- Prisen på laks har steget med 75 prosent det siste året. Dette er jo bra for fortjenesten til eierne våre, men vi ser helst at prisen ikke svinger så mye, sier selger Magnus Kjøraas.

Selskapet slakter og eksporterer laks fra Rørvik. De er eid av oppdrettsselskapene Midt-Norsk Havbruk AS, Salmonor AS og Bjørøya AS, som også er hovedleverandører av laks til selskapet.

Eksportprisen på laks har vært høy over lang tid. Prisen var rekordhøy for to uker siden, da det kostet over 70 kroner for fersk laks, og hadde da en økning på 9 prosent fra uka før.

Les også: Norway Royal Salmon får likevel sette ut steril laks

Kjøraas forklarer at kundene i Europa og resten av verden slet med det høye prisnivået, slik at prisen senket seg noe igjen i forrige uke.

- Råvareprisene ble rett og slett veldig høye. Når det blir for dyrt for kjøperne, vil prisen automatisk senkes. Det er hele tiden en dynamikk mellom tilbud og etterspørsel, sier han.

I starten av året var den samlede prisen på laks under 50 kroner per kilo, og på denne tiden i fjor var prisen nede på 40 kroner. Dette ifølge Statistisk sentralbyrå.

Vekst i regionen

Det er likevel en del kunder som betaler for laks nesten uansett hva den koster.

- Sushikundene blir for eksempel ikke så påvirket av prisen, i og med at de kjøper den i så små mengder, sier Kjøraas.

Nils Williksen solgte 35 000 tonn laks i fjor, og solgte det aller meste til utlandet. Fabrikken var stengt fra årsskiftet til mai på grunn av at leverandørene måtte slakte mer laks enn ønsket på slutten av 2015.

Myndighetene påla dem å slakte mye på grunn av for mye lakselus, men nå er fabrikken oppe og går, og nyter godt av den høye prisen.

- Høy laksepris betyr også høy vekst for regionen vår, som er en av regionene med mest laks i sjøen i Norge. Den høye prisen bidrar til vekst og nye investeringer, noe som er positivt for hele Namdalskysten, sier Kjøraas.

Lite laks på markedet

Selv om prisen svinger noe, er det stort sett gode tider for norsk laksenæring, mener Bjørn-Erik Stabell, bransjeansvarlig for laks og ørret i Norges Sjømatråd.

- Det går godt nå som det er høye globale priser og en svak krone, sier han.

Norges Sjømatråd er eid av Nærings- og fiskeridepartementet, og jobber sammen med næringen for å utvikle markeder for norsk sjømat.

Les også: Marine Harvest-laks ikke smittet av fiskesykdom likevel

Stabell forklarer at prisen blir så høy fordi tilbudet ikke klarer å holde tritt med etterspørselen.

- Det tar tid å tilpasse tilbudet til etterspørselen når det kommer til laks. I Norge er det ikke bare å starte et oppdrettsanlegg fordi det er marked for det internasjonalt. Myndighetene styrer strengt for å ivareta miljøhensyn og bærekraftighet, så man må søke om konsesjon for å drive oppdrett, sier han.

Han legger til at det også er lite laks på markedet på grunn av at storprodusenten Chile har hatt en ujevn produksjon etter problemer med laksesykdommer.

Etterspørsel etter norsk laks

Stabell sier at det globalt har vært en etterspørselsvekst på 12 til 14 prosent på laks de siste årene. Norge eksporterer mest til Europa, og da spesielt til Frankrike og Tyskland.

- Den norske laksen står ekstremt sterkt ute i verden. Når vi gjør undersøkelser i utlandet og spør folk hvor de helst vil ha laksen sin fra, svarer 41 prosent at de vil ha den fra Norge. Denne andelen har aldri vært så høy som i år, sier han.

Samme pris hele året

Den norske forbrukeren vil ikke merke mye til den økte prisen. Daglig leder Ketil Rismark for fiskehallen Ravnkloa i Trondheim merker det ikke. Ravnkloa forhandler en fast pris på oppdrettslaks for ett år om gangen, slik at de slipper svingningene i det globale markedet.

- Vi har samme pris i dag som vi hadde 1. januar, men den generelle prisen på laks har jo vært ekstrem høy den siste tiden, sier han.

- Man ser jo det samme på aksjeprisene til selskapene i oppdrettsnæringen, de fyker jo i været, fortsetter han.

Les også: Rygget inn i fiskehallen Ravnkloa og kjørte avgårde

Rismark har vært daglig leder på Ravnkloa i 16 år og har vært i bransjen siden 1980. Han tror ikke at prisen vil holde seg så høy som den er i dag veldig lenge.

- Det går jo alltid opp og ned, og noen har jo spådd at det vil gå kraftig ned igjen, sier han.

- Kjøper uansett pris

Et steinkast unna Ravnkloa ligger Fiskehallen i Taraldsgårdsveita. De har ikke en fast avtale med leverandørene og påvirkes dermed mer av de globale prisendringene.

- Vi har ikke merket den siste prisøkningen helt enda, men innkjøpsprisen er generell veldig høy, sier ansatt Ann Pedersen.

- Jeg kan skjønne at folk reagerer på at utsalgsprisen blir høy, men de fleste kjøper laks uansett, fortsetter hun.

- Laks er fortsatt billig

I dagligvarebutikkene vil heller ikke forbrukeren merke prisveksten noe særlig. I Coop-butikkene justerte de prisene noe opp 1. juli, men ikke tilsvarende den globale veksten.

- Dagligvarekjedene har to prisvinduer i løpet av kalenderåret, 1. februar og 1. juli, hvor prisene normalt oppjusteres. Da ble også prisen på laks justert ut i butikk, men ikke i nærheten av den generelle prisøkningen på laks. Laks er derfor fortsatt billig og dette har ikke gitt noe utslag i salget, sier kommunikasjonssjef i Coop Harald Kristiansen.

Selger i Nils Williksen AS Magnus Kjøraas er fornøyd med den høye lakseprisen, men ser gjerne at den stabiliserer seg. Foto: Nils Williksen AS
- Verden elsker norsk laks, sier Bjørn-Erik Stabell, bransjeansvarlig for laks og ørret i Norges Sjømatråd. Foto: Norges sjømatråd
Ann Pedersen, ansatt i butikken Fiskehallen, forklarer at laksen blir dyr for kundene når den globale prisen er så høy. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen