- I første halvår 2016 har vi et meget godt plussresultat, men konkurransen er hard.

Vi er fortsatt inne i en prosess, og dette tar tid, skriver administrerende direktør Per Ø. Nylander i Meglerhuset Nylander i en e-post til Adresseavisen.

Eiendomsmegleren har gått med underskudd etter at selskapet i 2012 kjøpte Krogsveens virksomhet i Midt-Norge fra Danske Bank, den gang Fokus Bank. Mens underskuddet i fjor var 2,9 millioner kroner, var det i 2014 på 6,7 millioner kroner før skatt.

LES PÅ PLUSS: Bekymret for stigende boligpriser

Tar grep

Nylander er ikke fornøyd.

- Vi er ikke fornøyd med resultatet for 2015, men utviklingen er positiv og vi tar fortsatt grep for å drive oss i pluss. Selv om hovedårsaken til minusresultatet er at vi avskriver goodwill med cirka to millioner kroner per år, skriver Nylander.

Goodwill er den immaterielle verdien av Krogsveens meglervirksomhet i Midt-Norge, som Meglerhuset Nylander kjøpte. Goodwill føres som en eiendel i regnskapet, og verdien av den avskrives hvert år. I 2015-regnskapet til Meglerhuset Nylander er avskrivningen av goodwill på 1,8 millioner.

Lavere inntekter

Samtidig som eiendomsmegleren har gått med underskudd, har inntektene falt. I fjor var de på 55 millioner kroner, nesten 22 millioner lavere enn i 2013 og vel sju millioner mindre enn i 2014.

Meglerhuset Nylander har kvittet seg med avdelinger og ansatte de siste årene. Eiendomsmegleren satser nå på det som i årsrapporten kalles Stor-Trondheim, fra Heimdal i sør til Stjørdal i nord.

- Inntektene ble redusert som en følge av en omstrukturering av våre kontorer, blant annet ved at vi avviklet og solgte innmaten i kontorene i Namsos og Levanger. Antallet meglerårsverk er redusert gjennom disse avdelingene, samt avvikling av meglerårsverk i Trondheim, skriver Nylander.

Han opplyser at meglerhuset nå har ansatte som tilsvarer 40 årsverk. Det er som ved utgangen av 2015.

LES PÅ PLUSS: Nytt meglerfirma skal gjøre boligsalg mer selvbetjent

Kutter kostnader

Kostnadene er samtidig redusert mer enn nedgangen i inntekter, etter at eiendomsmegleren har gjort flere kostnadsreduserende tiltak for å bli mer konkurransedyktig. Nylander beskriver tiltakene slik:

- Avvikling av kontorer i markeder som hadde lav omsetning og hvor utsiktene til stor vekst ikke var til stede, jevnfør Namsos og Levanger, samt årsverk som ikke ga forventet inntjening. Videre har vi avsluttet våre leieavtaler på Portalen, som huset vår administrasjon, samt et midlertidig leieforhold på Sluppen, skriver Nylander.

Meglerhuset har i dag tre kontorer i Trondheim og ett i Stjørdal.

Lang historie

Nylander-familien har drevet med eiendomsmegling i tre generasjoner siden 1936. Men i 2006 solgte Per Ø. Nylander familieselskapet til Fokus Bank, som innlemmet det i meglerkjeden Krogsveen. I 2009 gjorde Nylander comeback i bransjen, da han kjøpte restene av Notar i Trondheim, og 2012 kjøpte han Krogsveens midtnorske virksomhet tilbake.

LES PÅ PLUSS: Forventer ikke å tjene mye som nyutdannet eiendomsmegler

Måtte hente kapital

I fjor vår ble Danske Bank igjen medeier i Meglerhuset Nylander. Da fortalte Danske Bank og Nylander til Adresseavisen at banken kjøpte en eierandel på 35,9 prosent, men ville ikke oppgi kjøpesummen.

Måten Danske Bank ble medeier på, var at et lån på seks millioner ble gjort om til eierandeler i meglerhuset.

Ifølge årsregnskapet til Meglerhuset Nylander ble lån på seks millioner kroner konvertert til aksjer i selskapet. Dette styrket egenkapitalen i Meglerhuset Nylander med seks millioner i fjor, og uten kapitaltilførsel ville den vært negativ.

På spørsmålet om hvor viktig var det for eiendomsmegleren at Danske Bank ble medeier, svarer Nylander slik:

- Danske Bank er vår fremste og beste samarbeidspartner, så det faller naturlig, skriver Nylander.

LES PÅ PLUSS: Eiendomsmegler 1 Midt-Norge tapte rettssak

Eiere inn med mer penger

I 2014, før Danske Bank ble medeier, måtte eierne av Meglerhuset Nylander også tilføre mer egenkapital til selskapet. Ifølge regnskapet for 2014 ble selskapet tilført ny egenkapital i august og desember, på til sammen vel fem millioner kroner. Uten pengetilførselen ville egenkapitalen vært negativ.

Etter at Danske Bank overtok 35,9 prosent av meglerhuset, eier Per Ø. Nylander 50,6 prosent. Tre andre ansatte eier til sammen 13,4 prosent av selskapet.

Nylander oppgir at meglerhuset har en markedsandel på rundt ti prosent for salg av brukte boliger i Trondheim.