Brende kom rett fra immatrikuleringen på NTNU, da han denne uken møtte lokale topper fra næringsliv, politikk, forskning og kultur i Danske Banks kontorer i Søndre gate i Trondheim.

Utenriksministeren, som selv har mellomfag i historie fra NTNU, sa at det nå er viktigere enn noen gang å kjenne vår egen historie, og at han ser mørke skyer på himmelen.

- Noen av de mørke skyene er ting vi har sett tidligere. Vi skal komme over denne kneika, men vi må ikke være naive. For første gang på mange tiår er det elementer fra Europas historie som står i fare for å gjenta seg, sa Brende, foran blant annet eiendomsinvestor Ivar Koteng, nobelprisvinner May-Britt Moser og kunstmåler Håkon Gullvåg.

Handelspolitikk

Lederforumet ble arrangert av advokatfirmaet Steenstrup Stordrange og Danske Bank, og har tidligere vært arena for lobbyvirksomhet om blant annet skatt og forvaltningen av oljefondet. Nå var temaet utenrikspolitikkens påvirkning på trøndersk næringsliv og verdiskaping, men Brende startet med å trekke trådene tilbake til mellomkrigstiden.

Han nevnte ingen med navn, men sa tidligere i uken at den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump har kommet med uttalelser som ikke hører hjemme i det 21. århundre.

Trump har som kjent foreslått å bygge en mur mot Mexico og midlertidig stoppe muslimsk innvandring til USA. Trump ønsker også å vrake handelsavtaler for å kunne beskytte amerikansk industri, og har foreslått å melde USA ut av Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Brende sa under topplederforumet fundamentet for den økonomiske fremgangen siden andre verdenskrig er nå er truet av populisme og enkle løsninger på komplekse spørsmål, og at man må være på vakt.

- Vi ser populisme, gryende nasjonalisme og proteksjonisme. Noen tror man har løst problemet hvis man bygger en mur. Det vi trenger minst er nye murer. Det vi trenger mest er mer samarbeid, sa han.

- Enormt marked

Han trakk frem den amerikanske Marshall-hjelpen etter andre verdenskrig, og sa verden hadde vært preget av en vinn-vinn-holdning siden.

- USA så at de kunne bidra til å bygge opp Europa, og de bygde samtidig opp et enormt marked. Vi må huske at alle krigers mor var i Europa. Det er ikke så lenge siden seks millioner jøder ble gasset i hjel. Slike krefter må vi aldri se igjen, og derfor må vi vinne om hva som har bidratt til den fremgangen, sa han.

Ifølge Brende har enigheten om handel, åpenhet, menneskerettigheter og en sosial markedsøkonomi ført til enestående økonomiske resultater. Han sa også at «i hvert fall én av de amerikanske presidentkandidatene» har tatt til orde for økte tollmurer, og at det er veldig bekymringsfullt.

- Vi har prøvd det før, etter børskrakket i 1929. I løpet av 30-tallet falt den globale handelen med 50 prosent. Hadde vi valgt proteksjonisme etter finanskrisen i 2008, kunne vi endt opp som på 30-tallet. Nå er i stedet den globale handel større enn før finanskrisen.

Toppmøte: Børge Brende hilser på nobelprisvinner May-Britt Moser under lederforumet hos Danske Bank. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Forum: Partner Harald Ellefsen (f.v.) i advokatfirmaet Steenstrup Stordrange og konserndirektør Bent Eidem i Danske Bank var verter for møtet med Brende. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen