Det var Kongsberg Gruppen og tidligere konsernsjef Walter Qvam som i fjor la frem ideen om et slikt senter, men den offisielle lanseringen skjedde tirsdag kveld under Arendalsuka.

Qvam, næringsminister Monica Mæland (H), NHO-sjef Kristin Skogen Lund og Salmar-gründer Gustav Witzøe var med på lanseringen av senteret, som er inspirert av det norske Toppidrettssenteret i Oslo.

Qvam, som i vår ble ny styreleder ved Sintef, har snakket om den «digitale bølgen», der digitalisering, robotisering og automatisering av arbeidsprosesser vil endre norsk industri totalt. På et slikt senter skal også mindre bedrifter kunne teste ut ny teknologi og lære av hverandre, og dermed øke sin konkurranseevne.

Ti bedrifter skal være med på finansieringen av senteret, blant andre tungvekterne Statoil, Telenor, Hydro, DNB og Yara.

Trønderske ledere ønsker nå å være tidlig ute og lansere Trondheim som det naturlige hjemstedet for et slikt senter. Trondheimsordfører Rita Ottervik (Ap), fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag, direktør Merethe Storødegård i NHO Trøndelag, administrerende direktør Berit Rian i Næringsforeningen i Trondheimsregionen, prorektor for nyskaping ved NTNU, Johan Hustad, og rådmann Morten Wolden i Trondheim mener byen er selvskreven.

Hustad: – Tidligere flagget bedrifter produksjonen ut til lavkostland som Kina, Vietnam og andre. Nå tar man den tilbake, fordi man kan automatisere og produsere smartere. Da er man avhengig av kompetanse, og den kompetansen finnes i våre ingeniør- og teknologimiljøer, både på NTNU og Sintef. Hvis vi kan koble industrien opp mot de kompetansemiljøene, og utnytte infrastrukturen vi allerede har, så blir dette en god løsning.

- Walter Qvam har sagt at man ikke ønsker en bykamp, men blir ikke dette nettopp det?

Storødegård: – Det Kristin (Skogen Lund, journ.anm.) har sagt på vegne av NHO er at man må bruke teknologi til å bygge et nettverk som ikke krever nye bygninger, men som utnytter infrastrukturen vi har. Et sted må være navet i dette, og det må være et sted som allerede er knyttet til de aktuelle miljøene. Derfor blir ikke dette en bykamp, men en naturlig plassering av dette navet.

Rian: – Flere av bedriftene som har gått inn i dette har allerede pekt på NTNU, nettopp fordi vi har laboratorier og testfasiliteter. Slik vi har oppfattet det har verken Bergen eller Stavanger meldt seg på i noen bykamp. Oslo har kanskje det, men det er fordi hovedkontorene til bedriftene som støtter det ligger der.

- Dette skal være et toppindustrisenter, og noe annet enn en forskningsinstitusjon. Er det da viktig at det ligger nært forskningsinstitusjonene, eller kan det like gjerne ligge på Kongsberg eller Fornebu hvor selskapene har hovedkontorer?

Hustad: – Det som er spesielt er at vi på NTNU samarbeider med alle disse bedriftene gjennom de forskjellige forskningssentrene vi har. Vi har 17 slike sentre innen forskningsbasert innovasjon, og vi er med på alle åtte sentre innen miljøvennlig energi. Rundt alle disse sentrene er det minst ti bedrifter, så vi samarbeider med hundrevis av bedrifter over hele landet.

Wolden: – Her skal det også være aktivitet og formidling av kompetanse til små og mellomstore bedrifter. Det er ikke toppene som skal sitte og snakke med hverandre.

Sandvik: – Det som er viktig å understreke er at dette er den operative enden. Her skal vi få en boost innen det som er en megatrend internasjonalt, nemlig at digitalisering og automatisering endrer alt. I Norge har vi kjempetunge miljøer på Kongsberg, på Raufoss og på Vestlandet, men det er ett sted hvor dette allerede er satt i system, og hvor næringslivet sitter i førersetet. Det er ved NTNU og Sintef.

Kongsberg Gruppen har tidligere sagt at det bør opprettes et testområde for førerløse skip i Trondheimsfjorden og utenfor kysten av Trøndelag.

- Hvordan skal dere nå frem med dette?

Sandvik: – Det første som må gjøres er å etablere en heiagjeng for dette senteret. Det er først og fremst industrien som må bære dette, men man trenger et offentlig stempel og bidrag. Første bud nå er å sørge for at dette får politisk oppslutning.

Rian: – Vi må snakke med bedriftene som er med på dette. Men vi vet allerede at flere er positive til Trondheim, og har pekt på byen i de rådslagningsmøtene de har hatt.

Ottervik: – Vi har tross alt Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. Det har bygd Norge, og det skal bygge Norge videre. Sånn sett har vi de beste forutsetningene når vi argumenterer for å legge det hit.

Sandvik: – Fra 2005 til 2013 kom 90 prosent av alle norske doktorgrader innen teknologi fra Trondheim. Norge har tatt et valg. Dette er ikke noe man skal drive distriktspolitikk på. Her må man legge det hvor tyngdepunktet er, og det er rundt NTNU og Sintef.

Wolden: – Vi ser ikke for oss at det blir mange arbeidsplasser her, men det heller ikke det vesentlige.

Ottervik: – Arbeidsplassene skal skapes ut i bedriftene.

Verter: Rådmann Morten Wolden og ordfører Rita Ottervik sier det ikke er forventningen om mange arbeidsplasser som gjør at de ønsker senteret til Trondheim. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Miljø: Prorektor for nyskaping ved NTNU, Johan Hustad (t.h.) sier det ikke var tilfeldig at Statoil la sitt forskningssenter til Trondheim, og mener det er like naturlig at toppindustrisenteret havner her. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Opphavsmann: Walter Qvam, tidligere konsernsjef i Kongsberg Gruppen og nå styreleder i Sintef, var først ute med å lansere ideen om et toppindustrisenter. Foto: Kristin Svorte