- 2015 var et bra år for oss med tanke på resultatet. Jordbærpikene gjør det bra med en netto omsetning på 254 millioner kroner, noe som ga gode inntekter for Tramonto-konsernet, sier konsernsjef Eivind Klemmetvoll i Tramonto AS.

De fleste restaurantene i Jordbærpikene-kjeden drives dog som franchiser, noe som gjør at deres netto omsetning ikke kommer med i konsernets totale omsetning.

I tillegg til Jordbærpikene består konsernet av restaurantene Sot, Bror, Tulla Fischer, Nyfiken Trattoria e bar, Cafe Løkka og Selma Bar & Pizza. Tidligere var også Choco Boco en del av konsernets konsepter.

Tramonto omsatte i 2015 for drøyt 150 millioner kroner, og hadde et positivt årsresultat etter skatt på i overkant av 14 millioner, sammenlignet med snaut 3 millioner året før. Resultatet før skatt økte fra 5,5 millioner kroner til 18,9 millioner. En kraftig resultatforbedring, som til en viss grad forklares med avviklingskostnader knyttet til to kafeer på sør- og østlandet i 2014, og endringen av Choco Boco til Sot og Bror.

- Betydelige eiendomsinntekter

- I løpet av 2014 og vinteren 2015 ble Choco Boco lagt ned som følge av svake resultater de siste årene. Sot og Bror har tatt over for de to, fortsetter Klemmetvoll.

Men konsernet driver ikke bare med serveringsvirksomheter, selv om det er der en finner de kjente merkenavnene. De siste årene har de også slått seg opp på eiendomssiden, blant annet med boligprosjektet i Verftsgata 1.

- Eiendom ga oss betydelige inntekter i 2015. Vi realiserte i blant annet en eldre lagereiendom i fjor, i tillegg til siste rest av leilighetsprosjektet i Presidentveita. Det ble også regnskapsført noen inntekter knyttet til prosjektet i Verftsgata.

Det er kombinasjonen av eiendomssalg, regnskapstjenester og inntekter fra lisenser og varemerker som er de største pådriverne for selskapets gode resultat. Lisens- og varemerkeinntektene kommer fra de restaurantene og kafeene som konsernet eier varemerket til. Både egeneide avdelinger, og de som eies av franchisetakere.

Merker økt konkurranse i Midtbyen

- Konseptene som benytter varemerkene betaler en avgift for det, og det er det som blir våre lisensinntekter. I tillegg til rettigheten til å benytte varemerket får de blant annet bistand til menyutvikling, matsikkerhet, personal, leiekontrakter og andre administrative oppgaver, forklarer konsernsjefen.

- I 2015 hadde vi noen oppstartskostnader knyttet til Bror. I tillegg tok vi over lokalet på Solsiden hvor Selma Bar & Pizza nå ligger, og brukte tid på å gjennomføre en relativt stor ombyggingen. Vi betalte både lønn og leie hele veien, og som følge av det har restauranten bare hatt utgifter i 2015. Også på Nyfiken Trattoria e bar har omsetningen vært for lav til å skape resultater, men her har vi sett en bedring den siste tiden. Vi har også merket at det er andre store aktører som har etablert seg i Midtbyen.

Selv om restaurantdelen av konsernet ikke gikk fullt så bra i 2015, og leverte et lite underskudd, forteller Klemmetvoll at de er fornøyde med det som gjøres der. Konsernet forventer å se en resultatbedring i årene fremover.

Ny restaurant i Munkegata

- Forventningen for 2017 er at alle de eksisterende avdelingene skal være så veletablerte at de gir et overskudd. Når det gjelder utleie av eiendom skyldes underskuddet at vi har hatt enkelte tomme lokaler, og dette er noe vi ønsker å få gjort noe med i løpet av 2016. Verdien av eiendommene er så høy at dersom vi hadde solgt, hadde vi tjent gode penger, forteller Klemmetvoll og legger til:

- I lokalet vi eier i Munkegata er det en målsetting om å få etablert matservering i samarbeid med en annen aktør i Trondheim.

Eiendommen det er snakk om er Munkegata 17-19, rett over gaten fra Trondheim tinghus.

- Så langt i år har inntektene fra kafé, restaurant, lisens- og varemerkesalg vært stigende, mens inntektene fra andre områder så langt er relativt uendret. For de restaurantene vi har i dag forventer vi en økning i omsetning på fem til ti prosent i år sammenlignet med i fjor. Unntaket er Bror. I løpet av sensommeren skal lokalene utvides, så der forventer vi en noe høyere omsetningsøkning, avslutter Klemmetvoll.

Konsernet betalte ut et utbytte på fem millioner for regnskapsåret 2015. Dette fordeler seg mellom de to selskapene Benilla AS og Exact Invest AS, som eier 50 prosent hver i konsernet. Disse to selskapene er heleid av henholdsvis Lars Kaare Lian og Roger Torgersen.