Mangler du generell studiekompetanse og planlegger å ta dette privat, kan det være lurt å merke seg at prisforskjellene er store.

For eksempel koster det 51 400 kroner å ta påbygg med fagbrev som privatist ved Sonans i Trondheim. Til sammenligning koster det 11 500 kroner ved Bybroen videregående skole, som er en privat videregående skole.

Påbygg til generell studiekompetanse uten fagbrev koster 15 000 kroner ved Bybroen. Samme tilbudet er 43 000 kroner dyrere ved Sonans.

Flyttet fra Raufoss til Trondheim

- Etter videregående flyttet jeg til Trondheim etter tips fra en venninne om at jeg kunne ta påbygg til generell studiekompetanse billig ved Bybroen, sier Mike Prestmarken (24) fra Raufoss.

Årsaken til de store prisforskjellene, er at Bybroen videregående skole er en offentlig godkjent privatskole. Dette gjør at staten dekker 85 prosent av skolens utgifter.

På Bybroen har de obligatorisk oppmøte, prøver, standpunktkarakterer og oppfølgning på lik linje med vanlig videregående skole.

Sonans er derimot en privatistskole som tilbyr forberedende kurs. Det er ikke obligatorisk oppmøte eller standpunktkarakterer, men man går opp til privatisteksamen.

- På Bybroen er undervisningen lagt opp som på en vanlig videregående skole. Jeg tror det blir et bedre miljø fordi du blir kjent med folk og kan samarbeide om skoleoppgaver, sier Prestmarken.

Krever disiplin

- Det er absolutt mange som kommer hit fordi det er billigere. Mange har også forsøkt å være privatist, men innsett at de ikke klarer det. Det å være privatist krever at du er disiplinert. Da kommer de til oss fordi vi tilbyr den oppfølgningen de trenger, sier påtroppende rektor ved Bybroen videregående skole, Ranveig Gissinger.

Pakken for den såkalte 23/5-regelen er populær både hos Sonans og Bybroen. Dette er et tilbud for de som ikke har vitnemål, men som har fylt 23 år og kan dokumentere fem år arbeidspraksis. Dette koster på Sonans 59 900 kroner og på Bybroen er prisen 17 500 kroner.

Ventelister

På Bybroen har de 70 plasser til påbygg og tar totalt inn 210 elever.

- Dette er et populært tilbud og vi har venteliste både på påbygg og til plasser på 23/5-regelen, sier Gissinger.

En vesentlig forskjell mellom Sonans og Bybroen, er at du ved Bybroen får standpunktkarakterer, men kan trekkes ut til eksamen. Ved Sonans går man opp til privatisteksamen i alle fag man er oppmeldt i. På Bybroen er det ikke mulig å forbedre karakterer i fag du allerede har bestått. Det kan du på Sonans.

Søkervekst

Sonans i Trondheim tok i fjor inn 950 elever. Nesten halvparten av elevene hadde ikke studiekompetanse fra før av.

Strategi- og markedsdirektør i Sonans, Marit Aamold Sundby, forteller at de ser en tendens til at snittalderen stadig øker. Mange er i kategorien der de ønsker å ta påbygg til generell studiekompetanse eller 23/5-regelen. Hun poengterer også at Bybroen og Sonans følger forskjellige ordninger.

- De er en privat videregående skole og vi går under privatistordningen. På Bybroen følger du et vanlig skoleår, mens hos oss får du forberedende kurs før du tar privatisteksamen, sier Sundby.

Til tross for høyere priser, kan Sundby fortelle at Trondheim har utmerket seg med spesielt stor søkervekst i år. Hittil har 46 prosent flere søkt seg til privatistutdanning ved Sonans i Trondheim sammenlignet med i fjor.

- Jeg tror den viktigste grunnen til at folk velger oss, er den fleksibiliteten vi tilbyr og det at vi ikke følger et vanlig skoleår. Mange studerer eller jobber ved siden av, noe som gjør at de trenger fleksibilitet. Mange av studentene våre er også eldre, og da er det kanskje litt dumt å gå tilbake på skolebenken med elever som er mye yngre, sier Sundby.

Bybroen videregående skole er en privat videregående skole med statlig støtte. Foto: Silje Marnburg Ellefsen