- Det utdannes to til tre ganger flere eiendomsmeglere enn behovet er i bransjen, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Eiendomsmeglerforbundet.

Handelshøyskolen BI har eiendomsmeglerstudiet fire steder i landet, der det til sammen startet 626 studenter i første klasse i fjor. I tillegg er det fire statlige høgskoler som tilbyr utdanningen, som har til sammen 145 studieplasser.

- Vi ønsker at BI tar inn færre eiendomsmeglerstudenter. Mange utdanner seg til potensiell arbeidsledighet, sier Geving.

- Ikke lettjente penger

Geving mener at konkurranse på arbeidsmarkedet er bra så lenge den er sunn. Han mener at dét ikke er tillfelle i eiendomsmeglerbransjen i dag.

Les også: Nytt meglerfirma skal gjøre boligsalg mer selvbetjent

- Vi ser en tendens til at nyutdannede meglere sliter med å etablere seg i markedet, rett og slett fordi de ikke kan leve av inntektene, sier han.

- De som tror at dette er en bransje med lettjente penger, må tro om igjen, fortsetter han.

Meglerne jobber for provisjonslønn og er derfor spesielt sårbare som nyutdannet.

Én av få med jobb

Malin Pedersen har nettopp startet som eiendomsmegler hos Aktiv eiendomsmegling i Trondheim. På mandag skal hun ha sin første visning.

- Det er et yrke der man må stå på selv, for det er ingen som ringer deg for å spørre om du vil selge huset deres, sier hun.

- Man må selge seg selv som et produkt. Å være på befaring i et hus, er jo som å være på et intervju, fortsetter hun.

Pedersen var ferdig på eiendomsmeglerstudiet på BI i Trondheim i vår. Hun hadde en trainee-stilling i Aktiv eiendomsmegling samtidig som hun studerte det siste året. Den jobben fikk hun etter å ha vært på Aktivs meglerskole i Oslo.

Hun forteller at hun den eneste i vennegjengen på seks personer fra skolen som har nå har fått jobb.

- Det var ganske tilfeldig at jeg fikk trainee-stillingen. Jeg var tilfeldigvis i Oslo da Aktiv hadde intervjurunde for skolen, sier hun.

Hardt økonomisk i starten

Hun ser lyst på framtiden som eiendomsmegler, men vet at hun ikke kommer til å tjene store summer med det første.

- Jeg vet at det kan bli hardt økonomisk i begynnelsen. Mange meglere selger tjenestene sine billig, som bidrar til at prisene for jobben vi gjør presses ned, sier Pedersen.

Les også: Eiendomsmeglere selger seg billigere for å få flere kunder

- Akkurat nå er det å få erfaring som betyr mest for meg, men det er jo negativt at prisene presses for mye ned. Vi må jo ha noe å leve av vi også, fortsetter hun.

Positivt med konkurranse

Carl O. Geving forteller at Eiendomsmeglerforbundet har adressert problemet om overkapasitet til BI over lengre tid.

- Vi har hatt flere møter med ledelsen i løpet av det siste året, men BI har så langt ikke ønsket å begrense studentopptaket, sier han.

BI mener at Eiendomsmeglerforbundet har en forenklet forståelse.

- Vi låser ikke studentene våre fast til én yrkeskarriere. Eiendomsmeglerstudiet gir dem en utdannelse som gir god økonomisk og administrativ kompetanse, sier kommunikasjonsdirektør på BI, Yngve Kveine.

- Noen jobber videre med eiendomsinvestering, eiendomsforvaltning eller i bankbransjen, sier han.

Les også: Eiendomsmegler 1 Midt-Norge tapte rettssak

Han forteller at 82 prosent av studentene som gikk ut i 2015 hadde jobb innen seks måneder, ifølge BIs egen arbeidsmarkedsundersøkelse.

Han mener også at konkurranse på arbeidsmarkedet er positivt.

- Konkurranse gjør at meglerforetakene får mulighet til å rekruttere de beste meglerne, sier Kveine.

- Vanskelig å koordinere

Torberg Falch, professor ved Institutt for samfunnsøkonomi på NTNU, mener det er vanskelig å samkjøre antall studenter med behovet i bransjene.

- Det tar tid fra studentene starter til de er ferdig på skolen, så det er en kontinuerlig utfordring, sier han.

- Det ser ut som at BI først og fremst tar inn studenter etter hva studentene ønsker seg og i liten grad etter behovet i arbeidsmarkedet, fortsetter han.

Han er ikke bekymret for at utdannede folk må gå på Nav.

- Det viser seg at folk med høyere utdanning som ikke får en relevant jobb, finner seg en annen type jobb, sier Falch.

Falch sier at det var en periode da det var mangel på eiendomsmeglere, slik at mange hev seg på utdanningen. Han er ganske sikker på at populariteten på studiet vil tilpasse seg etterspørselen i bransjen av seg selv.

- Nå som det blir vanskeligere å få seg jobb, tror jeg at interessen for studiet vil gå ned, sier han.

Malin Pedersen har sin første visning på mandag. Hun gleder seg til å få jobbe som eiendomsmegler, selv om hun vet at det til tider kan være tøft. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Carl O. Geving, administrerende direktør i Eiendomsmeglerforbundet, mener at BI må ta inn færre studenter. Foto: CF-Wesenberg
Kommunikasjonsdirektør på BI Yngve Kveine mener at Eiendomsforbundet har en forenklet fortåelse av studentopptaket. Foto: Adresseavisen