– Vi må si som sant er at vi har hatt mange i foreningen som har gått bort på grunn av kreft, sier styreleder i Handelsreisendes forening, Jørn Aas (64).

Derfor var det ingen tvil blant de 94 medlemmene om hvilken organisasjon pengene skulle gå til da de satt igjen med et pent overskudd etter salget av foreningens bygård i Sandgata 15. Sammen med styremedlem Jørgen Langlie (70) har overrakte han den rause gaven til Kreftforeningen i Prinsens gate 32 fredag.

Nå ønsker foreningen at pengegaven skal bli brukt til forskning og til aktiviteter i nærområdet.

– Det hjelper fantastisk mye, dette utgjør en forskjell, sier en takknemlig distriktssjef i Kreftforeningen, Eva Faanes.

Hun forteller at gaven betyr mye for Kreftforeningen, men aller mest for kreftpasienter og pårørende i Midt-Norge.

– Dette viser det store engasjementet som vi er avhengige av, og stolte av. Vi hadde ikke greid oss uten. Alle aktivitetene våre er basert på innsamlede midler, vi får bare lite grann offentlig støtte.

I fjor ble Faanes intervjuet i spalten Ledermøtet. Les intervjuet her.

Viktige saker

Hun forteller om kjerneområder for foreningen som forebyggende aktiviteter, arbeid mot tobakk, å øke fysisk aktivitet, å ha et bredt rehabiliteringstilbud, kreftkoordinatorer og temakafeer i kommunene, og møteplasser for barn og unge som drives av frivillige i foreningen. Faanes trakk også frem den årlige innsamlingsaksjonen Krafttak mot kreft, hvor de også samarbeider med russen. Faanes er full av lovord om ungdommene som bare i Midt-Norge har samlet inn 20 millioner kroner til saken de siste årene.

Gode givere har også muliggjort prosjektet praktisk hjelp i hjemmet, et tiltak med som startet i Midt-Norge og som håper vil spres videre utover landet. Kreftsyke, pårørende til kreftsyke og de som nylig har mistet noen på grunn av kreftsykdom er målgruppen. Adresseavisen skrev nylig om tobarnsmor Guro Loe Haugaa (34) som har hatt god nytte av tilbudet.

Faanes kvitterte for gaven med kake og et eksemplar av «God bedring! 10 bud for hvordan du kan ha det best mulig i møtet med sykdom», skrevet av journalist Anbjørg Sætre Håtun som døde av kreft i 2014.

Feirer 120 i 2017

De handelsreisende er en utdøende rase. Men Aas er blant dem som fortsatt holder koken. Han drev i sportsbransjen i over 30 år. Nå reiser han med motorsykkel- og snøscooterbekledning. Langlie, som har rundet 70, pensjonerte seg da han fylte 67 etter mange år på veien med tekstiler i koffertene.

– Vi er få igjen som er ute og reiser, det er mange pensjonister i foreningen nå. Men de skal vi ta vare på, sier Aas.

Annenhver uke møtes de til sosialt treff med mat og prat. I 2017 feirer foreningen 120 år.

– Da skal vi slå på stortromma, lover han.

Ukeadressas Geir Svardal var med på tur og i foreningslokalene til Handelsreisendes forening i en stor reporatsje i fjor høst. Les den her.

Jørgen Langlie (til venstre) og Jørn Aas i Handelsreisendes forening. Foto: Bård Sande
Etter pengeoverrekelsen delte Jørn Aas (til høyre) og Jørgen Langlie historier fra et langt liv som handelsreisende med de ansatte ved Kreftforeningens distriktskontor i Trondheim. Foto: Bård Sande