Wollan står sammen med ekteparet Christin og Trond Sundal fra Nøtterøy og eiendomsinvestor og tidligere medeier i Aasen Bygg, Jan Tore Wilhelmsen, bak politianmeldelsene.

Forrige uke fortalte Adresseavisen at en av Trondheims største eiendomsutbyggere, Terje og Roger Eriksen og Prora Eiendom, var siktet for grovt bedrageri, med en strafferamme på seks år. Adresseavisen er også kjent med at det i tillegg er mistanke om brudd på regnskapsloven.

Bakgrunnen for at politiet startet etterforskningen av Prora-systemet er anmeldelser fra fire firmaer som hevder de er bedratt. Wollands selskap Calypso Invest er ett av disse.

Regnskapsjuks

- Anmeldelsen bygger på at vi fire har investert betydelige millionbeløp i Prora-systemet, i tillit til selskapenes offisielle reviderte regnskaper, skriver Wollan på vegne av de fire i en e-post til Adresseavisen.

- Regnskapene har i ettertid vist seg å være mangelfulle, i det inntil flere hundre millioner i forpliktelser av selskapet bevisst er holdt utenfor regnskapene. Prora-systemet har således fremstått som bunnsolid, mens det egentlig var insolvent på det tidspunkt investeringene ble gjort. Det har påført oss investorer betydelige tap, skriver han videre.

Insolvent betyr at den som skylder penger ikke greier å gjøre opp for seg etter hvert som kravene forfaller, og at gjelda er større enn eiendelene.

LES PÅ PLUSS: Prora-selskap inngikk rettsforlik med Peab

Skulle gi 20 % rente

Adresseavisen har dokumenter som viser hvordan Prora har finansiert sin virksomhet.

Hvert byggeprosjekt har vært organisert som et eget AS, og Prora har solgt aksjer i disse selskapene til investorer. De har i tillegg til aksjene fått en avtale der Prora forplikter seg til å kjøpe tilbake aksjene innen en bestemt dato. Avtalen sier i tillegg at Prora skal betale avkastning til investoren, i de fleste tilfellene med 20 prosent rente.

Det er forpliktelsene om tilbakekjøp og avkastning som investorene bak politianmeldelsen mener Prora Eiendom bevisst har holdt utenfor regnskapene.

Inntektene fra aksjesalgene har derimot blitt inkludert i regnskapene.

"Det er i løpet av året inntektsført betydelige beløp gjennom salg av aksjer i andre selskaper. Dette er selskapets største inntektskilde", skriver Eriksen-familien i Proras årsberetning for 2011.

Truet av konkurs

Etter hvert som flere investorer kjøpte flere aksjer, fortsatte gjelden å stige. Sommeren 2014 skyldte Prora sine 45 investorer 330 millioner kroner, og var truet av konkurs.

De som hadde penger utestående ble bedt om å bli med på en redningsaksjon. Prora utarbeidet en restruktureringsløsning sammen med advokatfirmaet Schjødt og revisjonsselskapet PWC, der nær halvparten av gjelden ble slettet, og resten gjort om til aksjer i Prora Eiendom.

De 45 kreditorene, blant dem ekteparet Sundal, Wilhelmsen og Wollan, ble da medeiere i selskapet. Målet med løsningen var å ta sikte på at investorene skulle få tilbake om lag 90 prosent av det de hadde satset. Alternativet var konkurs, som ifølge dokumentet ville gi en tilbakebetaling på 3–8 prosent av pengene. Investorene valgte å akseptere forslaget.

306 mill. i minus

Advokat og partner Halvard Helle i advokatfirmaet Schjødt representerer Prora Eiendom og Terje og Roger Eriksen. Han kommenterer påstanden om regnskapsjuks slik:

- Finanskreditorenes krav ble oppgjort i en helhetlig løsning i 2014. Hvilke motiver som ligger bak en anmeldelse to år senere, er uvisst for oss, skriver Helle i en e-post til Adresseavisen.

Like før jul i 2014 ferdigstilte Prora Eiendom regnskapet for 2013, kraftig forsinket. En note i regnskapet har overskriften "korreksjon av feil i tidligere års regnskap". Egenkapitalen ble justert ned med 233,6 millioner kroner. Sammen med et årsunderskudd på 100 millioner kroner, ga det selskapet en negativ egenkapital på 306,6 millioner kroner.

Den største nedjusteringen av egenkapitalen skyldtes at gjeld til investorene ikke var inkludert i tidligere års regnskap. Det er denne gjelden investorene bak anmeldelsen mener ble holdt skjult for dem da de investerte i Prora-systemet og gikk med på å redde selskapet fra konkurs.

LES PÅ PLUSS: Atmels Wollan inn i Prora

- Grunnløse påstander

Adresseavisen har stilt spørsmål til Prora Eiendom om bokføringen av inntekter og gjeld.

- Vi verken kan eller vil kommentere enkeltspørsmål i denne saken. Som vi tidligere har sagt, vil våre klienter samarbeide med politiet for å tilbakevise anmeldelsene. De er grunnløse og vi legger til grunn at saken blir henlagt, sier advokat Helle på vegne av Prora Eiendom.

Etter det Adresseavisen kjenner til har politiet gjort ransakelser på Prora Eiendoms kontorer i Adressabygget i Ferjemannsveien og hjemme hos Terje og Roger Eriksen. Politiet i Trondheim har fått bistand av Økokrim i etterforskningsarbeidet. Politiadvokat Aage Sliper Midling ved Trøndelag politidistrikt opplyser at det ikke noen endringer i siktelsen den siste uka.

- Vi etterforsker og saken er prioritert høyt av teamet, sier Midling.

Prora-gründer Terje Eriksen og sønnen Roger Eriksen er siktet for grovt bedrageri. Foto: GLEN MUSK
Ekteparet Christin og Trond Sundal har anmeldt Prora Eiendom for bedrageri. Foto: Privat
Tidligere medeier i Aasen Bygg og eiendomsinvestor Jan Tore Wilhelmsen har også investert i Prora Eiendom. Foto: Kjell A. Olsen