- Leietakere er blitt mer kresne enn det de var før, og det gjelder også studentene. Boliger med eldre standard ligger gjerne lenge før de blir leid ut. Og prisen er lavere, sier Solveig Hjallen Moan, daglig leder i Utleiemegleren i Trondheim.

Selskapet har rundt ti prosent av markedsandelen hva utleie av leiligheter og hybler angår, basert på hva som ligger ute på markedstjenesten Finn.no.

Studentene er tidlig ute

Moen forteller at unge på jakt etter en leilighet eller hybel å leie gjerne tenker på samme måte som de som planlegger å kjøpe. Leilighetene skal være hvitmalte og ha den obligatoriske fruktskålen på bordet for at de skal være interesserte. Ser boligen ut som om den er fra 70-tallet vil de ikke ha den.

- Også boliger med mange soverom, typisk vanlige kollektiv, er vanskelig å få leid ut. Studentene vil heller ha en to- eller treroms leilighet, og er villige til å gi litt mer for å få det.

- I tillegg er det flere som leier tidligere enn før. I mars og april la vi ut det vi hadde ledig fra og med juli og august, og alt forsvant i løpet av en drøy måned, fortsetter Moan.

Nå starter snart bolk to med tilflyttende studenter. Om to uker kommer svaret på første opptak ved NTNU, og de flere tusen nye studenter skal inn i byens boligmarked. Og det mens det allerede er høysesong i leiemarkedet, og drøyt 460 leiligheter og hybler ute på Finn.no.

- Det er mange henvendelser nå, og jeg vil si at det er mer hektisk enn det har vært på et par år. Men det har også i de siste par årene blitt litt mer balanse i etterspørsel og tilbud. Og det til tross for at det er mange utleiere vi sier nei til fordi boligene deres ikke er godkjente til utleie, sier Moan.

Flere studentboliger

Årsaken til dette er ifølge henne den stadige utbyggingen av studentboliger i Trondheim. Ved årsskiftet driftet Studentsamskipnaden i Trondheim (Sit) rundt 5400 boliger ifølge styrets årsberetning, og de har for 2016 fått statlige tilskudd til å bygge drøyt 300 nye studentboliger. Hos Utleiemegleren er de glade for konkurransen, selv om det betyr at prisene har stabilisert seg, eller til og med gått noe ned.

- Denne balanseringen av markedet luker ut endel av de dårligere boligene ettersom studentene får mulighet til å leie nye studentboliger som gjerne har bedre standard enn mye av det dårlige som ligger ute. Det vi gjerne ser er at førsteårsstudentene som kommer til Trondheim leier gjennom Sit det første året og blir kjent med både folk og byen, før de leier private leiligheter sammen med en venn eller to året etter, sier Moan og legger til:

- Det er en god tilgang på nybygde studentboliger, og mye bedre enn for et par år siden. Det hjelper jo også på at foreldrene vet at de bor på et sted med god standard og ordnede former, selv om det kanskje ser litt ut som en studentghetto fra utsiden. Foreldrene vet i hvert fall da at deres barn ikke bor i en brannfelle.

Endringer i regelverket

Noe av økningen i antallet boliger til salgs kan også være at det ved nyttår ble gjort endringer i kravene til en bolig som skal leies ut som leilighet eller hybel. Blant annet ble kravet til takhøyde lempet på, og det ble også kravet til størrelser på vinduer. Men ifølge Moen har de ikke merket effekten av dette enda.

- De fleste som leier ut selv er ikke klar over om boligen er godkjent for utleie eller ikke. Men endringen er bare et halvt år gammel, så det kan godt være vi merker det når året er omme.

Endringen av forskriften har dog blitt kritisert, blant annet av Leieboerforeningen som mener de nye reglene vil føre til dårligere standard på utleieboligene. Moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) påpekte da endringene ikke kom til å gå utover sikkerheten.

- Vi vil gjøre det enklere og billigere å tilpasse eksisterende boliger og øke tilgangen på utleiehybler, sa ministeren til NTB i februar.