- Dette var nydelig, sier Lotte Larsson Busch og henter frem et gult keramikkfat fra bakerst i hylla.

Busch er interiørarkitekt og derfor alltid på jakt etter nye skatter. Torsdag har hun tatt turen til gjenbruksboden Brukom på Heggstadmoen gjenvinningsstasjon.

Under armen har hun boken "Og bakom synger skogene" av Trygve Gulbranssen som hun har plukket med seg.

Brukom er et gjenbrukstorg der man kan levere inn ting man ikke lenger har bruk for, og der man gratis kan ta med seg ting hjem. Du kan blant annet finne sykler, møbler, malerier, ski og kjøkkenutstyr.

Bruk og kast

- Jeg har nettopp blitt tante og er derfor stadig på jakt etter en tantekopp. Det var populært før, men se selger det ikke lenger i butikker, forteller Busch mens hun leter gjennom hyllene.

Hun mener at det er positivt at tilbud slik som Brukom finnes, og at det er viktig at gjenbrukstilbud blir tatt i bruk.

- Vi lever i et bruk og kast-samfunn. Det du ikke lenger setter pris på, kan andre ha bruk for.

Gjenbrukssuksess

Gjenbruk er i vinden for tiden og det merkes på gjenbrukstorget Brukom. Driftsleder på gjenvinningsstasjonen, Dragana Skjøstad, forteller at Brukom, som er et prøveprosjekt, hittil har vært en suksess. Trønderne leverer inn mer til gjenbruk enn hva de hadde regnet med.

- Vi veier ikke hvor mye som blir levert inn, men hvor mye som hentes ut. Det kan gå mellom 200 til 700 kilo ut på en dag, men i gjennomsnittet ligger vi på omtrent 350 kilo daglig, sier Skjøstad.

Det som er mest populært å plukke med seg fra gjenbrukstorget, er sykler, ski, bøker og kjøkkenutstyr.

- Sommeren er høysesong for hagemøbler og blomsterkrukker. Syklene får heller ikke bli her lenge før noen tar dem med seg, forteller hun.

Trendy

På nettstedet finn.no ligger det ute 42 000 annonser i Sør-Trøndelag og litt over 10 000 i Nord-Trøndelag. Totalt på Finn Torget er det 700 000 annonser.

Siden det ble gratis å legge ut annonser på Torget, har nettstedet hatt nesten en tredobling i antall annonser.

- Vi ser en kraftig vekst i tilbud av – og etterspørsel etter – gjenbruksvarer. Det er i vinden som aldri før, sier produktdirektør for Finn Torget, Christopher Ringvold.

Ringvold mener at gjenbruk er trendy og forteller at de ser en økende grad av miljøbevissthet hos både kjøper og selger.

- Jeg tror også at det er et økonomisk motiv her. Man ser at man både kan tjene penger og spare betydelige beløp på å kjøpe brukt, sier han.

Møbler er populært

Ringvold anslår at annonsene som ble publisert i 2015 hadde en verdi på omtrent ti milliarder kroner.

Om sommeren er hage og oppussing en populær kategori, samt er også kategoriene sport og friluftsliv, foreldre og barn store. Generelt sett er det veldig høy aktivitet innenfor møbelkategorien.

Mange studenter flytter til og fra Trondheim om sommeren. Flere bruker finn.no til å kjøpe og selge møbler til leilighet og kollektiv.

- Det mest brukte søkeordet på finn.no er sofa. Vi hjelper nok helt klart mange studenter med å møblere leiligheten i forbindelse med studiestart, sier Ringvold.

Økt gjenbrukssalg

På NMS Gjenbruk i Midtbyen opplever de den økte interessen for gjenbruk på omsetningen.

NMS Gjenbruk er en bruktbutikk som eies av Det Norske Misjonsselskap. De tar imot varer fra privatpersoner og overskuddet går til veldedige formål.

- Vi selger mer enn hva vi gjorde i fjor, så det går bare bedre og bedre, sier butikkleder i NMS Gjenbruk, Jon Halgunset.

Butikken i Midtbyen selger vanligvis for 4000-5000 kroner daglig. Noen dager kan omsetningen komme opp i 10 000 kroner.

- Det er ganske høye summer med tanke på at mye av det vi selger koster mellom 20 og 30 kroner, sier Halgunset.

Han tror at den økte omsetningen skyldes en kombinasjon av økonomi og trend.

- For våre nye landsmenn tror jeg at det er av økonomiske grunner, men jeg tror også at det er en trend. Den yngre generasjonen er veldig bevisst på dette med gjenbruk og miljø, sier Halgunset.

Klokke og bilder

På gjenbrukstorget Brukom møter Adresseavisen også Bo Gjertsås. Han leverer inn to bilder og en veggklokke. Urverket har løsnet fra klokkeskiven, men Gjertsås forsikrer om at det lar seg reparere.

- Når vi rydder finner vi ting som vi ikke bruker lenger, men som andre kan sette pris på. Da er det greit å levere det inn til gjenbruk istedenfor at det havner i søppelet, sier han.

På gjenbrukstorget Brukom kan du levere inn ting du ikke lenger har bruk for, og folk kan gratis hente ut det de måtte ønske. Foto: Vegard Eggen
Driftsleder på gjenvinningsstasjonen, Dragana Skjøstad. Foto: Heggstadmoen gjenvinningsstasjon
Elias Samuel Habte jobber på Brukom. Han forteller at de tar imot det meste og mye kan også repareres. Sykler, bøker og kjøkkenutstyr er det som det går mest av Foto: Vegard Eggen
Produktdirektør for Finn Torget, Christopher Ringvold, mener gjenbruk er trendy og økonomisk. Foto: FINN
Syklene får ikke stå lenge i Brukom-boden før noen tar dem gratis med seg hjem. Foto: Vegard Eggen
Bo Gjertsås leverte inn to bilder og en veggklokke da Adresseavisen besøkte Brukom. Foto: Vegard Eggen