- Det var «all time high» på alle mine tre McDonald's restauranter i fjor, sier Harry Aasen med et fornøyd smil under barten. Årsregnskapene viser et salg på til sammen mer enn 70 millioner kroner netto i 2015.

Aasen har franchiseavtale med den amerikanske kjeden for tre restauranter: På Torvet, Tiller og i Steinkjer. Idag kaller han restaurantene livsverket sitt, selv om han faktisk ikke begynte å selge «Big Mac» og «Quarter Pounder» før han var godt i gang med 40-årene.

- Jeg var Rema-kjøpmann, men fikk tilbud om å bli franchisetager i McDonald's da jeg var 43 år gammel. Det innebar en opplæringstid på ni måneder, uten lønn og uten å være sikret jobb etterpå. Eksamen gikk over 16 dager i USA. Jeg hadde stiftet familie og fått fire barn, men valgte å ta sjansen, sier Aasen.

Dette er 24 år siden, og allerede året etter eksamen kjøpte han McDonald's restauranten på Torvet. Dette var i 1993 og i 1995 kjøpte han restauranten på Tiller og introduserte trønderne for «drive thru». I 2010 tok Aasen-familien også over McDonald's på Steinkjer.

I 2011 skrev Adresseavisen om Harry Roger Aasen da han solgte tidenes dyreste hytte i Oppdal.

Nesten hele familien er med

For det er i dag en familiebedrift. På Tiller, i kontorlokalene over restauranten, har ikke bare far sjøl kontor, men også sønnene Stian (44) og Kent (37).

- Jeg er eier og operatør av restaurantene, sier far Harry som i tillegg var styremedlem i McKoop SA i 19 år, derav 13år som Koop president. McKoop SA har ansvar for den nasjonale markedsføring samt PR strategi for McDonald`s i Norge.

- Jeg er driftsdirektør, sier Stian. Kent er daglig leder på Tiller.

Alle tre er godkjente franchise-eiere av Mc Donald's, det vil si at sønnene har tatt samme eksamen som far tok da Stian var 20 og Kent var 13 år gammel.

Det er en jovial tone i kontorene på Tiller, hvor familien Aasen starter hver arbeidsdag med å gi hverandre en klem. Det har de lært av mora, Astri Aasen, som er sekretær for mannens tre aksjeselskap. Familiebedrift, men når det er sagt; det er også en datter og en sønn som bor i Oslo og ikke livnærer seg av burgere.

Burgerne tar altfor stor plass. Det mente Adresseavisnes journalist Ole Jacob Hoel da han i sommer besøkte Trøndersk matfestival.

Kunne ikke si nei

Harry Aasen har etablert tre aksjeselskap som står bak de tre ulike burgerrestaurantene. Nå har han solgt innmat, løsøre og tre franchiseavtaler til svensken Clas-Gøran Jønsson.

- Det har vært en artig og særdeles hyggelig reise, men nå selger jeg livsverket, sier Aasen som har flere år igjen av avtalene med McDonald's. Franchiseavtalene er på 20 år hver, og det er 17 år igjen på Torvet, 10 år på Tiller og ett år i Steinkjer.

Aasen vil ikke si hvor mye restaurantene er solgt for, men forsikrer at han er fornøyd med salgssummen.

- Jønsson har 20 restauranter i Sverige og har allerede kjøpte tre i Innlandet i Norge. Han kom hit første gang i november i fjor, han har vært her fire-fem ganger etterpå og jeg fikk til slutt et tilbud jeg ikke kunne si nei til, sier Aasen som ikke kan selge til hvem han vil, men kjøperen fra Vesterås er godkjent kjøpmann av den amerikanske restaurantkjeden.

Har fremtidsplaner

- Du har to sønner med i teamet, begge godkjente kjøpmenn, hvorfor tar ikke de over?

- De fikk muligheten. Begge er godkjente franchisetakere av McDonald's og da sier avtalen at de kan ta over som neste generasjon. Jeg har spurt dem om ikke daglig, så i alle fall månedlig. De kan gjerne ta over driftsselskapene og vippe ut meg hvis de vil, men de har begge svart nei, sier Aasen.

Arbeidsledige blir de derimot ikke, men hva far og sønner skal vil de ikke ut med, ikke ennå.

- Det finnes jo flere muligheter, selvsagt har vi følt på forpliktelsen til å ta over familiebedriften og for fem år siden hadde vi nok svart ja. Nå har vi andre planer, sier Stian og gjør det klart at mer vil han ikke si foreløpig.

- Men du Harry, du blir vel pensjonist?

- Nei, jeg har et forbilde i Olav Thon, jeg må i alle fall slå ham i å jobbe lenge. Jeg skal ikke sette meg i gyngestolen nei, her er det fortsatt masse ideer, sier far Aasen og til orientering så er Thon 93 år og fortsatt en aktiv eier av eget firma.

Klart for et nytt kapittel

Familien Aasen har jobbet døgnet rundt for de tre McDonald's restaurantene. Tre suksessbedrifter, men de understreker at suksess ikke kommer av seg selv.

- Vi er svært ydmyke og takknemlig etter å ha jobbet med så mange fantastiske medarbeidere og samarbeidspartnere gjennom alle våre år i McDonald`s, uten de hadde ikke suksessen til mcDonald`s trøndelag vært mulig, sier Kent.

- Det har vært mye jobb, her er det slett ikke snakk om å sitte og bare ta imot penger. Vi jobber fra vi våkner om morran til vi legger oss. Det handler om lidenskap og om å være i hamsterhjulet døgnet rundt, sier Stian.

De har hatt mange ansatte innom. McDonald's ansetter gjerne unge, ofte studenter på deltid. Slik har de blitt kjent med mange generasjoner og de har hatt mange ulike nasjonaliteter ansatt. Å gi opplæring i norsk arbeidsliv ser de på som en del av samfunnsoppdraget.

- Arbeidsmiljøet her har holdt meg ung, sier Harry som etter 24 år som en del av en større kjede kun har gode ord å si om McDonald's.

- Det er klart det er hardt arbeid. Men vi har levert godt på alle punkter gjennom alle år, og vi har hatt gode tall på bunnlinjene hele veien, og da har forholdet til kjeden fungert helt fint. Jeg sier som jeg sier til alle nyansatte her: Du skaper selv din egen referanse, og det gjør du hver dag, sier Harry Aasen som i september arrangerer allmøter i sine tre restauranter for å presentere den nye eieren.

- Jeg har tenkt mye på at det er slutt i desember, men det er ikke slik at jeg skal sette meg i gyngestolen. Det er derimot slik at en æra er over og at et nytt kapittel begynner.