- Det bekrefter at vi har det aller beste utgangspunktet for å være Norges teknologihovedstad, sier Jon Uthus, seniorrådgiver ved NHO Trøndelag. NHO gjennomfører hvert år et eget kommune NM, for å finne ut hvilke kommuner som har mest vekstkraft og dermed er mest attraktiv for næringslivet.

- I år kommer Trondheim på en 7. plass. Byen skårer best på alderssammensetning og kompetansenivå, sier Uthus. Sola er årets høyest rangerte kommune, foran Bærum og Oslo.

Det geografiske bildet viser at de høyest rangerte kommunene ligger i det sentrale Østlandet, langs Sørlandskysten, og oppover Vestlandskysten til Bergensområdet, i tillegg til byer langs kysten opp til Tromsø, samt reiselivskommuner og kommuner med høyskoler i innlandet. Kommunene som er lavest rangert ligger i Nordland, Troms og Finnmark og i østlige deler av Østlandet.

Taper på å være små

NHO har vurdert 428 kommuner ut fra 21 indikatorer innen fem områdene: Næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi.

Ifølge rapporten forventes fallet i oljeprisen å ha størst ringvirkninger for kommuner med mange innbyggere som jobber i eller i tilknytning til petroleumssektoren. De største endringene har skjedd i Sandnes, Stavanger og Sola, som før oljeprisfallet hadde en relativt lav arbeidsledighet på rundt 1,5 prosent, og nå har en arbeidsledighet på rundt 4,5 prosent.

- Trøndelag var i fjor regionen med flest kommuner i fremgang. I år har et flertall av kommunene tilbakegang, men det er hovedsakelig små kommuner som har negativ utvikling. Flertallet av de større og middelsstore kommunene har derimot fremgang, og de representerer hele 70 prosent av befolkningen i fylket, påpeker Uthus.

Av de trønderske kommunene er de kun Trondheim og Stjørdal som er inne blant de 50 beste. Stjørdal er på plass 44.

- Trondheim rykker en plass opp og forbi Sandnes. Trondheim har økt andelen sysselsatte, redusert ledigheten og antallet uføre, mens sykefraværet fortsatt går opp. Trondheim skårer best på god demografi; ved at det er mange unge i forhold til eldre, og vi skårer på høy kompetanse; det er stor grad av sysselsatte med mer enn fire års utdanning, sier Uthus.

Trondheim ligger på 5.plass når det kommer til kompetanse, med Stavanger og Oslo på plassene bak. Mest kompetanse finnes i Leikanger.

Vinn-vinn-situasjon

I Klæbuveien, ikke langt unna Gløshaugen, vet Powel å benytte seg av unge som er godt utdannet. Powel som utvikler IT-løsninger innen blant annet fornybar energi og miljø, ble etablert i Trondheim for 20 år siden. De har fortsatt hovedkontor i Trondheim med 150 ansatte, men er i dag til sammen 400 ansatte fordelt på syv land.

I sommermånedene lar de 20 unge jobbe i et eget sommerinternship-program, for å sikre seg de kloke, unge hodene. HR-manager Kari-Anne Vik Mo understreker at dette ikke er tradisjonelle vikarer for faste ansatte på ferie.

- Vi setter sammen tverrfaglige team og gir dem oppgaver innen forretningsutvikling. Det er krevende oppgaver uten fasit, men som går rett på kjerneområdene våre. Dette gir en vinn-vinn-situasjon, studentene får prøve seg på nye og spennende oppgaver og vi får nyttig hjelp til å utføre viktige strategiske oppgaver.

Direktør Hilde Landsem sier studentene ofte kommer med overraskende løsninger.

- For oss er dette en viktig rekrutteringsarena, vi har flere ansatte her som begynte som sommerinterns. Et ambisiøst sommerprogram gir oss tilgang til flinke talenter som er nysgjerrige og fremoverlente. Det er nettopp dem vi trenger. Vi er avhengig av å fylle på med ny kunnskap. De er flinke og vi sitter på bransjeerfaring, slik kan vi dra veksler på hverandre og utvikle Powel som et spennende teknologiselskap.

Får hjelp av barn

Inne på et møterom sitter tre interns sammen med fire barn.

- Vi har fått i oppgave av Powel å utvikle et spill som skal få folk til bruke mindre strøm. Vi har tenkt at barn kan bidra til å passe på at familien ikke bruker mer strøm enn nødvendig. Derfor har vi valgt å invitere noen barn hit, og sitte og tegne med dem for å se om vi kan lage et spill som viser familiens strømbruk og hvordan dette kan se ut gjennom et barns øyne, sier Kjersti Bjelkarøy (24) som studerer industriell design ved NTNU. Powel ønsker en skisse og gjerne et så konkret produkt som mulig.

Sondre Kongsgård (22) studerer kybernetikk ved NTNU. Han er her på sitt andre sommerinternship.

- Jeg liker at vi gis frihet til å selv finne en løsning, sier Kongsgård som er fra Stavanger, en by som har falt nedover på kommunelista etter å ha fått merke oljenedgangen.

-Jeg har ikke tatt stilling til hvilken by jeg ønsker å bo i etter endt studier ennå, men jeg merker at det er mye positivt som skjer her i Trondheim. Og så trives jeg best med naturen her, smiler Kongsgård.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Spill-forslag: Kristoffer Gåsvatn (9) får hjelpe studenter som har somerinternship hos Powel med å lage et spill som skal få familier til å bruke mindre strøm. Han ser for seg noe slik som dette. Foto: Kristian Helgesen, FOTO: KRISTIAN HELGESEN