1. juli overtar Kindem som områdedirektør for Drift Nord i Statoil etter Morten Loktu, som i stedet får ansvaret for å innføre nye arbeidsprosesser i oljeselskapet.

- Det har vært en glede å jobbe for Morten. Han har litt heltestatus i selskapet, og er kjent for sin driv og entusiasme, sier Kindem, som selv kommer fra jobben som produksjonsdirektør for Åsgard-feltet i Norskehavet.

Loktu satte i gang jakten på storfunnet «Johan Nygaardsvold» da han ledet Statoils virksomhet utenfor Trøndelagskysten, med håp om at et nytt storfunn ville gi samme entusiasme som Sverdrup-funnet utenfor Rogaland.

Nygaardsvold ble ikke funnet i Loktus sjefsperiode, men Kindem sier at leteprogrammet vil bli videreført under hennes ledelse.

- Selvfølgelig har jeg håp om å finne det, og da skal jeg huske å nevne Morten i en bisetning, ler hun.

- Har du like stor tro på at det fortsatt finnes store, uoppdagede ressurser utenfor kysten av Midt-Norge?

- Ja, og hvis du ikke jobber med det, så finner du det ikke. Det som er så bra med dette leteprosjektet er at de ansatte har gjort et stort stykke teknisk arbeid for å se om det fins muligheter der. De har tro på dette, og da har jeg også det, sier hun

Oljeprisen stupte

Loktus oppgave fremover blir å innføre den Toyota-inspirerte arbeidsmetoden «Lean» i Statoils organisasjon på verdensbasis, og vil ha kontor både i Trondheim og Stjørdal.

I tillegg til dette har Statoil gjennomført store kostnadskutt, som også har omfattet Midt-Norge. Kindem sier at ikke har sett slutten på kostnadsreduksjonene.

- Vi må venne oss til marginene vi har nå, og hvis det kommer oppturer fremover, så skal vi likevel holde nivået. Det handler om å få mer igjen for pengene, sier hun.

Statoil slo i fjor sammen virksomhetene i Midt- og Nord-Norge til det nye området Drift Nord, som medfører at Kindem vil få arbeidssted i Harstad. Hun sier at det ikke er klart hvor mye hun vil være på Statoils kontor på Tangen i Stjørdal, men sier at både produksjonen i Norskehavet og de mange ansatte på kontoret gjør at hun ofte må innom.

Som produksjonsdirektør for Åsgard førte hun i mål det store havbunnskompresjonsprosjektet, som gjør at utvinningen av gass fra feltet kan øke med over 300 millioner fat.

Det neste milliardprosjektet utenfor Trøndelag er Trestakk-feltet, der Kindem sier at ønsker å ta en endelig investeringsbeslutning til høsten. Etter ni måneders utsettelse annonserte Statoil valg av utbyggingsløsning i midten av januar i år. Da var oljeprisen på et bunnivå på rundt 30 dollar per fat, mens den nå har stabilisert seg på rundt 50 dollar fatet.

- Vi har jo sett alle sammen at break-even-tallene begynner å se pene ut, og det er veldig gledelig det arbeidet som er gjort for å optimalisere Trestakk, sier hun.

Prøveboring

Nylig offentliggjorde olje- og energiminister Tord Lien (Frp) hvilke oljeselskaper som får nytt areal å lete i på norsk sokkel. Statoil fikk eierandeler i fem lisenser i Barentshavet, og Kindem sier at de ønsker å starte prøveboring allerede til neste år.

Informasjonssjef Sverre Kojedal hos Statoil på Stjørdal påpeker samtidig at leting i nye områder også medfører betydelig risiko for at de ikke finner noe, og sier at det vil stille både industrien og landet overfor en utfordring. Derfor står selskapet fast på at de ønsker en konsekvensutredning av de omstridte områdene utenfor Lofoten og Vesterålen, som hittil har vært skjermet for oljeleting.

Kindem sier at Statoil har ambisjon om å opprettholde produksjonsnivået etter 2030, som vil kreve produksjon fra nye felt. Hun sier at man til slutt vil nærme seg Lofoten og Vesterålen.

- Det vi ønsker oss er en konsekvensutredning. Da vil vi vurdere sameksistens med både turisme og industri. Vi må jobbe sammen for å finne ut hva vi skal beskytte, hva slags muligheter som fins og hva vi kan gjøre for å åpne området. For oss er det viktig å kunne samle den kunnskapen, sier hun.

- Energieffektivt

På klimatoppmøtet i Paris før jul ble deltakerlandene enige om å jobbe for å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader over førindustrielt nivå, og «godt under» det tidligere togradersmålet.

På spørsmål om det da er nødvendig å åpne kontroversielle nye områder for oljeleting, svarer Kindem:

- For det første så er det ingen tvil om at verden trenger mer energi, og vår produksjon på norsk sokkel er blant de mest effektive i verden. I Lofoten og Vesterålen vil vi gjør dette på en måte som er akseptabel, og nettopp derfor ønsker vi denne konsekvensutredningen, sier hun.