Verftsgata Holding AS, som står bak byggingen av det nye Adressahuset, er en av saksøkerne som har tatt ut stevning. Det bekrefter selskapets styreleder, Atmel-gründer Vegard Wollan.

- Jeg kan bekrefte at Verftsgata Holding AS har saksøkt Prora Eiendom AS, Terje Eriksen og Roger Eriksen for det vi mener er særdeles mangelfullt og slett arbeid i ledelse, styring og oppfølging under hele gjennomføringen av prosjektet i Ferjemannsveien 10, sier Wollan.

Han vil ikke kommentere størrelsen på søksmålet, men Adresseavisen er kjent med at Prora-ledelsen på selskapets generalforsamling opplyste om at kravet er på rundt 40 millioner kroner. I tillegg kommer krav om prisavslag.

- Økonomisk katastrofe

Investorer som Wollan gikk inn med penger og kjøpte aksjer i Verftsgata Holding, slik at Prora kunne utvikle prosjektet, få byggelån i bank og bygge Adessahuset. Investorene ble forespeilet at prosjektet skulle gi Verftsgata Holding et overskudd på over 100 millioner kroner, etter det Adresseavisen erfarer.

Wollan sier overskuddet fra prosjektet nå er kraftig redusert.

- Prosjektet som har beliggenhet ved Bakke bru på det som er omtalt som «den beste tomta i byen», hadde et meget godt potensial. Likevel er resultatet så langt kun 15-20 prosent av det opprinnelige estimerte resultatet, nå mer enn ett år på overtid. Prosjektet må karakteriseres som en økonomisk katastrofe for investorene, og det er dette betydelige tapet vi mener Prora Eiendom AS, Terje Eriksen og Roger Eriksen er ansvarlige for og nå ønsker å forfølge rettslig, sier Wollan.

Verftsgata Holding har også holdt tilbake utbytte for 2015 til Prora Eiendom.

Flere saksøker

Foruten Wollan, er ekteparet Christin og Trond Sundal fra Nøtterøy og eiendomsinvestor og tidligere medeier i Aasen Bygg, Jan Tore Wilhelmsen, eier av Verftsgata Holding, sammen med Prora Eiendom.

De fire står også bak tre av selskapene som tidligere i måneden anmeldte Prora Eiendom og ledelsen til politiet for bedrageri. Terje og Roger Eirksen er sammen med Prora Eiendom siktet for grovt bedrageri, med en strafferamme på seks år.

Ekteparet Sundal har også tatt ut stevning mot Prora Eiendom og Terje og Roger Eriksen, knyttet til en investering i Prora-prosjektet Lyngården på Brøset i Trondheim. Ekteparet Sundal kjøpte 42 prosent av Lyngården AS for 13,5 millioner i 2013. Ytterligere en investor, Per Arne Helland, gikk inn med 15 millioner. Fortsatt står ikke det planlagte kontorbygget på tomta, og ekteparet Sundal og Helland har skrevet ned verdien av investeringen til null.

Trond Sundal sier kravet i søksmålet er på rundt ti millioner kroner, og også dette handler om manglende gjennomføring av prosjektet fra Proras side.

- Jeg kan bekrefte at vi har varslet søksmål i denne saken for å sikre oss vårt krav. Sammen med våre advokater forbereder vi nå neste skritt, sier Sundal.

- Konfidensielt

Adresseavisen vet også at Arctic Securities i fjor høst innledet et søksmål mot Prora. Arctic Securities skulle stå for salget av Adressabygget, men Prora Eiendom overlot senere dette til Eiendomsmegler 1 Midt-Norge. Etter det Adresseavisen erfarer krevde Arctic 6,5 millioner kroner for at Prora brøt avtalen om salgsoppdraget.

Arctics advokat Anders Stenbrenden i Kluge advokatfirma vil ikke si noe om status for dette søksmålet.

- Beklager, det er konfidensielt. God sommer, sier han i en kort kommentar til Adresseavisen.

Advokat og partner Halvard Helle i Schjødt representerer Prora Eiendom og Terje og Roger Eriksen. Han ønsker ikke å kommentere de tre søksmålene.

- Vi ønsker ikke å forhåndsprosedere disse sakene i mediene ut over å bemerke at alle krav er besvart og bestridt, skriver han i en e-post til Adresseavisen.

Prora-gründer Terje Eriksen og sønnen Roger Eriksen er siktet for grovt bedrageri. Foto: GLEN MUSK
Vegard Wollan, styreleder i Verftsgata Holding AS. Foto: Morten Antonsen
Ekteparet Christin og Trond Sundal har investert i flere Prora-prosjekter. Foto: Privat