Mannen gikk til sak mot skattemyndighetene etter at han og hans heleide firma ble ilagt en samlet skatte- og avgiftsregning på rundt fem millioner kroner.

Trondhjemmeren hevdet i Sør-Trøndelag tingrett at firmaet hadde kjøpt seilbåten med tanke på kommersielt utleie, mens Skatt Midt-Norges påstand var at mannens private seileinteresse var hovedmotiv.

Firmaet trakk fra kostnadene ved kjøpet og driften av båten på skatten.

Store underskudd

I retten fikk skattemyndighetene fullt medhold, viser dommen som ble avsagt i mai år. I den pekes det på at utleievirksomheten gikk med store underskudd i årevis, uten at båten ble solgt eller at virksomheten ble lagt om.

«Det underbygger at det først og fremst er NNs (navn på saksøker, journ.anm.) personlige seilerinteresse som har vært motiverende for kjøpet at de store underskuddene fortsetter over flere år uten at det synes å være tatt grep for å unngå dette», skriver tingrettsdommer Anne Marie Selvaag i dommen.

Retten peker på at selv om han betalte markedsleie for sin private bruk av båten, så var den i praksis alltid tilgjengelig for ham.

Kemneren på besøk

Mannen er både daglig leder, styreleder og indirekte eier av firmaet som i 2007 kjøpte seilbåten for drøyt 4,2 millioner kroner. Mannen forklarte i retten at det var et marked for utleie av båten til næringslivskunder, og han opplyste at han så for seg årlige inntekter mellom 500 000 og én million kroner i året.

I oktober 2012 gjennomførte kemneren et bokettersyn hos mannens firma, og konkluderte med at mannen hadde hatt en skattepliktig fordel ved å disponere seilbåten.

Skattekontoret mente mannen måtte betale utbytteskatt, og endret mannen selvangivelse for årene 2008 til 2012 slik at inntektene økte med til sammen 3,1 millioner kroner. Også firmaets inntekter ble økt med drøyt tre millioner kroner for de samme årene, på grunn av fordelen som ble gitt eieren. I tillegg ble både trondheimsmannen og firmaet ilagt tilleggsskatt på 30 prosent og skjerpet tilleggsskatt på ytterligere 30 prosent.

Både mannen og firmaet klaget inn vedtakene til skatteklagenemnda, men nemnda opprettholdt skattekontorets vedtak.

Det ble også etterberegnet moms på 816 333 kroner for firmaet, og en tilleggsavgift på 40 prosent. Firmaet klaget også på dette vedtaket, men denne saken ble stanset i påvente av avgjørelsen fra rettssaken.

Til sammen utgjorde dette en samlet skatte- og avgiftsregning på rundt fem millioner kroner, ifølge mannens advokat Marianne Kartum.

Krevde fradrag for kostnader

Dommen fra Sør-Trøndelag tingrett tar stilling til om firmaets innkjøp og drift av seilbåten kunne regnes som kommersiell virksomhet, og om firmaet hadde rett til å kreve fradrag for kostnadene knyttet til dette.

Dommeren påpeker både at kjøp og utleie av seilbåt virker å være å være på siden av firmaets hovedvirksomhet, og at det ikke fantes spor av det planlagte kjøpet verken i styredokumenter eller annet skriftlig materiale fra selskapet.

Driften av seilbåten hadde et underskudd på til sammen 2,8 millioner kroner i perioden 2008 til 2012, og trondheimsmannen forklarte i retten av de lave leieinntektene skyldtes finanskrisen.

Det festet ikke retten lit til. Dommeren påpeker at selskapet ikke foretok noen selvstendig annonsering av båten, og at det ikke ser ut som det ble gjort forsøk på forbedringer.

«Etter en helhetsvurdering er retten kommet til at seilbåtutleien, ut fra en objektiv og realistisk vurdering på oppstartstidspunktet, verken på kort eller lengre sikt var egnet til å gå med overskudd», står det i dommen der skattemyndighetene frifinnes.

Ilagt saksmomkostninger

Ifølge dommen var det grunnlag for utbyttebeskatning av trondhjemmeren og såkalt uttaksbeskatning av firmaet, og derfor blir skatteklagenemndas vedtak kjent gyldige.

Mannen og firmaet må også betale skattemyndighetenes saksomkostninger på snaut 126 000 kroner.

Kartum representerte både trondhjemmeren og firmaet hans i retten. Hun sier at det foreløpig ikke er tatt stilling til om dommen skal ankes.

Rettssak: Sør-Trøndelag tingrett frifant skattemyndigetene og opprettholdt vedtaket fra skatteklagenemnda. Foto: Steinar Fugelsøy, Adresseavisen