil spare. Vi har enheter som kan bli ledige, og dette er et kostnadseffektivt alternativ for oljeselskapene. Disse enhetene tror vi kan bli veldig attraktive når oljeselskapene er klare til å investere igjen, sier Bye-Andersen.

- Det handler om å gjøre de endringene som må til, slik at vi er i posisjon når markedet snur igjen, legger han til.

Avventende stemning

Tekna-tillitsvalgt Lunde forteller at det er stor spenning knyttet til den pågående prosessen. Han mener imidlertid at det ikke er noen krisestemning ved kontoret.

- Stemningen er avventende, vil jeg si. Vi har egentlig vært heldige sammenlignet med mange andre i offshore-bransjen. Fordi vi har kontrakter med lang varighet, har vi vært ganske forskånet for kutt. Jeg tror folk tar dette med fatning, men de er selvfølgelig veldig spent på hva det vil bety og om det vil bety noe. Vi er inne i en spennende periode sånn sett, sier Lunde.