Utbyggingsselskapet Øvre Rotvoll anket en dom om erstatning på vel 40 millioner kroner for areal avgitt til veiutbygging til Høyesterett. Ankeutvalget har enstemmig avslått å fremme anken, fordi «verken avgjørelsens betydning utenfor den foreliggende sak eller andre forhold tilsier at saken blir fremmet for Høyesterett».

Det betyr at dommen fra Frostating lagmannsrett blir stående. Statens vegvesen har allerede betalt Øvre Rotvoll vel 40 millioner kroner i erstatning og renter.

- Vi er selvsagt veldig skuffet og mener at det er feil, sier Bjørnar Oust, sønn av Ivar Oust som eier gården Øvre Rotvoll.

LES PÅ PLUSS: Slakter utbyggers plan for Øvre Rotvoll

- Får for mye

Ifølge dommen fra overskjønnet i Frostating lagmannsrett skal Statens vegvesen betale erstatning for 35 mål, som Oust har avgitt i forbindelse med utbyggingen av Trondheim-Stjørdal. Arealet omfatter Rotvoll-krysset, utvidelsen av Innherredsveien, Omkjøringsveien og Haakon VIIs gate.

- Det er godt å få lagt saken bak seg, selv om vi fortsatt mener Oust har fått for mye. Nå vet vi ha vi har å forholde oss til av kostnader til prosjektet, sier prosjektleder Harald Inge Johnsen i Statens vegvesen Region midt.

Vegvesenet mente erstatningen burde vært ti millioner. Johnsen påpeker at dette anslaget er laget etter at regjeringen omdisponerte arealene fra landbruks-, natur- og friluftsområder i 2013 til boligbygging, etter at veien var bygd.

LES PÅ PLUSS: Slik planlegges Overvik-jordene

- Urimelig erstatning

Oust-familien anket erstatningen fra lagmannsretten på 40 millioner til Høyesterett, fordi de mente lagmannsretten har begått rettsanvendelsesfeil. Lagmannsretten la til grunn at det avståtte arealet ville blitt bygd ut sist, når tomtereserven på Øvre Rotvoll begynner å nærme seg slutten. Derfor har retten neddiskontert tomteverdien over 30 år. Jo høyere neddiskonteringsrente i beregningen, jo lavere blir nåverdien av arealet. Oust mener dette er feil.

- Vederlaget som er ytt har ikke noe med salgsverdien vi finner i markedet å gjøre. De skulle kommet frem til en salgsverdi etter en påregnelig utvikling og referansepris i markedet. Resultatet i saken er urimelig, sier Oust.

Regjeringen sa ja i 2013 til at 450 mål av gården Øvre Rotvoll kan bygges ut til boliger. Statens vegvesen mente at arealer brukt til veibygging fra den delen av gården som ikke ble omregulert, skulle det betales erstatning for som landbruksjord. Det er mye lavere enn for utbyggingstomter.

Oust-familien derimot krevde nesten en halv milliard til sammen i erstatning. Foruten det tapte tomtearealet krevde de erstatning for tapt utbyggingsprofitt og marginalverditap. Det siste oppstår fordi faste kostnader til infrastrukturutbygging ikke kan fordeles på like mange kvadratmeter bolig som før eksproprieringen.

LES PÅ PLUSS: Vil ha mer politisk styring av byutviklingen

- Artig regning

I Sør-Trøndelag tingrett satte underskjønnet erstatningen til 70 millioner. Begge parter anket til Frostating lagmannsrett, hvor overskjønnet satte erstatningen til 40 millioner. De har i motsetning til underskjønnet skilt det mellom erstatning for landbruksjord og utbyggingstomter.

- Vi tar til etterretning at lagmannsrettsdommen er rettskraftig. Vi synes det er litt artig med den lille regningen til Oust, som må betale saksomkostninger, sier Johnsen.

Han viser til at ankeutvalget i Høyesterett har bestemt at Øvre Rotvoll må betale 8700 kroner i saksomkostninger til vegvesenet.

Med erstatningen på 40 millioner, så holder veiutbyggingen seg innenfor kostnadsrammene fra Stortinget.

- Nå vet vi hva prosjektet koster, og at det er innenfor den kostnadsrammen vi har dekning for. Differansen på 30 millioner fra de ti millionene vi regnet med å betale i erstatning, skal 80 prosent dekkes med bompenger, sier Johnsen.

- Vi mener fortsatt Oust har fått for mye, sier Harald Inge Johnsen i Statens vegvesen om erstatningen til Øvre Rotvoll. Foto: Morten Antonsen
- Vi er selvsagt veldig skuffet, sier Bjørnar Oust, sønn av Ivar Oust. Bildet er tatt da saken ble behandlet i Sør-Trøndelag tingrett. Foto: Glen Musk, Adresseavisen