- Det var utfordrende. Det var få jobber å søke på, og en veldig kamp om beinet, sier Solrun Østerås.

I 2014 flyttet hun med mann og barn tilbake til Steinkjer etter noen år som student i Trondheim, etterfulgt av nesten ti år i Oslo. Flere av barndomsvennene var der enda, men det profesjonelle nettverket manglet de.

- Derfor var det en lettelse da vi kom over Jobbint. De erstattet på et vis det begrensede nettverket vi hadde her, sier mannen, Erlend Østerås.

Gir bort nettverk

Jobbint omtaler seg selv som en møteplass for arbeidssøkere og arbeidsgivere i Nord-Trøndelag. De hjelper folk som vurderer å flytte tilbake til Nord-Trøndelag med å få seg et jobbnettverk.

Satsningen eies av Kunnskapsparken i Nord-Trøndelag, som igjen eies av NTE, Steinkjer Næringsselskap, Siva og Nord-Trøndelag fylkeskommune.

Primus motor bak Jobbint er Anne Peggy Møller Schiefloe. Hun startet satsningen for fire år siden, og i skrivende stund har de over 2000 registrerte CV-er fra personer som ønsker å bo og jobbe i Nord-Trøndelag.

- Bakgrunnen er utfordringen med å sikre at vi får folk med kompetanse hit i tiden fremover, sier hun.

- Vi har Trondheim nært oss både på godt og vondt. Det er et nært sted for ungdommer fra Nord-Trøndelag å dra til for å studere, men når de har vært der en stund er det ikke like enkelt for dem å se hvilke muligheter som finnes i hjemfylket.

- Hvilket inntrykk har de du snakker med av jobbmarkedet i Nord-Trøndelag?

- Det mange sier er at de ikke ser noen muligheter for dem i regionen ettersom det utlyses så få stillinger, og at de gjerne ikke får noen tilbakemelding når de først søker. Når de som ansetter verken kjenner navnet eller ansiktet ditt er det lett å havne nederst i bunken.

Syv av ti får jobb gjennom nettverk

En undersøkelse gjennomført av Aetat for ti år siden viste at nesten syv av ti stillinger i regionen blir besatt via nettverk og bekjentskaper fremfor tradisjonelle utlysninger, og ifølge bemanningsbyrået Adecco er det ingenting som tyder på at det tallet har sunket siden da.

- Schiefloe satte oss i kontakt med bedrifter i regionen, og ga oss en oversikt over hvilken kompetanse de forskjellige bedriftene i området er på utkikk etter, fortsetter Erlend Østerås.

De legger også vekt på å skaffe jobb til to. For familien Østerås ble resultatet at han fikk jobb i Sparebank1 SMN, mens hun begynte i et engasjement hos fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

- For min del betød det en del samtaler med dem om hva jeg kunne, hva jeg ville og hva de kan tilby meg. Etter en stund i engasjementet åpnet det seg en fast stilling som rådgiver hos fylkesmannen som jeg fikk. Det var full klaff, sier Solrun Østerås.

Ble gründer

På en fortauskafé på Torvet i Steinkjer sitter Kari Anne Susegg Kvarving. Hun flyttet også tilbake til Steinkjer i 2014 etter mange år i Oslo. Også hun trengte hjelp til å skaffe seg et nettverk.

- Det var kjempevanskelig å stå på Nav og måtte be om ekstra papir for å få plass til alt av kvalifikasjoner på CV-en. Beskjeden jeg fikk var at jeg er såpass ressurssterk at jeg kom til å klare meg selv, men det går ikke når en ikke har nettverket, sier hun.

Kvarving tok kontakt med Jobbint da mammapermisjonen var over i juni. I løpet av sommeren ble det mange kaffemøter med potensielle arbeidsgivere, men ingen jobb.

- Jeg var vikar på en skole da jeg i september fikk en telefon fra Smart Media (selskap som leverer webdesign journ.anm.). I en periode jobbet jeg på skolen på dagtid, og var der for å vise frem hva jeg kan på kveldstid, og etter hvert fikk jeg jobb der, sier Kvarving og legger til:

- Det var en stilling som i utgangspunktet ikke skulle lyses ut.

Nå er hun på andre siden av bordet som leder for gründerbedriften Ofag. Selv om Kvarving har merket nettverkskulturens bakside er den vanskelig å komme unna.

- Det er litt sånn at alle kjenner alle her. Vi knyttet til oss en tilbakeflytter for ikke så lenge siden. Det satt langt inne ettersom han er venn av en i selskapet. Derfor var det veldig viktig for oss at kompisen hans ikke hadde noe med ansettelsen å gjøre, og at han selv måtte vise oss hva han kunne.

Kari Anne Kvarving slet med å finne seg en relevant jobb i hjemkommunen. Etter noen år i en lokal bedrift har hun nå startet sitt eget selskap. Foto: Vegard Eggen
Anne Peggy Møller Schiefloe forteller at mange har et inntrykk av at det er få stillinger i Nord-Trøndelag. Foto: Andreas Buarø/Jobbint