I fjerde etasje i den gamle Fischebrygga sitter Arnulf Hagen, administrerende direktør i Fedem Technology, med utsikt over bryggerekken.

På veggen henger historien fra 80-tallet og frem til i dag. Selskapet er et ekte trondheimsselskap. Eller et «barn av NTNU» som Haugen sier.

- Det er et tankekors at det er de utenlandske selskapene som kjøper opp teknologien. Vi prøvde å finne et norsk selskap først, men det er vanskelig å finne folk som vil investere her i Norge, sier han.

Fedem, med sine drøyt 20 ansatte, er nå kjøpt opp av den tyske giganten SAP, et programvareselskap med nesten 80000 ansatte fordelt på over 130 land. Det norske kontoret har snaut 90 ansatte.

LES OGSÅ: Trondheimsselskap kjøpes av Norges største IT-selskap

Ansetter flere i Trondheim

- Kontoret i Trondheim vil bestå, og det vil bli relokalisert folk hit fra Tyskland. I tillegg skal vi igang med en rekrutteringsprosess for å få inn nye medarbeidere nå, fortsetter Hagen.

Det hele startet da de to selskapene var i samtaler om et potensielt samarbeid rundt et prosjekt i 2014. Selskapene ble kjent med hverandre, og for ett år siden startet samtalene om oppkjøp.

- Det var ikke mange som trodde vi kom til å lande dette oppkjøpet. Det var veldig usannsynlig i starten, men flere og flere fikk troen etter hvert. Selv om det var usikkert helt frem til slutten.

Verdt opptil 150 millioner

- Vi har vært interessert i teknologien til Fedem helt fra starten, og gleder oss veldig til fremtiden. Vi ser at dette er et marked som vokser, og det er jo litt ekstra kult at det er et norsk selskap som blir det første vi kjøper innen Internet of Things (IOT)-markedet, sier Stefano Holguin, administrerende direktør i SAP Norge.

Markedet anslås til å være verdt 14 billioner euro, eller drøyt 130 billioner norske kroner etter dagens kurs, innen 2022 på verdensbasis. Fedem omsatte i 2015 for snaut 30 millioner kroner.

Etter det Adresseavisen erfarer ligger salgssummen rundt det som har vært normalen for slike bedrifter de siste årene, fire til fem ganger omsetning, altså et sted mellom 120 og 150 millioner kroner.

Ser noen hundre år tilbake

IOT går ut på at sensorer blir montert på forskjellige installasjoner for å overvåke hvordan disse fungerer, hvilke belastninger det er på dem og hvordan driftsstatus på de forskjellige tingene er.

- Vi ser at det er et marked i vekst. Årsaken er en kombinasjon av at teknologien er rimeligere, at datakapasiteten øker og at det er tilgang til internett over hele verden. I tillegg er det slik med dagens økonomi at alle sparer og kutter kostnader. Da er det å effektivisere vedlikehold, gjøre det på rett tid og kunne fikse ting før det blir ødelagt bra måter å spare på, fortsetter Holguin.

- Det vi gjør som ingen andre gjør er å se noen hundre år tilbake. Enkelt forklart er det mange som slipper den samme steinen en million ganger for å påvise gravitasjon, mens vi baserer oss på fysikkens lover og vet at gravitasjonen eksisterer, sier Hagen.

- Viktig for oss og Trondheim

- Mens andre driver med big data, driver vi med smart data. Vi analyserer informasjonen vi får inn basert på fysikkens lover, i stedet for å lete etter årsakssammenhengen i større datasamlinger. Det betyr at vi ikke trenger like mye informasjon inn, og derfor kan gjøre det mer effektivt.

Et eksempel er vindturbinene de overvåker.

- Vi får informasjon fra sensorene om hvilke ytre påvirkninger som treffer turbinen 40 ganger i sekundet. Basert på den informasjonen kan analyseverktøyet vårt lage en digital klone av turbinen, og vi kan se på klonen hvordan den reagerer på belastningen, hvordan tilstanden er, og også forutse levetid på forskjellige komponenter.

- En slipper med andre ord å ha en person til å fysisk sjekke installasjonen?

- Ja, og det er jo enkelte ganger umulig å få sjekket installasjonene også. For eksempel når det er vindparker som står offshore. I tillegg er det endel ting vi kan avdekke som ikke ville vært mulig å se for en tekniker.

- Hvor viktig er oppkjøpet for Fedem?

- Hvis vi får til det vi vil nå vil dette bli veldig viktig, både for oss og for Trondheim som teknologimiljø. For oss trygger dette arbeidsplassene og gir muligheter for vekst ettersom dette hjelper oss med å få teknologien vår ut i markedet, et marked hvor vi kan være med å sette premissene for videre utvikling. Dette er et mulig teknologieventyr.