Sparebank 1 SMN la torsdag frem regnskapet etter første halvår, som viste et overskudd før skatt på 930 millioner kroner.

Resultatet er 150 millioner kroner lavere enn i samme periode i fjor, og trekkes ned av at banken tar tap på utlån til den kriserammede offshorenæringen på Sunnmøre.

Banken tar et tap på til sammen 287 millioner kroner, der 236 millioner er knyttet til individuelle engasjement. De tar fortsatt høyde for at de kan tape 450–500 millioner kroner på lånene til offshorebransjen i løpet av 2016, slik de også varslet etter første kvartal.

Solgte båter

Finn Haugan sier at de ikke har endret tapsanslaget for hele året, fordi ting har utviklet seg mer positivt enn de hadde ventet. Banken har finansiert 67 skip, hovedsakelig på Sunnmøre, og Haugan sier de har deltatt aktivt for å løse gjeldsproblemene.

- I ett av engasjementene tok vi høyde for et stort tap, men det ble løst på permanent basis gjennom salg av båter, sier han.

Det er tidligere omtalt at SMN var blant långiverne til kriserammede Rem Offshore i Fosnavåg. Kjell Inge Røkkes Aker ASA tok i sommer kontroll over rederiet, og sørget deretter for en fusjon med Solstad Offshore.

Haugan vil ikke kommentere enkeltengasjementer, men sier det er positivt at industrielle aktører som Aker har kommet på banen. Aker tok kontroll i Rem gjennom å kjøpe opp obligasjonsgjeld, og analytikere tror det samme kan skje i Ålesund-rederiet Farstad Shipping.

Haugan sier han er glad for at konsolideringen skjer før rederiene har gått konkurs.

- I første kvartal visste vi ikke når de industrielle aktørene ville komme på banen. Nå konstaterer vi at de gjør det mens rederiene fortsatt holder det gående, og det er veldig positivt for bankene, sier Haugan.

Kjell Inge Røkke har tidligere vært blant de største eierne i SMN gjennom selskapene Aker og TRG, og Haugan sier han er veldig fornøyd med at det nettopp er Aker som har tatt grep blant rederiene når de først trenger hjelp utenfra.

- Nest best noensinne

I alt har banken identifisert såkalte problemlån på nær halvannen milliard kroner, som er en økning fra 655 millioner fra samme periode i fjor. Tapsnedskrivningene på 287 millioner tilsvarer 0,44 prosent av totale utlån, og Haugan sier at det historisk sett er lavt.

- Vi har blitt bortskjemte fordi vi i ti-tolv år nesten ikke har hatt tap, og isolert sett er resultatet for andre kvartal vårt nest beste noensinne, sier Haugan.

Haugan sier at de heller ikke ser noen ringvirkninger på privatmarkedet på Nordvestlandet, og at boligprisene holder seg sterke. Boligprisstatistikken for juli viste at prisene i Ålesund har økt med 5,9 prosent det siste året.

Banken har de siste tolv månedene økt utlånene til personkunder til 85,2 milliarder kroner, tilsvarende en vekst på 10,2 prosent. Den generelle utlånsveksten var på 5,9 prosent, og banken sier at den styrker lederposisjonen i regionen, særlig i Nord-Trøndelag og Trondheim.

Haugan sier at han hører bekymringene om høye boligpriser fra politikerne, men sier at det først og fremst er politikerne som må løse situasjonen gjennom å legge til rette for økt boligbygging.

- I Trondheim er vi i ferd med å nærme oss en balanse, men det bygges fortsatt for lite, sier Haugan.

- Men dere må også være opptatt av kundenes betalingsevne?

- Ja, og i 2016 har vi strammet litt inn. Som eneste bank i Norge har vi satt et absolutt tak på gjeldsgrad, og vi stiller ekstra krav til egenkapital ved bud som er ti prosent over prisantydning, sier han.

Banken varslet i mars at de villle sette et tak på hvor mye folk fikk låne, og like etterpå varslet banken at de ikke lenger ville finansiere «de villeste budrundene».

Holder tilbake

Lån til bedriftsmarkedet var derimot omtrent uendret, men ifølge Haugan er dette ikke et tegn på en svakere økonomisk utvikling. Han sier at de heller vil bygge egenkapital enn å finansiere de største kundene.

- Vi vokser veldig godt innen privatmarkedet, og vi har sterk vekst hos små- og mellomstore bedrifter. Vi har bestemt oss for å holde litt igjen på de store kundene, men alle får uansett finansiert seg. Vi velger bare ikke å delta i konkurransen om å få dem som kunder, sier han.