- Vi tar helt klart en sjanse. Langsiktig er vi sikre på at dette blir suksess, men fokuset nå i dag er bare å overleve og gi alle nok lønn til å ha brødskive til frokosten, sier Erlend Growen Lundby, styreleder i nyetablerte Enios.

- Altfor mange ingeniører har måtte forlate offshore-bransjen. Vi vil sikre jobb for i alle fall elleve ingeniører, sier daglig leder Lars Martin Mehl Thuestad.

Deepocean kuttet ut Trondheim

Enios beskriver seg som et ingeniørselskap som tilbyr operasjonell planlegging og analyser innen havromsvirksomhet.

De aller fleste som jobber her er sivilingeniører fra marinteknikk ved NTNU og inntil nylig var de kollegaer ved Deepocean. I januar valgte derimot Deepocean å legge ned kontoret i Trondheim. Dårlige tider innen olje- og gassbransjen gjorde at de ansatte enten kunne bli med til hovedkontoret i Haugesund eller bli uten jobb.

Les også om 14 ansatte som fikk tilbud om sluttpakker. De takket nei, kjøpte heller bedriften Prores og ansatte flere oljeingeniører.

Henvender seg til oppdrettsbransjen

De elleve ansatte i Trondheim valgte derimot en tredje løsning. De startet opp sitt eget Enios, som er en forkortelse for «Engineering in Ocean Space».

- Vi har alle gått inn som eiere i nyetablerte Enios. Vi har fått på plass en rammekontrakt med Deepocean, noe som sikrer arbeidsplasser og driften i oppstarten, sier Mehl Thuestad.

Slik fortsetter de delvis der de slapp, med å levere tjenester som Deepocean blant annet skal levere til Statoil på Mariafeltet.

Visjonen er derimot klar, det er å satse bredere enn bare innen offshore og dermed få flere føtter å stå på.

- Det har vært kraftig nedbemanning i subsea-bransjen og flere og flere trønderske ingeniører har måtte flytte til andre landsdeler og bransjer. Dermed er viktig kompetanse i Trøndelag i ferd med å forsvinne. Denne kompetansen vil vi at skal leve videre i Enios, men vi vil se på hele havrommet som vårt marked. Blant annet håper vi på jobber innen oppdrettsnæringen. Mye erfaring fra offshore-operasjoner kan overføres til offshore-oppdrett, sier Mehl Thuestad.

Vil stå på egne bein

Enios har tatt over lokalene til Deepocean på Pirsenteret, men i dag er det langt mer optimisme enn oppgitthet på arbeidsplassen.

- Vi har nyttige erfaringer herfra, som vi nå tar med oss videre. Vi er innforstått med at det er dårlige tider, men vi er sikre på at det vil snu. Kanskje allerede om to år. Da har mange kuttet i antallet ansatte og det vil bli behov for innleide leverandører. Da er vi der, og målet på sikt er selvsagt å ekspandere, sier Growen Lundby.

Inntil da er det kun en liten gjeng som er Enios, alle er eiere og alle har samme mål: Å ha en jobb å gå til og på sikt forhåpentligvis gi enda flere jobb.

- Målet i dag er ikke å bli rik, men å ha en jobb. Det vi sitter igjen med er en veldig trimmet organisasjon. Alle elleve jobber som ingeniører på dagtid, det er tross alt det som får inn pengene. Andre oppgaver gjøres på kveldstid og det blir dårlig med ferier i år. Men her er alle innstilt på å gi 110 prosent. Vi vil nå bruke rammeavtalen med Deepocean som en godt fundament, men så er målet å øke porteføljen vår. Målet vårt er å stå på egne bein i havrommet, sier Mehl Thuestad.

- Sur kaffe er det viktigste en ingeniør trenger, sier daglig leder i Enios Lars Martin Mehl Thuestad (til venstre) og styreleder Erlend Growen Lundby. Foto: Leikny Havik Skjærseth